Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.3.2006, Jan Vítek, recenze
O 120mm ventilátory je velký zájem, což je dáno především velkým výkonem i při nízkých otáčkách, čímž se zajišťuje tišší provoz, než u 80mm ventilátorů. Dnes si představíme 10 kousků od renomovaných firem a porovnáme si je ze všech možných úhlů pohledu.
MikyJ | 23.3.200915:53
"Je nutné mít totiž k dispozici dostatečný prostor, kam by se tento 134mm široký ventilátor vešel. V opačném případě není nic snazšího, než sáhnout ...­" po pilce a pilníku a tam kde se nevejde trochu seříznout plastový okraj. 3 Fungují 2 roky bez problémů v naprosté tichosti na 850 ot. ve vší spokojenosti každýmu doporučuju.
Odpovědět0  0
KERF | 5.6.20061:07
Na základě vašeho testu jsem si pořídil vítězný Tt Silent Wheel. Mám bednu Tt Soprano ke ktré jsou dodávány 120mm ventilátory. Byl jsem nemile překvapen, když jsem zjistil, že označení ­(TT­-1225­) i velikost lopatek ­(průměr 110mm­) jsou uplně stejné. Stejná hlučnost i průtok vzduchu. Tím nevidím jediný důvod kupovat tento ventilátor. Je to 120­-ka s plastem 135mm kterou nikam bez úprav nenacpete. Autor alespoň mohl přeměřit a porovnat jediný ­"130­"mm větrák když ho kvůli velikosti tak vychválil.
Odpovědět0  0
kiza | 21.3.20069:31
Tak to vypadá, že autor měl za úkol větráčky od Aerocoolu strhat v recenzi.....
Velmi dlouho jsem vybíral, jaké větráčky montovat zákazníkům do sestav, aby byly spokojení s hlučností. Po objevení Turbine vybíraní skončilo. A musím potvrdit to jak ho tu lidé v diskuzi chválí. Řada větráčků Turbine 1000­-3000 patří mezi nejtišší co znám a to jsem měl možnost porovnat opravdu velké kvantum různých kousků. Po velmi kladných zkušenostech s větráčkem Turbine, doporučuji lidem kvůli hlučnosti zdroj od stejného výrobce osazený tímto větráčkem.
Zajímalo by mě proč autor recenze napsal tak nesmyslné ceny u tohoto větráčku? Snad nejhorší maloobchodní cena je 302,­-, kde tedy autor recenze nabral tak vysokou cenu nad 400,­- a hlavně z jakého důvodu?
Odpovědět0  0
honza22 | 21.3.200611:11
V prvnim odstavci mate pravdu v tom, ze Aerocool Turbine je jiste nejtissi v testu. Test bohuzel nevyhral nejspise z duvodu, ktere jsem uvedl v mem prvnim prispevku.
U zdroju Aeroccol turbine power bych byl ale opatrnejsi. Je jiste, ze v tomto zdroji bude vetrak s vyssimi max. otackami nez 1000. Mohlo by se jednat o u nas zatim neprodavany typ extreme turbine s parametry: 1800rpm, 32 dB­(A­). Navic tento zdroj obsahuje jeste jeden 8cm vetrak a nevim kdo je vlastne vyrobcem tohoto zdroje. Takze ja osobne bych o nem moc neuvazoval, na to jsou tady jine tiche zdroje.
Uvedene ceny jsou ceny prodejce, ktery poskytl zbozi k testu. Ceny odpovidaji tomu, od jakeho dodavatele uvedeny prodejce nakupuje a diky tomu zase muze nabidnout daleko sirsi sortiment nez jine obchody. Pokud znate lepsi ceny tak budte jen rad nezaplnujte s tim porad dokola diskuzi.­- to neni samozrejme mineno jen na Vas.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 21.3.200611:25
Takze jen proto, ze mam jiny nazor, nez vy, tak uz jsem Aerocoolu samozrejme vedome krivdil.

Je mozne, ze se mi do rukou dostal spatny kousek, jenze jednak nemuzeme testovat kvanta stejnych ventilatoru, aby se vyloucil spatny kus a take i to neco vypovida o mozne nevyrovnane kvalite vyrobku firmy Aerocool, ktera by si za to mohla jen a jen sama.

Cenami se uz nebudu zabyvat, honza22 to rekl dostatecne jasne.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 17.3.20069:59
Tak nevim, kdo tento ventilator navrhoval, ale pravdepodobne se minul oborem. Uz od druheho radku recenze mi bylo jasne, ze bude hlucny. Dyt ten vetrak ma SUDY !!! pocet lopatek... 16. Ono to totiz rozhodne neni nehadou, ze se vetraky delaji s lichym poctem lopatek kvuli hlucnosti.

V testech u tohoto vetraku je uvedeno, ze je hlucny kvuli velkemu poctu lopatek, ale je docela mozne ­(resp. pravdepodobne­), ze to nebude mnozstvim, ale prave tim, ze jich je sudy pocet.
Odpovědět0  0
magix (26) | 17.3.200613:53
Čím více částí způsobujících aero hluk, tím hůře. V tomto případě jde hlavně o náběžnou hranu lopatek, myslím. Takže zjednodušeně ­- čím více lopatek, tím větší hluk.

Spojitost hlučnosti s lichým­/sudým počtem lopatek nevylučuji ­(ač se mi to zdá nesmyslné­), ale určitě to nelze brát takhle obecně.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 17.3.200619:21
Mate pravdu s poctem hran lopatek. Co se tyce sudeho­/licheho poctu, schvalne se podivejte na ventilatory v testu kolik maji lopatek :­-­). Opravdu to neni nahodou.

A abych se priznal, tak tato tematika neni zrovna mym oborem, nicmene muj dobry pritel a spoluzak ze zakladni skoly, ktery ma matematicke inzenyrstvi a zabyval se tusim proudenim vzduchu v trubicich, delal pro Siemens tocive stroje v nemecku, ted v Drasove. Jeho tchan dela odhlucnovaci kryty a zrovna nedavno mi povidal historku jak na prani zakaznika projektoval ventilator se sudym poctem lopatek a shodou okolnosti se tento projekt dostal do ruky jeho tchana a jak ten mu volal a ptal se neco ve smyslo ­"kdo to kdy videl v posledni dobe. Vetrak se sudym poctem lopatek­". Holt nas zakaznik nas pan ... :­-)
Odpovědět0  0
magix (26) | 18.3.20065:01
Asi máte pravdu. Bohužel jediné co jsem k tomu našel, je poučka z nějakých skript, že výhodnější je vždy lichý počet, než nejbližší vyšši sudý. Ale nevím proč. Mohl byste zjistit alespoň nějaké všeobecné informace o tomto jevu? Nebo kdokoli jiný? Určitě nebudu sám, koho to zajímá.

Neplatí to jenom pro větráky. Co si tak vzpomínám, tak jsem asi ještě neviděl lodní šroub se sudým počtem lopatek.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 21.3.200622:31
Tak jsem se zkousel po necem divat. Hledal jsem neco na netu a nasel jen neuplne zkazky napr. ze u vodnich turbin je lepsi lichy pocet lopatek. To je nam celkem k nicemu, protoze to jsou turbiny a jedou na daleko vyssich otackach.
Dale co jsem zjistil tak jsem se ptal toho sveho znameho. Od neho mam uspokojivejsi odpoved, nicmene myslim, ze neni uplna. Pastnu tu ­"oklestenou­" odpoved co jsem od nej dostal. Doufam, ze se na me nebude zlobit, ze to tu pastuju bez jeho svoleni :­-­)

-­-­-­-­-
aha....no myslim, ze u ventilatorku k pc to nehraje az takovou roli...jsou malinkaty a taky tam nejspis nejsou silne zdroje frekvnci, se kterymi by se mohl skladat a rezonovat.
Castecne se to da vysvetlit takto, ber to s rezervou: hluk se muze zvysovat, jsou­-li na obvodu ventilatoru nejake prekazky. V pripade, ze by byl pocet prekazek stejny jako pocet lopatek ­(nebo meli stejneho delitele nebo byly soudelne­). Vznikal by pak hluk se stejnym kmitoctem, ale mnohem silnejsi.
a uvnitr el. stroje, ktere delame, je temer vse sudopocetne...vcetne prekazek v prostoru, kde se mota radialni ventilator....takze pro jistotu radsi liche
-­-­-­-­-

Jinymi slovy v tomto pripade jde o to, ze kdyz lopatka miji nejakou prekazku, tak vyda nejaky hluk. Pokud v soucasne dobe i jina lopatka miji nejakou prekazku, tak vyda taky hluk tudiz soucasne vydaji dve lopatky hluk => vetsi vysledny hluk. Navic to muze zpusobit vibrace vetraku az rezonanci.

Kdyz to clovek domysli do dusledku, tak z toho lezou celkem zajimave dedukce, ale nechce se mi je sem psat. Kazdy necht si z toho vezme svuj zaver :­-­)

P.S. pro ty co mi rikaj ze si ten vetrak mam zkusit nez neco napisu. Vetrak neznam a kupovat si ho nehodlam. Kdyz jsem uvidel, ze ma sudy pocet lopatek, tak jsem si rekl, ze prece musi byt hlucny. Autoruv zaver me v tom utvrdil a tak jsem napsal co jsem napsal. Nicmene jak jsem psal. Vetrak neznam a je mozne, ze nebude hlucny. Ale I ti co tvrdi, ze je tichy, dodavaji, ze pri vyssich otackach je hlucnejsi.
Tot vse ;­-)
Odpovědět0  0
MarBen (11) | 21.3.200623:07
tudiz soucasne vydaji dve lopatky hluk => vetsi vysledny hluk

No nevím, ale nemělo by i v tomto případě platit, že se hluk nesčítá?
Odpovědět0  0
starmen (438) | 22.3.200621:50
Mno evidentne se scitat bude kdyz kvuli tomu v siemensu delaji vetraky s lichym poctem lopatek :­-­).
Kdyz napr. masiruji vojaci, tak kdy uslysite vetsi hluk. Kdyz pujdou leva­-prava nebo kazdy jinak. A co se tyce vybraci­/kmitu, vite proc pred mostem zrusi krok ? ;­-­)
Je proste plno veci a vedy kolem mnoha veci a nejsou moc zname. Kdyz napr. reknu, ze kdyz zapnete autoradio nebo roznete svetla, tak vzroste spotreba automobilu, tak si plno lidi pomysli ze kecam blbosti ­(treba muj otec :­-­) ­), ale proste to tak je :­-­).

Jinak je samozrejmne mozne, ze se mylim. Nikdo neni neomylny ;­-)
Odpovědět0  0
MarBen (11) | 23.3.20068:54
Takže, když já budu mluvit ­"40 dB­" sám, tak se nic neděje ... pokud bude takto mluvit skupina 10 lidí, tak všichni přijdeme nejen o uši? Myslím, že v tom sčítání to nebude, ale také nejsem neomylný ;­-­) Předpokládám, že nějaký význam to mít pravděpodobně bude, ale spíše by mi přišlo logické vysvětlení, ohledně rozkmitání apod., tedy ne primárně v hlučnosti.
Odpovědět0  0
honza22 | 22.3.200611:06
Clovece ja Vas vubec nechapu. Alespon 15 lidi tady napsalo ze se jim zda nejtissi z testovanych, ale vy ho stejne zavrhnete na zaklade teto teorie o poctu lopatek. To ze jsem napsal, ze nad 800 ot. narusta aerodyn. hluk vice nez je obvykle bylo mysleno pouze ve vztahu k tomu jak neuveritelne je tichy do tech 800 ot. I na maximalnich 1050 rpm neni aerodyn. hluk nijak vyrazne vyssi nez ma treba ten nexus.
Mimochodem, byl jsem ted v jednom obchode a jen tak pro zajimavost jsem tam koupil ten TT silent wheel, nejak se mi porad nezdalo ze byl oznacen za viteze. Nemel jsem cas na prime porovnani,jen jsem ho kratce poslech mimo pocitac a pak jsem ho vymenil za jeden z nexusu co mam ve skrini a muzu rict ze jsou zhruba na stejne urovni, jen ten TT ma asi diky otevrenemu ramecku znatelne nizsi aerodynamicky hluk na vyssich otackach. Jedna se ale o obycejny 12 cm vetrak co dava TT do svych skrini a chladicu s omezenou kompatibilitou kvuli kulatemu ramecku, takze zadnych 13 cm, lopatky jsou presne stejne dlouhe jako u 12 cm verze. Avsak diky tem otvorum v kulatem ramecku je radikalne snizen ten zvuk co vznika prave na koncich lopatek u ventilatoru s klasickym rameckem. Vzhledem k vychilkam v kvalite 120 nexusu v posledni dobe ­(4 kusy behem 3 mesicu­) tedy nepovazuju vitezstvi TT silent wheel za nic prekvapiveho.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 22.3.200621:42
mno 15 prizpevku neni 15 lidi :­-­). Ale to jsem rict nechtel. Zopakuji to po nekolikate.
Vetrak neznam, nemam osobni zkusenosti. Proto ani nemuzu tvrdit, ze je hlucny. Ze znamych faktu bych o nem predpokladal, ze bude hlucnejsi, coz potvrdily autorovy slova. Pokud vetrak hlucny neni, dobre. Mozne to je. Ja to vyvratit ­(ani potvrdit­) nemuzu.
Dal uz to nehodlam komentovat aby mi nekdo zase nerikal, ze kecam blbosti. Kazdy si to preberte jak chcete, za tim, co jsem napsal si stojim, ale nejak dal to rozvijet se mi nechce ;­-)
Odpovědět0  0
honza22 | 17.3.200615:52
Uz jsem to chtel napsat drive, ale nechtel jsem ztracet cas prispivanim do mrtve diskuze. Sice nemohu autorovi vytknout jedine slovo ktere napsal, ale ve vysledku to na me stejne pusobijako by tomuto ventilatoru ­(Turbine­) bylo trochu ukrivdeno. Z autorova popisu je jasne ze dostal k otestovani spatny nebo poskozeny kus. Vim ze je to v nasich podminkach asi tezko uskutecnitelne, ale bylo by dobre mit k testovani vzdy alespon dva kusy od stejneho modelu. Tim by se alespon castecne vyloucila moznost, ze vyborny ventilator bude kvuli poskozeni nebo tzv. ­"smule na spatnej kus­" ohodnocen negativne. Clovek krery ho ma v ruce poprve nemuze totiz moc dobre urcit jestli se tato chyba tyka jen tohoto ventilatoru a nebo vsech tohoto typu. Zaroven znovu opakuju ze autor ani jedinym slovem tento vetrak neodsoudil, ale bezny ctenar uz si ho zaradi do spatne skatulky.
K reakci na Vas prispevek: Tento vyrobek me take dlouho nezajimal a podle vzhledu jsem ho radil po bok tech u kterych je svetlo a leskly efekt priorotni funkci, a o tichy provoz vyrobce vubec neusiloval. Pote co jsem ho mel moznost vyzkouset jsem zjistil ze do nejakych 700­-800 rpm je to mozna skutecne ten nejtissi vetrak co znam. Zvuk motorku slysitelny jen v urcitych otackach na vzdalenost max 5 cm. Aerodynamicky hluk se ale zacina zvysovat rychleji nez je obvykle od tech cca. 800 rpm. Vyvazeni bylo u dvou kusu co jsem mel naprosto dokonale, a o vibracich tedy nemuze byt ani rec. Loziska naprosto v poradku, spise lepsi. Mohu s jistotou tvrdit ze do tech 7­-8set rpm je vyrazne tissi nez 120nexus a nic lepsiho v temto rozmezi nezmam. Podle toho ho take v urcitych situacich pouzivam namisto nexusu protoze je proste vyrazne tissi. Bohuzel jeho sirsi pouziti je omezeno nekolika zasadnimi nevyhodami: start. napeti moc vysoko, cca. 8­-9 voltu, nizky tlak hnaneho vzduchu, pokud je pred nim umistena mrizka nebo prachovy filt tak to vyrazne zvysuje hlucnost. Celkove je to ale opravdu povedeny vyrobek a myslim ze lide co ho maji by souhlasili. oproti tomu 14cm model streamliner sebou nese vsechny tyto chyby a pridava jeste spoustu dalsich­-nestoji tedy vubec za nic.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 17.3.200620:07
A co kdyz prave ten vyssi ­"aerodinamicky­" hluk pri vyssich otackach je zpusoben soumernosti ­(sudosti­) ? :­-­).

Ja to beru tak, ze pokud pro navrh jiste veci existuji jista znama overena fakta a pak uvidim danou vec, ktera si z tech faktu evidentne nic nedela, tak k ni nemam duveru.
Pokud je znamo, ze sudy pocet lopatek zvysuje hluk ventilatoru ­(patrne se bude jednat o ­"aerodynamicky­" hluk­) a pak uvidim vetrak se sudym poctem lopatek, tak o nem nebudu mit valne mineni :­-)
Odpovědět0  0
.blahorodje. (71) | 17.3.200620:50
No tak teras porad,
potrebujem 120mm ventilator,ale fakt tichy!
Cena nerozhoduje.
A nemusi mad LED, uz aj tak compik my svieti jak v cirkuse:­)
Mam sempronik 2500+ hodeny na 2000MHz taze treba sviezi vzduch...
Odpovědět0  0
starmen (438) | 17.3.200621:24
Ja Vam v tomto bohuzel moc neporadim, protoze nemam osobni zkusenosti. Jiste je zde na foru plno lidi, co osobni zkusenosti maji, a poradi Vam ;­-)
Odpovědět0  0
honza22 | 17.3.200621:34
Ale ja Vam prece nijak neodporoval s tim poctem lopatek. Jen jsem se snazil popsat vlastnosti tohoto ventilatoru a naznacit ze nemuze byt hned odsouzen jako spatny jen na zaklade poctu lopatek nebo jednoho spatneho vzorku.
Samozrejme ze drtiva vetsina DC axialnich fanu ma lichy pocet lopatek, co si tak vzpominam tak jsem zatim nevidel vic nez 5­-6 vetraku se sudym poctem. Jak je to u jinych typu ventilatoru nevim a neni mym zvykem vyvozovat ukvapene teorie. Nemam tak hluboke znalosti z ruznych vednich oboru kterych se to muze tykat a tak rad prenecham tyto spekulace jinym lidem. Nic ve zlem :)
Odpovědět0  0
TCerny | 20.3.20069:40
Jak jiz jsem psal vyse, tento ventilator patri k tomu nejlepsimu co jsem mel kdy v rukou. Souhlasim s tim tvrzenim, ze nad 800 ot.­/s stoupa prudce aerodynamicky hluk. Loziska jsou naprosto v poho. Susteni je jenom nepatrne. O vibracich neni vubec rec. Mel jsem uz asi 5ks k otestovani. Stejne kvalitni je i model Streamliner, ktery ma o poznani vetsi vykon. Tom
Odpovědět0  0
who (208) | 19.3.200615:33
tak si ten vetrak kupte a pak neco napiste, je daleko tizsi nez thermaltake
Odpovědět0  0
tt | 15.3.200622:21
no,pokud není silent wheel stejně silent jako silent cat, tak mu vítězství přeju...
Odpovědět0  0
Squish (13) | 16.3.200615:03
Já se furt nemůžu rozhodnout, z ohlasů na netu jasně vede Nexus, o silent wheel tam neni pomalu ani zmínka že existuje a tady se píše že je lepší než Nexus.
Odpovědět0  0
magix (26) | 16.3.200617:30
Chcete skutečně tichý a přitom velmi spolehlivý větrák? Zkuste Scythe S­-FLEX SSF21D...
Odpovědět0  0
mkopkas | 3.3.200714:59
mam v pc aj nexus, aj silent wheel, a podla mojho nazoru by som uz nexus nezobral z jedneho prosteho dôvodu, a tým je CENA, aspon u nas na slovensku sa mi zda predrazeny, a podla mna su oba vetraky na 12v pomerne pocutelne,po zregulovani na 800­-900rpm su nepocutelne, ja odporucam silent wheel kvoli cene, no a ak by ste chceli este lacnejsi a dost tichy vetrak, odporucam Zalman ZM­-F3 s regulaciou a silikonovými pinmi v baleni za super cenu okolo 190 sk
Odpovědět0  0
Filip Kácel | 14.3.200619:25
Chtěl bych se vás zeptat, Mohl by mi někdo říct, pokud to ví kolik má průto vzduchu boxovaný chladič u AMD Athlon XP 2500+ Barton ? nějak si vůbec nedokáži představit, rozdíl mězi 30 a 60 CFM je jasné že 60 je lepší, ale byl bych vám vděčný kdyby mi to někdo vysvětlil. Předem děkuji.­(a jen chci zmínit, že pokud by se hodlal mi někdo napsat že je to kubiská stopa za minutu­- pokud se nemýlím­- tak prosím to radši ne to mi stejně k pochopení moc nepomůže­).
Dále mohl by mi někdo vysvětlit pojem Frujidní ložisko ­(pokud to píši zle tak se omlouvám­), a jaké má zhruba životnost ? mohl by to někdo porovnat s kuličkovým a kluzkým ?
Odpovědět0  0
magix (26) | 14.3.200622:01
Nenašel jsem to, ale silně pochybuji, že přesáhne 30CFM. Rozdíl je velmi zhruba takový, jako když pustíte naplno větrník, který dosud běžel na 50% otáčky. Máte­-li nějaký regulátor otáček, vyzkoušejte. Je to prostě 2x tolik. A mimochodem 60CFM, jestliže to budete tlačit skrze 70mm otvor, to už je takový slabší fén ­(bez topné spirály ;o­).

Ad fluidní ložisko mrkněte sem:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Životnost by měla být zhruba šetinásobná proti kluzným, trojnásobná proti jednořadým a 1,5 násobná proti dvouřadým kuličkovým. Hlučnost jednoznačně nejnižší.
Odpovědět0  0
Filip Kácel | 14.3.200623:08
Děkuji mnohokrát ! takovou odpověd sem ani nečekal. Jsem velmi mile překvapen, ještě jednou díky

Odpovědět0  0
who (208) | 14.3.200619:17
jako nejtissi se mi jevi Aerocool ­- 120mm Fan Turbine;
podobne je na tom nexus; ale zda se mi malinko hlucnejsi; zrejme kuli tomu ze ma o neco vyssi otacky, nebo kvili tvaru lopatek ­(je slyset prutok vzduchu­)

jako obrovske zklamani byl pro me Thermaltake ktery jsem zapojil jen jednou; a hned sem ho vyhodil; jako vitez bych ho rozhodne nevidel
Odpovědět0  0
Wlado (7) | 14.3.200619:15
Chapu dobre ze Thermaltake – Silent Wheel se neda pouzit jako 12 cm vetrak dole pod zdrojem tak aby vyfukujici vzduch ven ze skrine?
Odpovědět0  0
nikl | 14.3.200614:54
Kdyby jste porovnali viteze minuleho Xilencer, a dnesni thermaltake, ktery by byl celkovym vitezem?
Odpovědět0  0
MarBen (11) | 14.3.200615:00
Já jsem objednal od každého jeden, takže pak dám vědět své subjektivní porovnání. A upozorňuji, že jsem na ticho velmi náročný a ještě se mi žádný z dosavadních nezavděčil. No, možná trochu Aerocool Turbine, ale není to ještě ono :)
Odpovědět0  0
MarBen (11) | 16.3.20068:42
Takže jsem je včera zkušebně zapojil. Subjektivně je tišší Xilencer, ale to jen díky nižším otáčkám. Nepřipadají mi tišší než současný Aerocool Turbine, provedení oproti Aerocoolu je však znatelně lepší.
Škoda, že se do testu nevešly již zmiňované Scythe, ale i tak je takový velký test určitě velmi užitečný a já za něj děkuji.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 14.3.200617:15
Podle me by lepe vysel Thermaltake, ovsem Xilence by mu dychal na krk.
Odpovědět0  0
Squish (13) | 14.3.200611:07
Ten silent wheel mě tedy velice a příjemně překvapil a to jsem si myslel že to bude největší řvoun a on je dokonce lepší než Nexus co se týče hluku. S tou kompatibilitou to bude jen špatný ve skříních které používají rámečky na ventilátory.
Odpovědět0  0
TCerny | 14.3.200610:48
Cau kluci a holky. Musim neco rici k vent. Aerocool.
Za 1: Nevim kde jste si je pujcoval, ale cena za 450 kc je brutalne premrstena. Ja je kupuji za 300kc v CC.
Za 2: U vent. Aerocool zalezi na provozni teplote. Loziska susti, kdyz jsou studene. Jakmile stoupne teplota v case, susteni prestane. Mam v kompu 3. Pokazde kdyz zapinam komp susteni je slysitelne asi tak 15min, nez se teplota stabilizuje na provozni.
Za 3: Dle jenom meho nazoru tyto ventilatory patri ke spicce zvlaste pak 14cm model, ktery je fakt tiche delo. Staci mu 600 ot.­/s aby nahradil 12cm ventilator­(muj odhad­).
Cao
Odpovědět0  0
já_oldd (1) | 14.3.200611:53
15 min je dost. To jsi jak ty lidi. Co maj na starej grafice malej vetrak a ten jim ze zacatku hrozne rve ale po ­"par minutach­" uz je to v pohode a je jenom hlucnej. Proste omlouvat to ze se to casem zpravi je hloupost.
Odpovědět0  0
TCerny | 14.3.200615:13
No tak to neni. Mam pocitac asi metr od ucha a zadne susteni neni slyset. Jenom kdyz dasucho ke kompu, tak prvnich 15min je slyset susteni. 1m od kompu neslysim nic ani vecer. Tom
Odpovědět0  0
univerzal_shw1 (90) | 14.3.200610:46
Ventilatory Nexus 120 mm se dodavaji na cesky trh v blisteru ­(viz zde: http:­/­/www.nexustek.nl­/120mmcasefan.htm­). To co jsme pujcili na recenzi bylo OEM baleni, proto ta bila krabicka :­-­) Navic nove se tyto ventilatory dodavaji i v cernobile barve, cerny ramecek a bily fan. Navic cena byva mnohdy nizsi nez je nami doporucena koncova, pri trose snahy se da koupit okolo 250 Kc + DPH ;­-­) Staci trochu progooglovat cesky internet. Jinak tento ventilator je opravdu napajen ctyrpinovym Molexem, tripinovy konektor slouzi jen k monitorovani otacek. ABACUS
Odpovědět0  0
Gabriel Očenáš | 14.3.200610:20
Opäť pochválim redaktora ­- čo sa tyka testu po stranke predstavenia produktov, fotografii a prevedeneho testu ­- je to výborné.

Minule pri teste 80­/92mm ventilatorov som kritizoval prilisnu zaujatost na ostre hrany a otrepy nakolko hlavne pri AC to bolo hodne prehnane po tejto stranke v minulom teste. Pisal som ze ofotim na super macro detaily otrepov na NEXUSe a na AC Fan 12. Napr. NEXUS b­/w a oranz co mi prisli rano na sklad su tak o jednu triedu horsie co sa tyka otrepov ako AC. Ale nechame uz tuto temu tak ... nemal som cas to nafotit ­(fakt sa dnes pokusim a pastnem ich tu­).

Dalej to piskanie cievok som sice minule nekomentoval, ale teraz budem musiet ­- neviem ako ale ja piskanie ani na jednom z Fanov nepocujem, pocujem vrzganie lozisk a aer. hluk fanu a to je vsetko. Napajam priamo na dosku samozrejme. Rovnake vysledky vsak mam ak to pripajam na analogovy regulator..

NEXUS ventilatory aspon ak ich dodava priamy distributor by mali byt balene v peknom plastovom obale s popisom, je vsak mozne ze ide o NIE RETAIL balenia.

Celkovo vsak mi tu chyba napr. Scythe S­-Flex 800 aka Scythe S­-FLEX™ SFF21D, ktory je vraj dnesnym TOP favoritom pre velmi tiche stroje. Netestoval som ich preto pisem vraj ale cca stvrtok uz ich budem mat pod rukami. Tiez sa mohol zaradit Glacialtech s Entering Bearing Loziskami..

Kazdopadne hlavne to hodnotenie otrepov a prelisov mi z tej recenzie tak citelene vystupuje, ale zas kazdy redaktor ma svoj vlastny styl opisu produktu ako nad tym uvazujem. Vitazi uz boli uz dopredu jasni ­(aspon u mna­) ­- pocital som skor s NEXUSOM ako s tym Thermaltake, ktore aspon podla ohlasov neboli doteraz nejako extra tiche a kvalitne.
Odpovědět0  0
MarBen (11) | 14.3.20069:13
Překvapujeme mě, že nejde tento větráček napájet­/ovládat přes 3pin. Je to opravdu tak nebo jsem to jen nějak špatně pochopil. Zrovna jsem si 2 ks chtěl koupit, ale tohle je pro mne velmi nepříjemné překvapení.

Jinak v každém případě děkuji moc za testy, škoda, že není v jednom článku souhrn včetně výsledků z předchozího testování.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 14.3.200612:22
Jak jiz psali z Abacusu, jde o verzi v OEM baleni a dostaly se ke mne i ohlasy, ze tyto Nexusy normalne napajet pres tripinovy molex jdou. Ale i kdyby nesly, staci vzit do ruky pajku a za pet minut je hotovo.
Odpovědět0  0
MarBen (11) | 14.3.200614:50
Díky za odpověď. Nicméně jsem na zkoušku objednal vítěze tohoto stodvacetimilimetrového testu ­"Thermaltake A2330 Silent Wheel­", který umístím na pasív SonicTower a dospodu skříně zkusím osadit ­"XILENCE xpf120.r­". Zároveň jsem si objednal osmicentimetrové Nexus větráčky, coby můj výraz důvěry ve Vaše testování ;­-­)

Teď jen, co s tou hromadou vyzkoušených větráčků, co mi zbyde :­-)
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 16.3.200613:32
Tak doufam, ze moje vysledky nezklamou. V kazdem pripade je ale nutne u Silent Wheelu nejakym zpusobem zajistit regulaci otacek, protoze na svych zakladnich 1400RPM byt tichy ani nemuze.
Odpovědět0  0
MarBen (11) | 23.3.20068:49
Tak zatím první postřehy ... SilentWheel musím vrátit, protože jsem nedomyslel jeho možnou kolizi s paměťovými moduly. Na mé desce ABIT AN8 Ultra s chladičem SonicTower a s tímto větráčkem je použití čtyř paměťových modulů nemožné. Mám vyzkoušeno, že by se tam vešel běžný 12cm ventilátor, ovšem v podstatě by zakrýval paměťové moduly seshora, takže předpokládám, že by to moc chlazení pamětí neprospělo. Bohužel kvůli zvukové kartě dodávané se zmiňovanou deskou nebyla možná montáž SilentWheelu ani nestandardně zezdola , tuto variantu jsem zvolil nakonec se zde recenzovaným Aerocoolem Turbine. U pasívu se pak neofukuje bok, ale proud vzduchu jde i mezi věžemi přímo k ventilátoru od zdroje ­- nyní mám 12cm ventilátor ve spodní části desky, vzduch jde směrem k ventilátoru u procesoru a stejným směrem pokračuje ke zdroji ­- vypadá to, že by mohly být celkově nakonec teploty příznovější, u toho chlazení SonicToweru to je je již jisté.

Tu chvilku, co jsem měl možnost SilentWheel testovat mi přišel poměrně tichý, pokud se mu snížilo napětí, zpracování je velmi dobré, průtok vzduchu znatelný i při nízkých otáčkách.

Xilencer je zpracován také velmi dobře, subjektivně fouká o něco méně, hlučnost o něco menší než u SilentWheelu, ale bude to rozdílností otáček a průtoku vzduchu.

Zde hodně probíraný Aerocool Turbine je z viditelně horšího plastu, ale, co se týče tichosti, tak mu nemohu nic vyčítat, i když ze tří kousků je jeden mírně slyšet ­(cvakání­).

U všech zmiňovaných větráčků ale vlastní provoz spolehlivě přehluší aerodynamický hluk. Aerocool je velmi tichý, ale zároveň moc nefouká, na ofukování velkého heatpipe pasívu je to ale dobré řešení.
Odpovědět0  0
Ufon | 14.3.200614:31
Kupoval sem pred pul rokem ­- napajet 3pinem normalne de, tichej je opravdu luxusne ­(jakejkoli HDD ho s prehledem prerve)
Odpovědět0  0
mephisto (111) | 14.3.20069:09
Určite má najlepší pomer cena ­- výkon ­- tichá prevádzka.
CENA 200sk ­- 18 Db.
Sú to fenomenálne vrtule a patrilo by sa , aby sa už konečne objavily v nejakom teste , s testovanými fanmi by si podla mňa hravo poradily.
Odpovědět0  0
DuckDaffy | 14.1.20071:04
Naprostý souhlas! S cenou okolo 150 Kč jsou to bezkonkurenční ventilátory. :)
Odpovědět0  0
Palec123 (12) | 14.3.20067:59
Jako zapor tohoto ventilatoru uvadite jeho vysokou cenu. Firma JSC je skutecne prodava za 439Kc vc DPH, konkurence vsak prodava temer o 40% levneji! Je to kolem 290­-300Kc vc. DPH!
Odpovědět0  0
wenous | 14.3.20067:40
Na CzC maj Silent Wheel dokonce za 168,­- vc. DPH... Docela dobrej kauf, si myslim :)
Odpovědět0  0
magix (26) | 14.3.20067:29
...S­-FLEX SFF21D nebo SCYTHE S­-FLEX SFF21F, které by s cenou okolo 400Kč včetně DPH rozhodně napatřily mezi nejdražší. Se svými 800­/1600rpm, fluidními ložisky od SONY ­(S­-FBD­), speciálně k tichému provozu upraveným pohonem a 150000h MTBF by měly nabízet nepoměrně větší luxus, než kterýkoli větroň v testu. Škoda.
Odpovědět0  0
Topič (3) | 14.3.20068:10
Souhlas, scythe me velmi prijeme prekvapil, kdyby byl zarazen do testu mozna by vyhral.
Odpovědět0  0
Wolfie | 14.3.20067:08
Velký větřáčky vypadaj hezky, ale kam je mam jako zapojit? V bedně jsou otvory pro šroubky na 80mm???
Odpovědět0  0
magix (26) | 14.3.20067:34
1.­) Mod stávající skříně ­- vrtačka, přímočará pilka, pilník, lihový fix, pravítko, kružítko, líh, vatička ­(ideální je kosmetický tampon ;o­)...

2.­) Jestliže stávající skříň neumožňuje modifikaci pro umístění 120mm větroně, výměna za jinou. Výběr kvalitních skříní je dnes značný.
Odpovědět0  0
mod | 14.3.20069:27
3.­) Redukce z 80mm na 120mm.
Odpovědět0  0
magix (26) | 15.3.200612:13
...která ale do většiny skříní nepůjde. Leda tak na CPU.
Odpovědět0  0
mod | 15.3.200619:58
Myslím že by s tím neměl být problém. Já mám tuto redukci nasazenou zvenku, takže to trčí mimo case. Původní mřížka je samozřejmě vyřezaná.
Odpovědět0  0
magix (26) | 16.3.200617:08
Tak to mě, přiznám se, vzhledem k estetickým hlediskům ani nenapadlo.
Odpovědět0  0
anunnaki | 17.3.200618:01
Mno redukci v zadnem pripade, jelikoz otvor je mensi jak prumer lopatek vetraku, zakonite cast vzduchu se nestrafi do te male diry a narazi na plech = rapidne klesa ucinnost ­(jelikoz nejvetsi proud vzduchu a rychlost lopatek je samozrejmne na okraji­) a take dale tento narazejici vzduch se pak lomi a take na ostre hrane diry do bocnice dela dalsi hluk. Take pokud nekdo na bocnici nema primo diru le jen derkovanej plech , take to drasticky snizuje ucinnost a velice velice zvecsuje hlucnost. Kdyz vzduchu nic nebrani v prutoku ­(neni mrizka a dira v bocnici je vetsi jak ventilator­) pak je to daleko tichsi, a k tomu staci na 50% redukovat otakcy coz opet drasticky klesne hlucnost. Posledni vec pro odhlucneni je to odpojit od dosky a pripojit primo na 5,7.5 nebo 12V pripadne tak max. pres regulator ­(NE PULZNI!!!! jinak bude moturek vrcet!! musi se jednat o odporovou­/napetovou regulaci = potenciometer)
Odpovědět0  0
magix (26) | 18.3.20064:37
Pravda svatá. Jen bych dodal, že klasická mřížka z pochromovaného drátu o průměru >1mm není problém. Ale některé ty plechové, rádoby ozdobné...
Odpovědět0  0
mod | 20.3.200620:25
Abych to upřesnil. Tu redukci mám na systémovém fanu nainstalováném na zadní stěně case. Vzduch proudí takto: case ­-> redukce ­-> fan ­-> ven. Rozdíl mezi montáží 120mm větráku do redukce nebo bez ní v mnou uvedeném případě je prakticky nulový.

Kdo se tu bavil o bočnici?
Odpovědět0  0
adams | 14.3.20064:37
Zvláštní. I když jsem se po tom sháněl, jaká jsou vevnitř ložiska jsem nikde z důvěryhodného zdroje nenašel. Nakonec jsem si řekl, že D12SL­-12 musí nutně znamenat kluzná. A tady koukám... že kuličková.
Odpovědět0  0
Martin Šejnoha (242) | 14.3.20060:42
problém s vrčením­(skoro bych řekl bzučením cívek­) je v dnešních regulátorech...já sem jej koupil a taky mě štvalo to bzučení tak jsem zapracoval a bezezbytku jsem ten neduh odstranil viz více v diskuzi u testu 80 a 92mm větroňů
Odpovědět0  0
Logout (91) | 14.3.200611:10
Hmmm,
jenze nez koupit ventilator za 120, a a pak si s nim jeste pul dne hrat, shanet kondenzatory, pajet... to radsi koupim nexuse za 250....
Jeden AC12025 mi lezi na stole ­(nekdo se o nem na netu vyjadroval nepochopitelne dobre, tak jsem uveril :­-­(­), nechces ho? Treba za 90,­-?
Matyas
Odpovědět0  0
Martin Šejnoha (242) | 14.3.200620:59
no nevim...ale je poněkud bláhový čekat od větráku za pár kaček divy...já mluvím o modelu ArcticFan12 s odpruženým uložením...a nemusíš si půl dne hrát s kondíky....bohatě stačí 10minut
Odpovědět0  0
AndrewJ (9) | 14.3.200621:35
i za stejné peníze se dají sehnat lepší větráky. Třeba teď mám v PC 12cm Xilence a nestěžuju si.
Odpovědět0  0
Martin Šejnoha (242) | 14.3.200622:09
TEĎ může být perfektní ale jaký bude za půl roku nebo i za rok?
AF12025 a jeho cenovou hladinu teda moc nemusím a to proto že ta nízká cena se někde musí projevit....filozofie dostaneš co si zaplatíš tady naplno platí­(zvláštní odnož sou cirkusácké větráčky s LEDkama, v různých barvách atd...­) třeba já bych nešel níž než na ArticFan12
Odpovědět0  0
Under | 14.3.200622:37
No mám dva jeden asi rok a druhý déle a že by dělaly nějaký extra hluk se říct nedá...
No a každopádně to nic nemění na tom, že ArticFan12 dělá randál ihned po koupi;o­)
Odpovědět0  0
Martin Šejnoha (242) | 14.3.200622:56
pro člověka co měl v PC chladič Titan D5TB jsou ArcticFan12 super tiché takže s tím randálem bych to přehodnotil....máš skušenosti s ArcticFanem ve skutečným provozu? Aby bylo jasno: neníé v jakémkoliv mém zájmu hájit firmu AC ale koupil jsem si jejich produkt a jsem spokojený
Odpovědět0  0
Under | 14.3.200623:13
No řekněme, že ty 80ky byly první casefany co jsem koupil a jsem spokojenej...
120ku jsme si teď koupil do bočnice.
Předtím jsem Articem nahradil Evercool ND­-10 na procesoru a dal tam nějaký artic s termoregulací a taky nebyl slyšet, bohužel 120ka slyšet je a to dost...

Já zase nechci AC hanit, ale nové ventilátory už nejsou co to bývalo...
Odpovědět0  0
Martin Šejnoha (242) | 14.3.200623:35
ale pořád jsem nevydedukoval jestli máš ArcticFan12­(vypružené uložení­) anebo to AF12­(klasika)
Odpovědět0  0
Under | 14.3.200623:39
Asi klasiku ­- AF12025, ten co je tu testovaný...
Odpovědět0  0
Martin Šejnoha (242) | 14.3.200623:53
Asi klasiku? :­-­)­) ono totiž ArcticFan12 a ten obyčejný je něco docela jinačí
Odpovědět0  0
Under | 15.3.20068:33
Nějak jsem nepochopil co tím chtěl básník říci:o)
Odpovědět0  0
Tinky linkz | 15.3.20069:08
basnik tim chtel rici ze celou domu mluvi o ArcticFanu12 s odpruzenym ulozenim co jde prisroubovat jen z jedne strany a ne o AF12035 nebo jak to cislo je ktery vypada jak normalni vetrak
Odpovědět0  0
Under | 15.3.20069:22
No já myslel, že je to z diskuze jasné, navíc jsem se o tom zmiňoval, ale přiznávám, že v jednom příspěvku jsem Tě nejspíš trochu mystifikoval...
Odpovědět0  0
Under | 14.3.200622:07
No myslím, že když modrá 80ka od Articu za 150,­- nedělá hluk téměř žádný, tak nepodsvícená 120ka by taky nemusela...
Odpovědět0  0
Martin Šejnoha (242) | 14.3.200622:18
já myslím že AC je solidní firma a co je vidět tak cena stoupá s velikostí větráků....a když popřemýšlíš tak ta 80tka už je cenově výše
Odpovědět0  0
Under | 14.3.200622:49
Ano Artic PRO 2L je asi o 50kč dražší než jeho nepodsvícený kolega. Vychází to zhruba 80kč vs. 130kč.
Takže myslím, 120­-150kč za 12cm větrák bez LEDek je docela odpovídající cena v poměru k velikosti...
Navíc od doby kdy u Articu zavedli ­"Sony­" se už člověk nic nedozví...
Odpovědět0  0
Martin Šejnoha (242) | 14.3.200623:06
já pořídil ArcticFan12 za 143Kč v Softcomu a myslím že cena je naprosto v pořádku....pak tu máme třeba Papst co pak povíš na ně když Xilence je na tom údajně s provozními parametry stejně jak vyznělo v jednom testu tady
Odpovědět0  0
Under | 14.3.200623:26
Zapomněl jsem dodat, že samozřejmě při srovnatelné hlučnosti­/tichosti s těmi 80kami;o­)
Co se týče Xilence nemůžu sloužit, mám jen Artic a Zalman
Odpovědět0  0
Under | 14.3.200620:42
Zrovna včera jsem si toho Artica 12025 koupil a jsem velmi zklamán, myslím, že to začíná být začátek konce jedné skvělé firmy...
Na 12V je tento ventilátor naprosto strašný a spolehlivě přehlušil vše, mi doposud v počítače hlučelo, což je u mě, když se snažím mít počítač co nejtišší dost kontraproduktivní...
Na 5V tento ventilátor neslyším, ale i tak nechápu, proč 12V ventilátor provozovat na 5V, abych ho neslyšel...

Ještě chci podotknout, že to není můj první artic, moje první zkušenosti s ním byly skvělé, ale myslím, že až příště budu kupovat ventilátor od Articu, tak si ho nejdřív pořádně poslechnu...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.