reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC: HAL3000 aDevil

4.12.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test PC: HAL3000 aDevil
Dnes pokračujeme s firmou 100MEGA distribution a jejím PC HAL3000 aDevil postaveném na základní desce MSI K9N Platinum, procesoru Athlon 64 X2 4200+ a grafické kartě NX7600GS-T2D256EH. Také HAL3000 aDevil obsahuje televizní tuner, tentokrát od firmy AVerMedia.
Kapitoly článku:
  1. Srovnávací test PC: HAL3000 aDevil
  2. Pohled dovnitř sestavy
  3. Aplikační testy
Sestava dorazila v rozměrné krabici, v níž byl počítač chráněný ze všech stran. Po bocích totiž měl podlouhlé lepenkové krabice, v nichž byla klávesnice a na druhé straně veškeré ostatní příslušenství. Počítač samotný byl chráněn ještě masivními pěnovými chrániči rohů a igelitovým pytlem, což vše jistě přispělo k tomu, že sestava dorazila bez sebemenšího škrábance. U firmy 100MEGA distribution se rozhodli s limitem 30.000,- Kč naložit následovně:
  • Procesor: Athlon 64 X2 4200+ (2200MHz, 2x 512kB, socket AM2) – jádro Windsor, 90nm, HT 1000MHz
  • Základní deska: MSI K9N Platinum – nForce 570 (MCP55 Ultra), HT 1GHz, až 8GB DDR2-800 RAM, Gb Ethernet
  • Operační paměť: 2x 512MB Kingmax KLDC28F-A8KB5 DDR2-800MHz
  • Grafická karta: MSI NX7600GS-T2D256EH, 256MB DDRII, 128-bit paměťové rozhraní
  • Pevný disk: Western Digital CaviarXL (WD 2500KS), 250GB, 16MB cache, SATA 3Gb/s, 7200RPM
  • Optická mechanika: LG GSA-H10N (16× DVD±R/RW DL, 12× RAM, IDE), černá
  • Optická mechanika: TEAC DV-516 16xDVD/48xCD
  • Audio: integrovaný Realtek ALC883, 7.1 kanálů
  • Chladič procesoru: Box AMD
  • Disketová mechanika: ne
  • Čtečka paměťových karet: ano, Memory Stick Pro/Duo, MMC, SD, SM, CF a Microdrive
  • Skříň: Cooler Master Centurion 534
  • Zdroj: Eurocase ATX-450 JSP
  • Operační systém: Microsoft Windows XP Home Edition SP2
  • Další: Netscroll+ Traveller (GM-03006A), TV Tuner AVerMedia AVerTV Hybrid DVB-T/PAL
  • Cena : 29 143Kč s DPH
  • Záruční lhůta: 3 roky

Počítačová skříň pochází od firmy Cooler Master, přesně se jedná o model Centurion 534, jenž za rozumné peníze nabízí slušnou kvalitu a dostatek místa pro další rozšíření.



Skříň na předním panelu nabízí pět pozic pro 5,25“ mechaniky a jednu pro externí 3,5“ zařízení. Dvě z 5,25“ pozic jsou již zabrány mechanikou DVD ROM a DVD vypalovačkou. Tato konfigurace mě trochu zarazila, protože kromě možnosti přepalování DVD přímou cestou a také toho, že můžete mít v počítači dvě DVD pro čtení najednou, v tom nevidím jiné výhody, které by náklady navíc ospravedlnily. LG GSA-H10N umí číst disky CD rychlostí 48x a DVD 16x. CD-R vypaluje 48x a CD-RW 32x, DVD±R vypaluje shodně 16x, přepisovatelná DVD+RW 8x a DVD-RW pouze 6x. Co se týče DVD-RAM, pak zde se setkáme s rychlostí 12x, dvouvrstvá DVD+R 10x a nakonec dvouvrstvá DVD-R vypálí rychlostí 6x.



Samotné čelo skříně se vyznačuje maskou z broušeného hliníku, kterou doplňují postranní sloupce z černého perforovaného plechu. Kromě mechanik v něm najdeme ještě čtečku paměťových karet
(Memory Stick Pro/Duo, MMC, SD, SM, CF a Microdrive). Pod touto čtečkou je umístěno v pořadí tlačítko Power, LED indikující stav PC, LED ukazující práci pevného disku a tlačítko Reset. Zcela dole pak máme přední I/O porty, jež se skládají ze dvou USB2.0 (které naštěstí nejsou příliš natěsnané), vstup pro mikrofon, výstup na sluchátka a port IEEE1394 FireWire. Celkově mi přední panel připadá vyvážený a volba černě zbarvených mechanik je určitě lepší, než kdyby byly klasicky počítačově šedé.



Bočnice také ničím nepřekvapí. U nových skříní typu Centurion nebo Triton jsme si již mohli zvyknout, že jejich bočnice v sobě mají dva otvory – jeden naproti procesoru a druhý naproti grafické kartě. Na druhé straně bočnice se poté skrývá tunel pro vzduch, který má vést k chladiči procesoru. Avšak jak můžete vidět z fotografie levé bočnice, kde uvnitř otvoru bílá ‘skvrna’ ukazuje střed ventilátoru, tunel jde poněkud mimo. A navíc po otevření zjistíte, že ani délka tunelu není dostatečná a celkově se nejedná o dokonale vyřešený způsob. Nelíbil se mi ani způsob vytvoření průduchů dole, kde zákonitě musí omezovat průtok vzduchu. To bych dokázal odpustit pouze v případě, že bychom na oplátku získali alespoň prachový filtr, ale takto nejde o šťastné řešení.


- klikněte pro zvětšení -






- klikněte pro zvětšení -

Druhá bočnice je již holá, pouze má vzadu vylisovaný úchyt pro prsty, aby se dala snadno vysunout. Obě jsou také přichyceny šroubky s velkými hlavičkami, abychom je mohli odšroubovat pouhou rukou.



Zadní panel již hodně napoví i o vnitřním uspořádání komponent. Začneme zdrojem s 120mm ventilátorem. Ten v kooperaci se zadním 120mm ventilátorem ve skříni musí vytvořit slušný průtok vzduchu tam, kde je ho nejvíce třeba, tedy kolem procesorové patice.



Deska MSI K9N Platinum vzadu nabízí pestrý výběr I/O portů. Nechybí PS/2 pro klávesnici a myš, dále jeden sériový a jeden paralelní port, osamělý IEEE1394 FireWire, koaxiální i optický S/PDIF, čtveřice USB 2.0 portů, čtyři audio konektory a dva Ethernetové RJ-45.

Grafická karta má na zadním štítku dvojici DVI výstupů a navíc také konektor pro video výstup. Tato sestava v duchu multimediálního určení přichází s televizní kartou AVerTV Hybrid DVB-T/PAL od firmy AVerMedia. Na jejím štítku najdeme anténní vstup pro TV signál, vstup pro FM signál, vstup Audio/Video a také vstup pro IR přijímač dálkového ovladače. Nakonec na zadním panelu zcela vespod najdeme dodatečnou dvojici USB portů a čtyři diagnostické LED. Tyto porty jsou jako stvořené pro zařízení, která budou neustále připojena, protože k nim není zrovna pohodlný přístup.


Příslušenství

K této sestavě dostanete i klávesnici v podobě Genius KB-21e Scroll. Jde o multimediální výrobek, na němž je asi nejzajímavější černý modul na levé straně, na němž najdete kolečko pro scrollování, které se hodí zvláště při práci s textovými dokumenty nebo tabulkami a tomu i odpovídají blízká tlačítka spouštějící programy Word a Excel, nebo jiné aplikace určené pro zpracování textů a tabulek.





Nad F klávesami pokračují další multimediální tlačítka – ovládání hlasitosti zvuku s funkcí ztišení, dále přehrávání médií s tlačítkem na spuštění příslušné aplikace a na černém pozadí zcela nahoře využijete tlačítka pro ovládání internetového prohlížeče. V pořadí zleva jsou to E-Mail, Stop, Refresh, Back, WWW, Forward, Search, Favorites a funkcí trochu nepasující tlačítko Sleep. Tato klávesnice není žádný zázrak, ale pro normální domácí multimediální PC jistě postačí.






A když už tu máme klávesnici, nesmí chybět ani myš, kterou vyrobila také firma Genius. Přesněji jde o model Netscroll+ Traveller (GM-03006A) s rozlišením 400DPI. Traveller s klávesnicí i skříní barevně dobře ladí, je jednoduchá s dvěma tlačítky, kolečkem a připojuje se na USB rozhraní. Hráč FPS by nad ní stejně jako nad klávesnicí ohrnul nos, ale běžný uživatel by si stěžovat neměl.






Pro televizní kartu AVerMedia je zde připraven dálkový ovladač s klasickými funkcemi nezbytnými pro ovládání televize, teletextu, videa a základních funkcí počítače.



Zákazník dostane samozřejmě také množství kabelů, které byly součástí skříně a různých komponent. Jsou to další tři SATA datové kabely, dva napájecí SATA kabely, jeden kabel k připojení disketové mechaniky, jenž je sveden do tuhé červené bužírky, kabel s IR čidlem a další kabely s A/V vstupy a výstupy.



Nakonec se, co se týče kabelů, v balení skrývá ještě napájecí eurokabel, FM anténa, redukce USB – PS/2, redukce z třípinového ventilátorového konektoru na Peripheral Power konektor a interní kabel do záslepky pro vyvedení IEEE1394 FireWire. Ten se výrobce rozhodl nemontovat, protože na desce už dva jsou, což musí stačit.



Nesmí chybět také manuály a softwarová výbava na optických discích. Tu uvedu v bodech:
  • Antivirus AVG OEM verze 7.5 s 12-měsíční lhůtou na databázové i programové aktualizace a technickou podporu
  • Ovladače a utility základní desky
  • CD AVerTV
  • Instalační CD s MS Windows XP Home Edition Service Pack 2


Softwarová výbava tedy není zrovna široká, ale aspoň nám nejsou nuceny programy, které si zaplatíme a třeba ani nevyužijeme. V hardwarovém příslušenství mi však chybí redukce z DVI na D-Sub. Ke grafickým kartám se snad běžně dodává a když jde o sestavu bez monitoru, měla by být přítomna alespoň jedna.
reklama