reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část

18.5.2006, Martin Šejnoha, recenze
Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část
Před nedávnem jsme slíbili srovnávací testy počítačových zdrojů. Dnes přinášíme první z nich. Je rozdělen do dvou částí (dnes popis modelů, zítra testy) a je v něm zastoupeno 14 zdrojů v ceně od 1000 do 2500 Kč. Jmenovitě jde o následující značky: Enermax, Eurocase, Fortron (3x), Chill Innovation, LC Power (2x), Nexus, Seasonic, Spire, Tagan, UltraPower.
Balení a příslušenství

Zdroj je zabalen v kartónové krabici a je zasunut v chránících pěnových vycpávkách. Příslušenství se nekoná, výrobce nepřiložil ani šroubky k uchycení.




Parametry

Výrobcem uváděný výkon je 550W, maximální součet odběrů na 3.3 a 5V větvi je 150W a 348W na 12V větvích.
Výkony jednotlivých větví naleznete v tabulce:


Větev
+3.3V
+5V
+12V1
+12V2
-5V
-12V
+5VSB
Proud
30A
32A
36A
neuvedena
0.5A
0.8A
3.0A

Zdroj je vybaven pasivním PFC. Síťový spínač je červeně podsvícen. Zdroj je vybaven velkým 14cm ventilátorem. Ventilátor má otáčky řízené dle teploty.


Provedení, vzhled

Skříňka zdroje je vyrobena z plechu tloušťky 0.8mm, je nastříkaná nahnědlou lesklou barvou. Provedení perforace zadní stěny je poměrně slušné i když děrovaná plocha mohla být větší. Zdroj je vybaven ventilátorem nezvyklých rozměrů, má celých 14cm, ovšem jeho provedení mě nepřesvědčilo, lopatky jsou velmi ostré a s velkými otřepy. Provedení otvoru ventilátoru je slušné, nijak nezasahuje do zaoblení rámečku








Kabeláž

Zdroj disponuje 24pinovým Main Power konektorem, který je řešen tak, aby se dal použít i v základních deskách s 20pin Main Power konektorem. Délka kabelového svazku k Main Power konektoru je 30cm, což není mnoho a ve větších skříních budou nejspíše problémy s dosahem kabelu. Kabeláž Main Power konektoru je jako jediná potažená flexem. Zdroj disponuje pouze jedním Serial ATA konektorem, což je na dnešní dobu příliš málo a navíc se výrobce neobtěžoval zavést do konektoru +3.3V. Opravdu netuším, jak se mohou pevné disky zachovat k takovému porušení specifikace.

Stejně špatné je to i s délkou jeho kabelu, která činí asi 35cm. Dále zdroj disponuje šesti Peripheral power konektory rozdělenými na dva svazky o délce 50cm. Na jejich koncích je po jednom FDD konektoru. Dále nabízí pouze jediný jednoduchý konektor +12V Power . Je poněkud zvláštní, že je počet konektorů tak malý vzhledem k udávanému výkonu zdroje. U této výkonové kategorie bych čekal alespoň zdvojený +12V Power konektor a alespoň jeden PCIe napájecí konektor.




Vnitřní provedení

Prakticky ihned po otevření zdroje jsem se vyděsil doslova k smrti, výrobce na úkor bezpečnosti šetřil na dvou matičkách M4 a jedné vějířové podložce. Znalejší jistě vytušili, že jde o způsob připojení ochranného zelenožlutého vodiče, jenž je přichycen pod jeden ze šroubků držících desku zdroje bez jakýchkoliv podložek. Výše uvedené ve mně vzbuzuje pochybnosti, že zdroj prošel zkouškami EZÚ. Jak jsem zjistil, tak u nás může vydat prohlášení o shodě sám výrobce/dovozce a pochybení se řeší teprve tehdy, až takové zařízení někoho přizabije. K vnitřnostem zdroje se nebudu dále vyjadřovat, platí v podstatě totéž co u verze v hliníkové skříňce. Tento zdroj se výborně hodí jako vánoční dárek úhlavnímu nepříteli a nebo tchýni.












reklama