reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 80mm a 92mm ventilátorů

10.3.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 80mm a 92mm ventilátorů
Ani moc vody neuplynulo a máme tu druhý srovnávací test ventilátorů. Nyní je ale k výběru již podstatně méně výrobců, a tak můžeme jedním článkem pokrýt rovnou 80mm a 92mm ventilátory, zatímco druhý článek si necháme na zajímavější 120mm třídu.
Testy jsem prováděl s pomocí stejné metodiky, jako u předešlých srovnání, tedy: Na pomoc jsem vzal sluchátka Sennheiser HD497 s kmitočtovým rozsahem 24 – 22000Hz, které posloužily coby mikrofon. Ventilátory jsem položil na měkkou podložku co nejdále od PC, tedy asi 3 metry, aby nahrávání nebylo rušeno (i když slabým) hlukem počítače. Vzdálenost ventilátorů od sluchátka byla vždy stejná, tedy 10cm a pokaždé jsem dbal, aby tlačily vzduch směrem od něj.

Základní hodnoty otáček byly 1000, 1500 a 2000RPM, pokud to ovšem specifikace ventilátorů dovolily. Zvuk jsem zaznamenával s pomocí programu Cooledit 2000 a následně prováděl frekvenční analýzu na desetivteřinovém záznamu. Pro srovnání jsem nejprve nechal nahrát ticho, abychom nebrali v potaz nepatřičné zvuky generované elektronickým šumem v PC a jinými vlivy.


Nahrávka ticha

Aerocool Centaurus

Posuzovat budu tedy celkem ze dvou hledisek - aerodynamický hluk vytvářený lopatkami řezajícími vzduch a hluk vytvářený ložisky, cívkami, prostě motorkem ventilátoru - při otáčkách odstupňovaných od základních 1000RPM po 500RPM až do maximální hodnoty. Zde tedy při 1000, 1500 a 2000RPM. Základní presumpce je, že při 1000RPM by dnes měl být každý 80mm ventilátor velmi tichý až neslyšný, pokud bereme jako ticho zvukovou kulisu ve ztichlé místnosti. 1500RPM je u velmi dobrých ventilátorů také na velmi slušné úrovni a pro mě je to hranice, za kterou u tichého PC nehodlám jít. Ticho nad 1500RPM je již vzhledem k nutnému aerodynamickému hluku utopie.


Aerocool Centaurus - 1000/1500/2000RPM

AeroCool Centaurus je na 1000RPM velmi tichý a to zvláště jeho motorek, který se projevuje téměř neznatelným vrčením. Avšak již u těchto otáček je patrný aerodynamický hluk, což je nejspíše dáno vysokým počtem lopatek. Tento hluk je ale velmi hluboký a už s krátkým odstupem zaniká. Se zvýšením otáček na 1500RPM se zvedá již jen aerodynamický hluk. Ten nabírá jak na intenzitě, tak na kmitočtu a posouvá se tak do rovin, které jsou již vzhledem k jeho výkonu neakceptovatelné. Navíc jsem si všiml, že lopatky ventilátoru netlačí vzduch rovně, ale do stran, zhruba v úhlu 45°. To je také hlavné kámen úrazu, však proud vzduchu jdoucí takto mimo by jen těžko zvládl uchladit přímo pod ním nainstalovaný pasiv.

Arctic Cooling - Arctic Fan 8

Osmička se k mé nelibosti vyznačuje při všech nastaveních otáček – od 1000 po 2000RPM silným a vysokým vrčením cívek, které se s přibývajícími otáčkami zintenzivňuje. To je také hlavní vada na kráse jinak výborného projevu při nízkých otáčkách, kde aerodynamický hluk zachytíme jen velmi slabě v hlubokých tónech a tam se i s malým odstupem spolehlivě ztrácí. Při vyšších RPM ale již začínají úřadovat ostré lopatky a hluk se posouvá do vyšších spekter.


Arctic Fan 8 - 1000/1500/2000RPM

Arctic Cooling - AF8025

Levnější zástupce nových AC ventilátorů má velmi podobnou charakteristiku hluku vycházející z motorku, jako Arctic Fan 8. Motorek tedy silně vrčí a navíc se zde přidává i výrazně zhoršená charakteristika aerodynamického hluku, který i při nízkých otáčkách kolem 1000RPM je nestálý a tím i daleko více obtěžující. Navíc se k hluku od lopatek přidává zvýšený hluk motorku a výsledek je velice neslavný.


AF8025 - 1000/1500/2000RPM

Coolink SWiF-802

Při minimálních otáčkách je SWiF postižen jemným vrčením cívek a silnějším šustěním ložisek. Obojí se s přibývajícími otáčkami zesiluje a navíc se přidává i středně položený hučivý aerodynamický zvuk, který jemně kolísá. Na druhou stranu ale musím Coolink velmi pochválit za účinné lopatky, které směřují vzduch úzkým proudem směrem dolů. Líbilo se mi také dobré vyvážení rotoru, díky němuž se nemusíme potýkat s přílišnými vibracemi.


Coolink SWiF - 1000/1500/2000RPM

Nexus SP802512L-03

Fyzické atributy předurčují tento model k velmi dobrému výkonu a je mi potěšením říci, že tomu tak skutečně je. Při 1000RPM se řadí mezi to nejtišší, co lze za peníze sehnat. Ložiska jen nepatrně hluboce klapají a to se s přibývajícími otáčkami, nebo s větším odstupem spolehlivě ztrácí. Také lopatky generují velice hluboký aerodynamický hluk a osobně bych se nezdráhal jej v PC použít i při 1500RPM. Jediná vada na kráse by snad mohly být vibrace. Ty jsou ovšem srovnatelné s ostatním modely, pouze negativně vyniknou ve srovnání s jinými kvalitami tohoto modelu.


Nexus SP802512L-03 - 1000/1500RPM

NorthQ - NQ3701

NorthQ má také slušné předpoklady k tomu, aby nám předvedl solidní výkon při tichém provozu. Co jsem zjistil poslechem bylo, že motorek ventilátoru jemně vrčel a ložiska si sem tam šustla, což ale není nic vážného. Větší problém bych viděl v aerodynamickém hluku, jenž se sice hlasitostí nijak nevymykal z tolerance, ovšem byl nestálý a to je daleko více rušící, než stálý zvuk, na který si mozek dokáže za čas snadno přivyknout.


NorthQ - NQ3701 - 1000/1500RPM

Revoltec - Air Guard 80mm

Revoltec Airguard alespoň trochu napravil reputaci sraženou předešlými modely. Tento ventilátor již považuji za poměrně kvalitní, tedy až na jemný, ale pronikavý zvuk - vrčení cívek, které se bohužel stupňuje s otáčkami. Aerodynamický hluk se projevoval až při vyšších otáčkách, ale jinak byl stálý, jak ostatně ukazuje poměrně zarovnalá křivka grafu. Celkově - lepší průměr.


Revoltec Air Guard 80mm - 1000/1500/1850RPM

Sunbeam - Silent Anodized 8025 LED Fan

Sunbeam se zde slyšitelně zaměřil spíše na vzhled ventilátoru, než jeho hlavní atributy. Ložiska tohoto výrobku silně a nepravidelně šustila a i cívky se ozývaly pronikavými tóny, což bylo velmi markantní zvláště při nízkých otáčkách. Aerodynamický hluk byl průměrný, ale při vyšších otáčkách lopatky ukázaly, že umí také slušně svištět.


Sunbeam Silent Anodized 8025 LED Fan - 1000/1500/1900RPM
reklama