Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 80mm ventilátorů - první část

11.1.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 80mm ventilátorů - první část
Chlazení osobních počítačů prožívá tak rychlý rozvoj, že už je těžké se bez problémů orientovat mezi několika málo dostupnými výrobci chladicích prvků. Mezi desítkami firem to už není tak snadné. Proto dnes přinášíme úvod k testu 80, 92 a 120mm ventilátorů.
Papst – 8412 N/2GM

Německou firmu Papst snad není třeba představovat. Její produkty jsou ve světě velice známé a to nejen mezi PC nadšenci. V dnešním testu máme dva zástupce z jeho repertoáru 80mm ventilátorů a začínáme tím výkonově silnějším. Papst, jak je z obrázků vidět, si nehraje ani s obalem ani s designem svých výrobků. Obal je z prosté hnědé lepenkové krabičky bez jakéhokoliv nápisu a obsah tak zjistíme pouze pohledem skrz otvor na samotný výrobek.



Specifikace 8412 N/2GM:


Velikost (mm)80
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)2600
Hluk (dBA)26
Průtok vzduchu (CFM)34,1
Typ ložisek kluzná
Spotřeba (W)1,3


Papst je zpracovaný kvalitně. Rámeček je hladce zaoblený, aby vzduch mohl k lopatkám snadno proudit a rovněž lopatky jsou krásně zaoblené. Vzhled ventilátoru je klasický a vyroben je z jednoho typu černého plastu a oproti ostatním je také podstatně těžší. Připojení je realizováno pomocí kabelu na základní desku, ovšem jiné možnosti už nám Papst nedává. Příslušenství je k tomuto ventilátoru totiž nulové, tak doufejme, že nezklame aspoň svými kvalitami.


Papst – 8412 NGLE

Druhý model ventilátoru 8412 nabízí nižší otáčky a také odlišný způsob napájení. Dodává se v identické, nepotisknuté kartónové krabici jako předchozí model rovněž s nulovým příslušenstvím. Na první pohled byste tyto dva od sebe jen těžko rozeznali – jejich design se liší pouze odlišnými štítky na motorku.



Specifikace 8412 NGLE:


Velikost (mm)80
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1500
Hluk (dBA)12
Průtok vzduchu (CFM)19,45
Typ ložisek kluzná
Spotřeba (W)0,45


NGLE verze tedy patří mezi výkonově vůbec nejslabší ventilátory, které jsme měli v testu k dispozici. Výrobek je zpracován neméně kvalitně jako předchozí model – lopatky jsou aerodynamicky zakulacené a stejně tak i rámeček. Napájení je možné pouze přes molexový konektor přes dva vodiče, takže sledování otáček není u tohoto modelu možné.