reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 120mm ventilátorů

14.3.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 120mm ventilátorů
O 120mm ventilátory je velký zájem, což je dáno především velkým výkonem i při nízkých otáčkách, čímž se zajišťuje tišší provoz, než u 80mm ventilátorů. Dnes si představíme 10 kousků od renomovaných firem a porovnáme si je ze všech možných úhlů pohledu.
Metodika testů byla naprosto stejná, jako v předešlém případě, takže můžeme rovnou přejít k výsledkům. Nejprve se podíváme, jak zvuková karta zachytila ticho.


Nahrávka ticha

AeroCool - 120mm Fan Turbine 2000

Aerocool se nepředvedl v dobrém světle. Kvůli svým početným lopatkám totiž vytváří až příliš vysoce položeného aerodynamického hluku a celý rámeček navíc velmi citelně vibruje. Naproti tomu jsou jeho ložiska až výjimečně tichá. Celkově je tento ventilátor nevyrovnaný.


AeroCool - 120mm Fan Turbine 2000 - 980RPM

AeroCool - Streamliner

Streamliner musíme posuzovat poněkud jinak, protože v žádném případě nelze měřit 120mm a 140mm ventilátory při stejných otáčkách. Streamliner dosahoval aerodynamické hlučnosti Turbine asi při 730RPM. Když už mluvíme o tomto hluku, tak vězte, že byl při 1000RPM poměrně dost silný, asi jako u 120mm ventilátoru při 1500RPM a také znatelně kolísal. Na grafu je pak jasně vidět, že zhruba do 1760Hz se tento hluk jasně projevoval. Navíc u tohoto kusu zdaleka neplatí to, co jsem řekl o ložiskách Turbine. Tato ložiska znatelně šustila a vůbec se neprojevovala nijak kladně.


AeroCool - Streamliner - 1000RPM

Arctic Cooling – Arctic Fan 12

Zvukové vlastnosti Arctic Fanu 12 jsem již popisoval v nedávném preview. Nové typy ventilátoru Arctic Cooling se vyznačují velmi silným a pronikavým vrčením cívek, které ustává až někde pod hodnotou 1000RPM. K cívkám se přidává také vysoko položený aerodynamický hluk, jenž se projeví hlavně při vyšších otáčkách. Ovšem na 1000RPM se nedá říci, že by tento ventilátor byl špatný, spíše se řadí mezi průměr.

Arctic Cooling – Arctic Fan 12 - 1000/1500RPM


Arctic Cooling – AF12025

AF12025 je cenově ještě níže postavený model, než Arctic Fan 12. Nelze se proto divit, že dopadl tak, jak dopadl. V podstatě se dá říci, že chytl všechny neduhy svého dražšího kolegy a vynásobil je. Cvrčení cívek je tedy ještě pronikavější a aerodynamický hluk kolísá nebývalým způsobem (stejně jako jeho menší verze 8025 a 9225), ostatně jak je vidět z grafu. Celkově se dá tento ventilátor zhodnotit jedním slovem: nebrat.


Arctic Cooling – AF12025 - 1000/1500RPM

Coolink – SWiF-1202

Coolink se v dnešním testu vyznačoval především hlasitým vrčením cívek a šustěním ložisek, kteréžto obtěžující zvuky se projevovaly po celé škále otáček - od nějakých 700RPM po plných 1600RPM, kdy by se dalo očekávat, že je spolehlivě přehluší aerodynamický hluk. Dlužno ale říci, že ten byl na daleko lepší úrovni, než právě motorek a tak se dá říci, že tento výsledek je invertovaný Aerocool Turbine.

Coolink – SWiF-1202 - 1000/1500RPM

Nexus – D12SL-12

Na Nexus jsme se jistě všichni těšili a je mi také potěšením říci, že nezklamal. Aerodynamický hluk vydávaný Nexusem Real Silent byl příjemně hluboký a stálý a pokud k tomu přidáme ložiska, která se projevovala jen velice slabým vrčením, máme tu jasného favorita na vítěze, již potřetí z dílny firmy Nexus. Jen tak dál.


Nexus – D12SL-12 - 1000RPM

NorthQ – Silent Tornado NQ-3702

NorthQ by měl se svojí bezpečně nejvyšší cenou něco předvést a na štěstí také předvedl. Ložiska byla na provnatelné úrovni jako u Nexusu, pouze jejich vrčení se projevovalo o něco silněji. Aerodynamický hluk měl podle grafu také podobnou, ale o něco silnější charakteristiku a zdál se mi také položen více do dolní části zvukového spektra. Tento ventilátor je velmi slušný, avšak to, co jej sráží dolů, je jeho cena, za kterou se dají koupit i dva lepší výrobky.


NorthQ – Silent Tornado NQ-3702 - 1000RPM

Revoltec – Air Guard 120mm

Revoltec Air Guard příjemně překvapil u předchozího testu 92mm ventilátorů, ne tak dnes. Jeho cívky velice znatelně vrčely, čímž mi připomenuly ventilátor Arctic Fan 12 a navíc byl aerodynamický hluk tohoto modelu velice, velice kolísavý a tím obtěžující. Můžeme ho tedy směle zařadit po bok AF12025, i cenou.


Revoltec – Air Guard 120mm - 1000RPM

Sunbeamtech – Silent Anodized 12025 LED Fan

Sunbeam splnil moje očekávání dané fyzickým vzhledem tohoto blyštivého ventilátoru. Jeho lopatky vydávaly svištivý zvuk a když se k tomu přidaly ložiska a cívky se svým vrčením a šustěním, byl z toho hotový koncert. A to ne moc vkusný koncert. Nu, ale co, hlavně že máme čtyři modré LED a ventilátor za půl tisíce.


Sunbeamtech – Silent Anodized 12025 LED Fan - 1000RPM

Thermaltake – Silent Wheel

Silent Wheel má jako 130mm ventilátor ve specifikacích 16dBA hluku při provozu na 1400RPM, což je, mírně řečeno, neuvěřitelné. Ač jsem k těmto hodnotám velmi skeptický, mohu jednoznačně prohlásit, že to, co tu Silent Wheel předvedl, nemělo konkurenci. Motorek byl jednoduše neslyšný a ať jsem napínal uši jak chtěl, žádné nepravosti se z něj neozývaly, nebo je už spolehlivě přehlušil aerodynamický hluk. Ten byl také velmi hluboký a stálý - nezapomínejme, že jde o 130mm ventilátor! Hong Sheng si zasluhuje pochvalu.


Thermaltake – Silent Wheel - 1000RPM
reklama