reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část

18.5.2006, Martin Šejnoha, recenze
Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část
Před nedávnem jsme slíbili srovnávací testy počítačových zdrojů. Dnes přinášíme první z nich. Je rozdělen do dvou částí (dnes popis modelů, zítra testy) a je v něm zastoupeno 14 zdrojů v ceně od 1000 do 2500 Kč. Jmenovitě jde o následující značky: Enermax, Eurocase, Fortron (3x), Chill Innovation, LC Power (2x), Nexus, Seasonic, Spire, Tagan, UltraPower.
Balení a příslušenství

Zdroj je zabalen v kartónové krabici, která je z venku potištěna popisem funkcí zdroje a dokonce na ní najdeme i kousek textu v českém jazyce. Zdroj je ještě pro jistotu zabalen v bublinkovém pytlíku.
Příslušenství je pro mě velkým zklamáním, v krabici jsem krom zdroje nenašel vůbec nic.




Parametry

Výrobcem uváděný výkon je 350W, maximální součet odběrů na 3.3 a 5V větvi je 130W. Výkony jednotlivých větví naleznete v tabulce:


Větev
+3.3V
+5V
+12V1
+12V2
-5V
-12V
+5VSB
Proud
22A
21A
10A
15A
není
0.3A
2.0A

Zdroj je vybaven pasivním PFC a umožňuje provoz na 115/230V. Pozoruhodností tohoto zdroje je způsob řízení ventilátoru. Zdroj umožňuje řídit dva externí ventilátory pomocí vyvedeného teplotního čidla. Dokud teplota nedosáhne 44°C, tak se ventilátor zdroje vůbec neotáčí, do 55°C se otáčí minimálními otáčkami, do 60°C pracuje ventilátor na středních otáčkách a do 70°C pracuje ventilátor na plný výkon. Pokud teplota přesáhne 70°C, spustí se výstražný zvukový signál a nezávisle na teplotě vnějšího senzoru se naplno rozjedou i externí ventilátory (pokud jsou zapojeny). Řízení externích ventilátorů funguje obdobně s tím, že jsou posunuty rozhraní teplot níže. Externí ventilátor(y) se rozběhne tehdy, pokud externí čidlo dosáhne teploty 30°C, od 35°C ventilátor(y) pracují na střední výkon, od 40°C pracuje ventilátor(y) na plný výkon, při dosažení teploty 55°C je spuštěn výstražný zvukový signál a ventilátor zdroje se nezávisle na teplotě interního čidla rozjede na plný výkon. Zdroj je vybaven 12cm ventilátorem oranžové barvy.




Provedení, vzhled

Skříňka zdroje je vyrobena z plechu tloušťky 0.8mm a je nastříkaná černou barvou. Perforace zadní stěny je provedena přímo ukázkově, skoro celá plocha zadní stěny je využita pro průchod vzduchu a ani uvnitř nic nebrání jeho průtoku. Ve zdroji je použit ventilátor oranžové barvy, jeho lopatky jsou pěkně zaoblené a bez ostrých hran. Rámeček ventilátoru je taktéž perfektně zaoblený a ani otvor v krytu zdroje nezasahuje do zaoblené části rámečku. Z výše uvedeného se dá usuzovat, že zdroj bude tichý i při vysokých otáčkách ventilátoru.










Kabeláž

Zdroj disponuje 24pinovým Main Power konektorem, který je vyřešen tak, aby se dal použít i v základních deskách s 20pin Main Power konektorem. Kabelový svazek Main Power konektoru má délku 50cm a je potažený flexem. Zdroj je vybaven jednoduchým +12V Power konektorem, jehož kabelový svazek má délku 50cm a je potažen flexem. Zdroj poskytuje i jeden konektor pro napájení PCIe karet, jehož délka je také 50cm a je potažen flexem. Zdroj poskytuje celkem tři Serial ATA napájecí konektory, přičemž délka jejich kabelového svazku je 82cm a je potažen flexem. Zdroj poskytuje celkem pět Peripheral Power konektorů, Ty jsou rozděleny mezi dva kabelové svazky o délce 82cm, oba svazky jsou potaženy flexem a na konci jednoho z nich je jeden FDD napájecí konektor.

Ještě bych chtěl zmínit jednu malou ale užitečnou „fičurku“. Jistě znáte boj, který nastává někdy při odpojování Peripheral Power konektorů od pevného disku, konektor se zaklíní a nejde vytáhnout. Konektory tohoto zdroje jsou vybaveny mechanizmem, který tomuto úspěšně zabrání a kabel jde snadno odpojit. Dále je zdroj vybaven nadstandardní kabeláží pro připojení ventilátorů, délka této kabeláže je 50cm a je potažená oranžovou bužírkou. Ze zdroje je ještě vyvedeno externí teplotní čidlo pro řízení externích ventilátorů, délka jeho kabelu je 36cm a je potažen smršťovací bužírkou. Kabeláž tohoto zdroje je velmi slušná, určitě vám nebudou chybět Serial ATA napájecí konektory a PCIe napájecí konektor.




Vnitřní provedení

Sundání víka zdroje trochu bránily kabely pro připojení externích ventilátorů. Řízení těchto větráků je totiž upevněno ve víku zdroje. Po otevření zdroje jsem byl mile překvapen. Při prohlédnutí vnitřku jsem myslel, že mám v rukou 450W zdroj. Síťový filtr je proveden velice slušně a filtrační kondenzátory stejnosměrného meziobvodu mají nadstandardní kapacitu. Velice robustní je také hlavní transformátor. Chladiče jsou velmi robustní a navíc opatřené černým eloxem. Usměrňovací diody na výstupu zdroje jsou výkonově velmi dobře dimenzované, ani po této stránce nelze nic vytýkat. Dokonce i výstupní filtrační kondenzátory mají více než dostatečnou kapacitu.

Jediné sklamání je to, že výrobce uvádí dvě 12V větve, ve zdroji je na to i příprava, ale obvody starající se o snímání proudu těchto větví nejsou osazeny. U zdroje tohoto výkonu to nepovažuji za nějaký velký nedostatek. Deska je osazena poměrně čistě, pouze filtrační kondenzátory a výstupní tlumivky jsou dost namačkané na sobě. Ono výrobci ani nic jiného nezbývá, pokud chce natěsnat zdroj těchto kvalit do skříňky, jejíž rozměry se nemohou jen tak měnit. Kvalita pájení je na poměrně vysoké úrovni, v tomto směru nelze nic vytknout. O řízení zdroje se stará mě neznámý obvod s logem firmy Fortron. Ještě musím zmínit obvod řízení ventilátorů. Řízení ventilátorů má na starosti naprogramovaný mikrořadič PIC16F72 taktovaný na 4MHz. Obvod hlídá i to, zda se ventilátory opravdu točí, i vnitřní ventilátor zdroje má zapojen vývod pro snímání otáček. S největší pravděpodobností jsou ventilátory řízeny pomocí PWM. Tento zdroj mě svými kvalitami mile překvapil, jeho vnitřnosti se téměř neliší od zdrojů Fortron, takže lze předpokládat, že je Nexus nakupuje od Fortronu.













reklama