reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 80mm ventilátorů - dokončení

13.1.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 80mm ventilátorů - dokončení
Minule jsme nakousli srovnávací test 80mm ventilátorů a proto jej dnes zakončíme představením zbývajících sedmi modelů a konečným porovnáním všech osmnácti ventilátorů z hlediska jejich hlučnosti. Tím ale tento seriál nekončí a v dalších článcích se můžete těšit na ventilátory o průměru 92mm a 120mm.
Pokračujeme představením modelu od německého výrobce Sharkoon, který měl ale již dříve na našich stránkách vyhrazeno samostatné preview. Byla by ale škoda ho nezařadit i do tohoto testu.

Sharkoon – Silent Eagle 2000

Sharkoon je zabalen stejně jako drtivá většina ostatních ventilátorů do průhledného plastu a na obalu slibuje pouhých 17,8 dBA při 2000 otáčkách a to je vzhledem k ostatním modelům podezřele málo. Sharkoon to vysvětluje přítomností prohlubní na lopatkách, které mají za úkol snížit hluk vytvářený proudícím vzduchem inspirovaný z povrchu golfových míčků.



Specifikace Silent Eagle 2000:


Velikost (mm)80
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)2000
Hluk (dBA)17,8
Průtok vzduchu (CFM)22,7
Typ ložisek kluzná
Spotřeba (W)1,44



Kvalita lopatek Silent Eaglu je uspokojující. Kromě prohlubní o různém průměru se vyznačují hranatými náběžnými plochami, takže v důsledku nejsou ani ostré, ani kulaté. Rám kolem lopatek je už ale pěkně oblý a hladký.



Do příslušenství patří redukce na molexový konektor, čtyři stříbrné řezné šroubky a výhodou jsou i gumové trny, jež se dají použít místo šroubků, což má za následek snížení vibrací přecházejících z motorku na kostru skříně, nebo jiný objekt, na který je ventilátor přidělaný.




Silentmaxx – SF-80/15 a SF-80/32

Od firmy Silentmaxx přišly dvě verze jinak na oko stejného ventilátoru, ale na rozdíl od dvou Revolteců se neliší barvou, ale otáčkami. SF-80/15 tak nabízí 1500RPM a SF-80/32 3200RPM. Vzhled ventilátorů je ale až na štítek zcela totožný, což platí i pro příslušenství. Balení ventilátorů je s nimi barevně sladěno do modré barvy a vše je přes průhledný plast dobře vidět.



Specifikace SF-80/15:


Velikost (mm)80
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1500
Hluk (dBA)12
Průtok vzduchu (CFM)19,45
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)N/A



Specifikace SF-80/32:


Velikost (mm)80
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)3200
Hluk (dBA)32
Průtok vzduchu (CFM)41,27
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)N/A




Pozastavil bych se nad specifikacemi silnější verze. Tu na svém obalu totiž výrobce označuje jako tichou, ovšem to bych bral pouze tehdy, kdyby byla v příslušenství dodávána nějaká regulace otáček, ale 80mm ventilátor s 3200 otáčkami nemůže považovat za tichý snad nikdo. Ale chápu, že označení "silent" je dnes skoro povinností nehledě na specifikace.

Ventilátory jsou vyrobeny z lehkého modrého plastu a to je asi i kámen úrazu. Lopatky jsou totiž neforemné, ostré a na několika místech i zubaté. Přirovnal bych je k Revoltecům z předchozího článku, jsou jen o chlup lepší. Rámeček je hladký a hranatý s oblými hranami. Příslušenství neexistuje, ani montovací šroubky a co se týče napájení, třípinový konektor na desku i molex jsou již z výroby připájeny napevno.
reklama