reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC: Fox Cult X2

1.12.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test PC: Fox Cult X2
Test počítačových sestav do 30000 Kč začneme s firmou FOX Computers, jejíž PC je založené na základní desce Asus, dvoujádrovém Core 2 Duo, 1GB RAM a grafické kartě ATi X1600. Obsahuje i televizní kartu Pinnacle a sestavu hostí skříň Cooler Master Centurion 5.
Kapitoly článku:
Do PC se tedy dostaneme klasicky odšroubováním dvou šroubků s velkými hlavičkami, na což nám stačí vlastní ruce a po odsunutí bočnice se můžeme začít kochat uspořádáním komponent uvnitř Centuriona 5.


- klikněte pro zvětšení -

Již z prvního pohledu je jasné, že se sestavením si výrobce dal opravdu záležet. Nemáme šanci ve skříni zahlédnout plandající kabely, které by mohly vadit při proudění vzduchu, nebo dokonce ventilátorům. Ke zkrocení kabeláže byly použity klasické plastové stahovací pásky, ale i prvky samotné skříně, jako plastové úchyty vedle základní desky. Technik si dal dokonce i takovou práci, že natrhal ploché datové kabely vedoucí k mechanikám a sepnul je dohromady, aby nehyzdily vnitřek a daly se sepnout společně se svazkem kabelů vedoucích k napájecímu ATX konektoru.



Při pohledu do zadní části skříně můžeme vidět, jakým způsobem se odvádí teplo od procesoru. Zde je jasné, že kvalita odvodu vzduchu je velmi slušná a s tímto systémem by se počítač rozhodně neměl přehřívat. Procesor Intel Core2 Duo E6300 chladí starý známý hliníkový Arctic Cooling Alpine 7 s hliníkovou základnou. Aktivně chlazen je však i pevný disk a to 80mm ventilátorem. Oba skříňové ventilátory napájí přímo zdroj z Peripheral Power konektorů a jejich regulace tedy není bez dodatečného zásahu možná.




- klikněte pro zvětšení -

Pokud si prohlédneme základní desku Asus P5B, pak zjistíme, že čipová sada Intel P965 je chlazena pasivními chladiči, což potěší z hlediska hlučnosti provozu. Chladič severního můstku je sice natočen tak, aby mohl využívat proudu vzduchu od ventilátoru na chladiči procesoru, ale ten jde v tomto případě jiným směrem. Avšak vzduch by se měl vlivem dvou 120mm ventilátorů kolem něj hýbat i tak.


- klikněte pro zvětšení -

Rozšiřujících slotů na desce najdeme celkem sedm, z nichž jsou dva zaplněny – PCI Express x16 grafickou kartou a jeden PCI zaplněný televizní kartou. Zbývají tři PCI Express x1 a dva PCI, z nichž však kvůli grafické kartě jeden nevyužijete. Ne že by se do něj přes chladič karta nevešla, ale byla by na ventilátor tak natlačena, že by efektivita chlazení grafické karty šla nutně dolů a teplota nahoru.



Deska se napájí ATX konektorem a jedním čtyřpinovým +12V konektorem. ATX konektor najdeme v tradiční poloze u pravého okraje desky vedle slotů pro moduly operační paměti. Druhý konektor je zase na horním okraji těsně u zdroje, což je dobře vybrané místo, abychom jej nemuseli vést přes půlku základní desky.



Datové konektory pro disketovou mechaniku, PATA a SATA, najdeme pěkně pohromadě v pravém dolním rohu. Jsou to čtyři SATA konektory v červené barvě a nalevo od nich jeden solitér v černé barvě. K desce můžeme tedy připojit celkem šest SATA zařízení, pokud počítáme i eSATA. Jeden SATA byl zabrán pevným diskem Seagate Barracuda 7200.10 ST3200820AS - 200GB SATA 3Gb/s s 8MB vyrovnávací pamětí. Pro PATA zařízení zde zbyl pouze jeden konektor a ten využívá DVD mechanika. Konektor pro disketovou mechaniku nalezneme přímo pod SATA konektory, jak od něj vede rovněž pěkně uspořádaný plochý kabel ke kombu disketové mechaniky s čtečkou paměťových karet. Ta využívá USB2.0 rozhraní, pro něž jsou zde připravené dva modré interní konektory (dole napravo). Nalevo od nich byl umístěn rovněž modrý COM1.



Nakonec se ještě zaměřím na napájení ventilátorů. Na desce jsou umístěny celkem čtyři, z nichž je jeden čtyřpinový pro chladič procesoru s PWM regulací otáček. Ihned vedle něj nad sloty pro paměti se nachází druhý, jenž zde osazen není. A stejně tak nejsou využity zbylé dva, z nichž první je nad vrchním PCI Express x1 slotem a druhý nad PATA portem.



Napájecí zdroj pochází od výrobce Fortron a přesně jde o model FSP 400-60THN-P – 400W. Pro tuto sestavu je jeho papírový výkon více než postačující, tudíž by se ani neměl přehřívat. Obsahuje dvě +12V větve zatižitelné 14A a 15A. +3,3V poskytuje 30A a +5V 28A.


+3,3V
+5V
+12V1
+12V2
+5VSB
-12V
30A
28A
14A
15A
2A
0,5A
maximálně 150W
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
maximálně 385W
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi

Paměti pochází od firmy Corsair a jedná se o dva 512MB moduly CM2X512A-6400. Ty mají dle specifikací při 800MHz nabídnout slušné časování 5-5-5-12, k čemuž potřebují dodat napětí 1,9V.


- klikněte pro zvětšení -








Grafickou kartu Asus EAX1600PRO/I/256M ve slotu jistí plastový zámek, ale výrobce to navíc pojistil klasickým šroubkem, protože zámek zrovna bezpečné uložení nezajistí. Karta je, jak jsem se již zmínil, nízkého profilu, což je však zde zbytečné, protože do Centuriona 5 by se bez problémů vešla i monstrózní GeForce 8800GTX. Chlazení Asusu zajišťuje jednoslotový krytý aktivní chladič, ve kterém ventilátor nasává vzduch zezdola a posílá jej přes žebra směrem dopředu. Zde by možná stálo za úvahu využití volitelného plastového tunelu, skrz nějž by se mohl vzduch dostávat ven ze skříně. Avšak tato karta příliš odpadního tepla nevygeneruje a obměna vzduchu ve skříni je více než dostatečně zajištěna trojicí ventilátorů.


Specifikace Asus EAX1600PRO/I/256M:
  • Jádro: ATi Radeon X1600Pro - 400MHz
  • Paměti: 256MB DDR3 800MHz
  • Paměťová sběrnice: 128-bit (12,8GB/s)
  • Výstupy: D-Sub, TV-Out, HDMI
  • Kompatibilita: DirectX9.0, Pixel Shader 3.0, OpenGL 2.0




- klikněte pro zvětšení -

Co se týče hluku, pak tento počítač by byl nádherně tichý nebýt právě uvrčeného ventilátorku grafické karty. Pro milovníky ticha by tak stálo za úvahu investovat do tichého chladiče, avšak jeho připojení by vzhledem k nízkému profilu karty, tedy netradičnímu uspořádání PCB, nemuselo být zrovna snadné.


- klikněte pro zvětšení -

Televizní karta Pinnacle Studio PCTV PMC 310i má rovněž nízký profil. Připojuje se do klasického PCI slotu a vzhledově na ní není moc zajímavého. O uložení vašich dat se stará 200GB Seagate Barracuda 7200.10 s rozhraním SATA 3Gb/s. U té však výrobce konektory zalil silikonem, aby při transportu nevypadly a kvůli tomu jsem se rozhodl jej pro účely nafocení nevyndávat.



Audio u FOXu vyřešili jednoduše – použili integrovaný kodek SoundMAX ADI AD1988A, což je osmikanálové zvukové zařízení s podporou technologií Jack-sensing, Enumeration, Multi-Streaming a Jack-retasking. Zahrnuty jsou také optický a koaxiální S/PDIF konektory.

Poté, co počítač zapnete a naběhne systém, uvidíte již částečně upravený vzhled systému, jemuž dominuje firemní pozadí na ploše, kde je také umístěn přehledný kalendář. Je potěšitelné, že si u FOXu dokázali pohrát nejen s počítačem, ale i s operačním systémem a vybavili jej několika volně šiřtelnými aplikacemi. Systém tak již je vybaven natolik, aby jej bylo možné celkem pohodlně používat již po prvním spuštění. Vše a ještě něco navíc dostanete na přiloženém FOX DVD, tedy například Mozilla Firefox, Nero 7, kodeky, DVD Shrink, Gimp 2.0, NOD 32, Lavasoft Adaware SE Personal, BSPlayer a další a další oblíbené aplikace.
reklama