reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část

18.5.2006, Martin Šejnoha, recenze
Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část
Před nedávnem jsme slíbili srovnávací testy počítačových zdrojů. Dnes přinášíme první z nich. Je rozdělen do dvou částí (dnes popis modelů, zítra testy) a je v něm zastoupeno 14 zdrojů v ceně od 1000 do 2500 Kč. Jmenovitě jde o následující značky: Enermax, Eurocase, Fortron (3x), Chill Innovation, LC Power (2x), Nexus, Seasonic, Spire, Tagan, UltraPower.
Balení a příslušenství

Zdroj je balen v poměrně tenké kartónové krabici, pro jistotu je ještě umístěn ve vložkách z pěnové hmoty. S příslušenstvím si výrobce těžkou hlavu nedělal, takže v něm nenalezneme ani šroubky pro upevnění zdroje.




Parametry

Výrobce uvádí výkon 400W(450W špičkově). Maximální součet odběrů z 3.3 a 5V větve je omezen na 130W. Výrobce na štítku zdůrazňuje, že je zdroj „super tichý“. Výkonové parametry jednotlivých větví naleznete v tabulce:


Větev
+3.3V
+5V
+12V1
+12V2
-5V
-12V
+5VSB
Proud
30A
28A
14A
15A
0.5A
0.5A
2.0A

Zdroj je vybaven pasivním PFC. Ventilátor zdroje má vyveden signál pro snímání otáček pomocí základní desky, otáčky jsou však řízeny teplotně přímo ve zdroji. Dále se zdroj honosí tím, že obsahuje dvě +12V větve a splňuje specifikaci ATX12V 2.2.




Provedení, vzhled

Skříňka zdroje je vyrobena z plechu tloušťky 0.8mm a je nastříkaná černou barvou. Perforace zadní stěny je provedená kvalitně, ale velkou část jí blokuje tlumivka pasivního PFC. Dokonce mám podezření na nedodržení specifikace, která říká, že minimálně 50% plochy zadní stěny musí být větrací otvory. Zdroj je opatřen 12cm ventilátorem klasické černé barvy. Lopatky ventilátoru jsou poměrně ostré a jejich hrany nejsou zcela hladké. Pochválit musím provedení otvoru ventilátoru v krytu zdroje, plech vůbec nezasahuje do zaoblení rámečku ventilátoru.











Kabeláž

Zdroj disponuje 24pinovým Main Power konektorem, který je vyřešen tak, aby se dal použít i v základních deskách s 20pin Main Power konektorem. Kabeláž Main Power konektoru je potažená flexem a má délku asi 48cm. Zdroj je vybaven jednoduchým +12V Power konektorem, jehož kabeláž má délku taktéž 48cm a je potažena flexem. Zdroj je vybaven konektorem pro přídavné napájení PCIe karet, délka jeho kabeláže je 48cm a je potažena flexem. Dále je vybaven dvěma Serial ATA napájecími konektory, jejich kabeláž má délku 64cm a je taktéž potažena flexem. Zdroj je vybaven sedmi Peripheral Power konektory. Na jednom kabelovém svazku o délce 80cm jsou umístěny čtyři Peripheral Power konektory, druhý svazek nese tři Pheripheral Power konektory a jeden FDD napájecí konektor. Oba svazky jsou potaženy flexem. Kabeláž tohoto zdroje je velmi dobře provedená a myslím, že nikomu nebudou žádné konektory chybět. I délky svazků jsou zcela dostačující, zbytečně dlouhé kabely jsou také na závadu.




Vnitřní provedení

Zdroj má uspokojivě provedený síťový filtr, pronikající rušení do sítě bude na snesitelné úrovni. Vzhledem k výkonu je poměrně nízká kapacita filtračních kondenzátorů ve stejnosměrném meziobvodu. Další slabinou jsou výkonově poddimenzované spínací tranzistory a i jejich chladič má dost malou plochu. Hlavní transformátor odpovídá velikostí zdroji s výkonem 350W a méně. I usměrňovací diody +12V větve jsou výkonově poddimenzované a i zde nám výrobce lže. Zdroj totiž nemá dvě +12V větve.

Chladič usměrňovacích diod je vzhledem k udávanému výkonu zdroje dost ošizený a protože je z něj odebírána teplota pro řízení otáček ventilátoru, bude zdroj při zátěži hlučný. Kapacita výstupních filtračních kondenzátorů je příliš nízká, vzhledem k udávanému výkonu. Zdroj je řízen klasickým obvodem TL494. Osazení desky zdroje mi velmi připomíná 350W zdroj od firmy Eurocase. Pájení kabeláže do desky je velmi mizerné, navíc je zemní část na kraji desky a díky tomu je plocha zemní plošky příliš malá. Tento zdroj není stavěný na výkon deklarovaný výrobcem, jeho životnost a stabilita napětí bude špatná.











reklama