reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC: BARBONE W MERLOT

11.12.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test PC: BARBONE W MERLOT
Poslední počítač je od společnosti T.S.Bohemia, jež je staví pod značkou Barbone. Počítač má základní desku i procesor od Intelu, konkrétně Core 2 Duo a 2GB RAM. Zde se objeví i u nás nepříliš známá firma eVGA a její grafická karta GeForce 7950GT.
Kapitoly článku:
Bočnici odstraníme odšroubováním dvou "Thumb Screw", které stejně jako u předchozí sestavy šly poněkud ztěžka a následně ji vysuneme dozadu. Uvnitř nás nejdříve zarazí rozměry základní desky, která je formátu micro ATX. To je pro stolní PC se skříní typu middletower zvláštní volba, která má přímý vliv na možnosti rozšíření.



- klikněte pro zvětšení -

Co se týče vedení kabeláže, pak si výrobce evidentně velkou práci nedal, jelikož kabely jsou vedeny vzduchem a v místě jejich největší koncentrace byly pouze stáhnuty páskou. Výrobce základní desky umístil PATA konektor nesmyslně doprostřed dolního okraje, přestože je jasné, že dnes se využije s největší pravděpodobností právě pro optické mechaniky. Nelíbil se mi také způsob zkrácení kabelu od ventilátoru chladiče procesoru, kde byl před ním vytvořen jakýsi zámotek, který by eventuelně mohl lopatky ohrozit.


- klikněte pro zvětšení -



- klikněte pro zvětšení -

Základní deska Intel Guardfish DQ965GF je vybavena pasivně chlazenou čipovou sadou Q965 a socketem LGA775 s podporou procesorů Intel Core 2 Duo, FSB 1066MHz a 800MHz DDR2 pamětí RAM. Pro ty zde máme v pravé části desky připraveny čtyři banky. Co se týče procesoru, byl použit velmi oblíbený model Core 2 Duo E6300 běžící na frekvenci 1,86GHz.




Ve výčtu rozšiřujících slotů jsou kvůli použitému formátu mATX jen čtyři: jeden PCI Express x16, jeden PCI Express x1 a dva 32-bit PCI sloty. Grafická karta však i přes svoje jednoslotové rozměry zabraňuje osazení PCI Express x1 slotu, protože umístěná karta by chladič grafiky zakryla. Pro dodatečné rozšíření nám tedy zbývají dva PCI sloty, do kterých by se u tohoto PC nejvíce slušely dokoupit zvuková a televizní karta.






Pevné disky a eventuelně i optické mechaniky můžete připojit buď přes jeden PATA konektor, o jehož nesmyslné pozici jsem se již zmiňoval výše, a také přes šest SATA portů, které máme všechny pohromadě v pravém dolním rohu. V tomto PC byl zabrán jeden diskem Western Digital 2500KS s kapacitou 250GB, 16MB cache a rozhraním SATA 3Gb/s. Pevný disk s grafickou kartou jsem se rozhodl ze skříně nevyndávat, protože jsou na ně pomocí silikonu připevněna teplotní čidla vyvedená z předního panelu. Na disku ho najdeme v jeho boční části zasunutý mezi jeho tělo a plech šachty.




Použitý zdroj pochází opět od firmy Eurocase - model ATX-550 JSP a ten opět postrádá i při udávaném výkonu 550W dvě +12V větve. Pro přehlednost uvedu specifikace v tabulce.


+3,3VDC
+5VDC
-5V
+12VDC
-12VDC
+5VSB
30A
32A
0,5A
36A
0,8A
3A


Grafická karta eVGA GeForce 7950GT používá už podle názvu grafické jádro nVidia GeForce 7950GT běžící na taktu 550MHz a využívající 24 pixel pipeline. Karta dále obsahuje 512MB 1,4ns pamětí GDDR3 s taktem 1400MHz a propustností 44,8GBps. Karta se připojuje samozřejmě přes rozhraní PCI Express x16, obsahuje dva DVI výstupy a integrovaný nVidia TV Encoder zobrazuje přes video výstup standardy HDTV a S-Video.


- klikněte pro zvětšení -

Dále karta podporuje DirectX 9.0, OpenGL 2.0 a Shader Model 3.0. Její přítomnost je pro tuto sestavu klíčová, protože se svou cenou představuje celou 1/3 pořizovací sumy celého počítače. Otázkou je, zda by pro vyváženost celé sestavy nebylo lepší zvolit nějaký levnější a přesto výkonný kus a za ušetřené peníze pořídit TV tuner a zvukovou kartu.


- klikněte pro zvětšení -

V tomto testu sestav byl jeden z limitujících faktorů velikost operační paměti 1GB, což většina výrobců vybrala pro své sestavy. Pouze dva přišli s kapacitou 2GB - firma Mironet a nyní T.S.Bohemia. Jedná se o dva 1024MB moduly Transcend DDRII 667 o časování 5 – 5 – 5, tedy o stupínek pomalejší než DDRII 800MHz, ale stále postačující.




O zvuk se stará integrované řešení firmy Sigmatel, přesněji STAC9227 High Definition Audio Codec. Ten podporuje maximálně 5.1 kanálů, pro což ale musí využít pouze 3 audio konektory, takže pokud chcete vedle 5.1 zvuku sem tam používat také ostatní zadní vstupy, budete muset s kabely neustále žonglovat. Kodek navíc nepodporuje ani jednu verzi standardu EAX. Vzhledem k multimediálnímu určení této sestavy tak použité audio řešení považuji za nedostatečné.

Barbone jako jediný počítač v testu nabídne uživateli po úvodním spuštění, aby si sám implicitně nastavil název svého přihlašovacího účtu, přičemž je nutné ze samolepky na pravé bočnici opsat registrační klíč. Operační systém je ale již připraven se všemi ovladači řádně nainstalovanými a dále také Adobe Acrobat, Norton Internet Security 2006 a EMBASSY Security Center.
reklama