reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 80mm ventilátorů - první část

11.1.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 80mm ventilátorů - první část
Chlazení osobních počítačů prožívá tak rychlý rozvoj, že už je těžké se bez problémů orientovat mezi několika málo dostupnými výrobci chladicích prvků. Mezi desítkami firem to už není tak snadné. Proto dnes přinášíme úvod k testu 80, 92 a 120mm ventilátorů.
Arctic Cooling – Arctic Fan Pro2L TC

Stálice na českém trhu – firma Arctic Cooling se v testu představí se svým zaběhlým modelem, který je jako jediný z námi testovaných vybaven automatickou regulací otáček přes tepelný odpor. Zabalen je stejným způsobem jako A.C. Ryan – v průhledném plastovém výlisku.



Specifikace AC Pro2L TC:


Velikost (mm)80
Šířka (mm)34,5
Otáčky (RPM)1000 - 2500
Hluk (dBA)12 - 22
Průtok vzduchu (CFM)12,6 - 31,5
Typ ložisek Hydro Suspension Bearing
Spotřeba (W)N/A


Ventilátor je vyveden v průhledném plastu a již ze specifikací jste si mohli všimnout poněkud neobvyklé hloubky chladiče, jenž je o necelý centimetr hlubší. Z těchto specifikací jsem čekal, že nám výrobce nabídne i větší hloubku lopatek, ale mýlil jsem se. Jediným výsledkem navýšení ventilátoru je tak větší odstup lopatek od zadní strany, což má za následek lepší akustické vlastnosti pronikajícího zvuku, neboť ten pak netvoří tak velké turbulence na případné mřížce, než kdyby byl na ní byly lopatky přímo naplácnuté. Nevýhodou je ovšem nestandardní velikost a tyto ventilátory se tedy nedají namontovat například do některých zdrojů, kde je vesměs místa poskrovnu.



Tento ventilátor má označení L a to znamená přítomnost čtveřice modrých diod umístěných nad motorkem a nasměrovaných do čtyřech ramen přidržujících motor ve středu rámečku. Diody mají trochu agresivní svit, ale to snad nebude při provozu uvnitř skříně vadit. Ventilátor je jinak ukázkově zpracován – rámeček je hladce zaoblen a také lopatky jsou ukázkově kulaté.



Kabel je chráněn bílým hustým flexem zakončeným třípinovým konektorem. Příslušenství je ale poměrně chudé. Tvořeno je řeznými šroubky a samolepkou s logem Arctic Cooling.




Blacknoise - Ultra Silent S1

Ultra Silent S1 je balen v pěkné bílo-žluté papírové krabici s čirým průzorem, jímž je vidět samotný ventilátor. Ventilátor je dodáván s bohatým příslušenstvím v podobě regulace otáček, ale nejdříve se podívejme na jeho specifikace.



Specifikace Ultra Silent S1:


Velikost (mm)80
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1000 - 1500
Hluk (dBA)9 - 11
Průtok vzduchu (CFM)13,5 - 22,4
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)0,96


Tento ventilátor je už čtvrtý, co využívá průhledné plasty, konkrétně bílý pro rámeček a modrý pro rotor. Napájení zajišťuje nekrytý třížilový kabel k připojení na základní desku. Ventilátor také umožňuje své už tak nízké otáčky regulovat v rozmezí 1000-1500 a k tomu mu slouží potenciometr, který se připojí mezi ventilátor a zdroj napájení. Blacknoise nám k němu dodal také fešný kovový knoflík, ale místo k jeho upevnění si už musíme hledat sami – žádná záslepka se zde tedy nekoná.



Součástí balení je také kromě samozřejmých šroubků redukce na 4-pinový molex, tentokrát už ale bez dalšího vývodu na sledování otáček. Aerodynamický design ventilátoru je dobrý. Hrany jsou sice trochu ostré, ale jinak jsou vylisovány kvalitně.

reklama