reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC: BARBONE W MERLOT

11.12.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test PC: BARBONE W MERLOT
Poslední počítač je od společnosti T.S.Bohemia, jež je staví pod značkou Barbone. Počítač má základní desku i procesor od Intelu, konkrétně Core 2 Duo a 2GB RAM. Zde se objeví i u nás nepříliš známá firma eVGA a její grafická karta GeForce 7950GT.
Kapitoly článku:
  1. Srovnávací test PC: BARBONE W MERLOT
  2. Pohled dovnitř sestavy
  3. Aplikační testy
Počítač došel zabalený podobně jako počítače od firem FOX Computers či 100MEGA distribution, tedy v rozměrné krabici, kde je dobře chráněný postranní krabicí s příslušenstvím a také masivními bloky z pěnového materiálu.
  • Procesor: Intel Core 2 Duo E6300 1,86GHz 2MB 1066MHz 775pin
  • Základní deska: Intel Guardfish DQ965GF s775, DDR2, VGA, SATA2, RAID, GLAN, IEEE 1394, vPro, mATX
  • Operační paměť: 2x 1024MB DDRII 667 Transcend 5 – 5 – 5
  • Grafická karta: eVGA GeForce 7950GT EGS 512MB DDR3, DVI, PCIe
  • Pevný disk: WD 2500KS 250GB, 16MB, 7200rpm, SATA/300
  • Optická mechanika: LG Black GSA-H22L DL DVD+/-R/RW/RAM, Lightscribe
  • Audio: integrovaná Sigmatel STAC9227 High Definition Audio Codec
  • Chladič procesoru: Arctic Cooling Freezer 7 Pro
  • Disketová mechanika: ne
  • Čtečka paměťových karet: USB interní 8 in 1
  • Skříň: BARBONE BLACK LCD 5442
  • Zdroj: Eurocase ATX-550 JSP 140mm ventilátor
  • Operační systém: Microsoft Windows XP Home SP 2
  • Další: Lexicon studijní slovník
  • Cena: 29 999,- Kč s DPH
  • Záruční lhůta: 2+3 roky, servis do 48 hodin v síti autorizovaných servisních center


Ani zde, tedy podobně jako u předchozí sestavy LYNX PowerMedia E6300, nenajdeme televizní kartu, ale to je na druhou stranu snad dostatečně vyváženo ostatními komponentami. A společného mají tyto dvě sestavy ještě něco – počítačovou skříň, kterou také začneme.



Skříň počítače Barbone sice navenek vypadá jinak, ale při bližším prozkoumání seznáme, že se liší pouze vnější skořápkou a uvnitř si jsou již podobné jako vejce vejci. Nebudeme ale předbíhat a začneme od začátku, tedy lépe řečeno od předního panelu. U něj poprvé v testu narazíme na LCD displej, který nás bude informovat o teplotě chladičů procesoru a grafické karty a také o teplotě pevného disku. Dále zobrazuje informace o aktivitě ventilátorů, pevného disku a času, který si pomocí dolních tlačítek můžete snadno nastavit. Displej ale využijete pouze když budete mít počítač na očích a ne když jej zastrčíte pod stůl, kam se asi těžko budete chtít ohýbat jen kvůli tomu, abyste zjistili teplotu nebo aktuální čas. Tyto informace se dají daleko snadněji vyčíst pomocí programů k tomu určených.



Pohledem se teď přesuneme nahoru, kde máme optickou mechaniku značky LG, která je mimochodem u testovaných sestav velice frekventovaná, konkrétně model GSA-H22L. Tento model se připojuje přes klasické Ultra ATA/33 rozhraní a zahrnuje podporu technologie LightScribe. Disky CD čte rychlostí 48x, DVD 16x. CD-R pak vypaluje 48x a přepisovatelné CD-RW potom 32x. U DVD je to trochu složitější. DVD-RAM zapisuje 12x, dvouvrstvá DVD+R DL 8x a DVD-R DL 6x. K tomu všemu jí pomáhá 2MB buffer.



Pod mechanikou uvidíme poněkud zvláštní nápis, který pobaví: EXCELENT PERSONAL COMPUTER (sic). Jeho úvodní slovo by se slušelo poopravit na ‘excellent‘, aby nápis nevzbuzoval na první pohled poněkud jiné myšlenky, než měl výrobce na mysli. K dispozici jinak máme další tři pozice pro 5,25“ zařízení, což je více než dost.



V dolní polovině panelu nejdříve narazíme na dvojici externích 3,5“ pozic, z nichž je jedna zabrána čtečkou paměťových karet (MS/Pro/Duo/CF/MicroDrive/MMC/SD/SM). Napravo od nich máme základní ovládací prvky skříně – hranaté tlačítko Power, dále diody ukazující stav PC a práci pevného disku a miniaturní černé tlačítko Reset. Napravo od podlouhlého displeje se nachází přední I/O porty, mezi něž se ale už nevešel IEEE 1394 (FireWire) a nabídka se tedy smrskla na dva USB 2.0, mikrofonní vstup a sluchátkový výstup.


- klikněte pro zvětšení -

Boční pohled již odhalí, že se skutečně v zásadě jedná o skříň shodnou se skříní sestavy LYNX PowerMedia E6300. Máme zde dva perforované otvory – jeden naproti socketu procesoru vhodný pro 80mm ventilátor, nebo také windtunnel, ale v tomto případě jsou obě možnosti kvůli typu chladiče procesoru zapovězeny. Vespod máme další pozici, v níž by se skvěle vyjímal pomaloběžný 120mm ventilátor, avšak grafická karta je chlazena aktivně, takže to není tak nutné.


- klikněte pro zvětšení -

Na druhé straně, kde jsme v minulém článku objevili logo LYNX, máme pochopitelně logo jiné – barbone s velkým logem ve tvaru písmena ‘b‘ v kroužku. Obě bočnice jsou také vybaveny zadními úchyty, aby se daly snadněji vysunout.



Zadní panel je bohužel také shodný, což znamená, že na něm uvidíme stejně špatně provedenou pozici pro skříňový ventilátor. Tato pozice také zůstala evidentně neobsazena, takže větrání celé skříně opět závisí pouze a jen na zdroji a to není úplně optimální. Zdroj je vybaven 140mm ventilátorem a také přepínačem, jenž při zapnutém stavu září oranžovým světlem.



Zadní I/O štítek základní desky je poměrně chudý. Nalezneme zde pouze dva PS/2 konektory pro klávesnici a myš, paralelní port, VGA D-Sub výstup (základní deska má integrovanou grafickou kartu Intel Graphics Media Accelerator X3000), jeden IEEE1394 (FireWire) port, příjemných šest USB portů, jeden RJ-45 síťový konektor (1Gbps Intel 82566DM) a tři 3,5mm konektory zvukové karty (Line Out, Line In a Mikrofon). To je pro účely moderního multimediálního PC málo a slušelo by se tuto sestavu vybavit i samostatnou zvukovou kartou, ale reproduktorovou soustavu 5.1 i tak připojíte. Nakonec najdeme ve vrchní pozici záslepku grafické karty se dvěma DVI konektory a jedním Video konektorem, ke kterému dostaneme v příslušenství i odpovídající kabeláž.


Příslušenství

Příslušenství sestavy se nachází v oné postranní krabici. Jednak je to sada CD, kterou na fotografii můžete vidět s podložkou pod myš. Mezi softwarovou nadílku patří trial verze ekonomického systému DUNA a také CD od Intelu pro základní desku (Intel Desktop Utilities, Norton Antivirus, Wave EMBASSY Trust Suite, Diskeeper 9 Home Edition, Farstone RestoreIT, SAAZ Starter Edition 5.0, SyAM Software Desktop Monitor Central, Kaspersky Antivirus, Kingsoft Antivirus). Další CD on Intelu obsahuje ovladače k základní desce, následuje CD pro zotavení systému od T.S.Bohemia a také další CD s různými volně šiřitelnými aplikacemi (grafika, hry, internet, multimedia a utility). Na obrázku můžete vidět také disketu s ovladači RAID řadiče, což je vzhledem k absenci disketové mechaniku poněkud podivné.



Následuje nezbytná kabeláž, k níž patří napájecí Eurokabel, dva video kabely a také dvě redukce pro grafickou kartu typu DVI -> D-Sub.




Nakonec narazíme na uživatelskou příručku k PC BARBONE W MERLOT popisující základy o instalaci hardware a také práci s operačními systémy Windows XP (včetně Media Center Edition) a Mandrave Linux a základními aplikacemi. A aby programové výbavy nebylo málo, přítomen je i výborný slovník Lingea Lexicon 2002 (CZ-EN, EN-CZ, popřípadě SK-EN, EN-SK).

reklama