reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC: HAL3000 aDevil

4.12.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test PC: HAL3000 aDevil
Dnes pokračujeme s firmou 100MEGA distribution a jejím PC HAL3000 aDevil postaveném na základní desce MSI K9N Platinum, procesoru Athlon 64 X2 4200+ a grafické kartě NX7600GS-T2D256EH. Také HAL3000 aDevil obsahuje televizní tuner, tentokrát od firmy AVerMedia.
Kapitoly článku:
Bočnice se zde sundává pohodlně po odšroubování dvou ‘Thumb screws’, tedy šroubků s velkými hlavičkami. Poté se již můžeme podívat do útrob sestavy na to, jak se výrobce popral se smontováním komponent a především také jak po sobě nechal uklizeno.


- klikněte pro zvětšení -

Z fotografií můžete jasně vidět, že uvnitř je relativně pořádek, ale mohlo by být i trochu lépe. Kabely jsou vedeny volným prostorem, když by spíše měly být připoutány u stran. Za to však částečně může i orientace šachty pro pevné disky, která s uhlazeným vedením kabelů zrovna kompatibilní není. Nejdůležitější však je, že zde nenajdeme žádný plandající kabel a nic nebrání volnému průtoku vzduchu.


- klikněte pro zvětšení -




Chlazení skříně zde zajišťují dva 120mm ventilátory a ty jsou také s originálním AMD chladičem procesoru Athlon X2 4200+ (2,2GHz) a bočním 120mm kouskem jediné ventilátory v celém systému – deska i grafická karta jsou totiž samy o sobě chlazeny pasivně. 120mm ventilátory by měly vytvořit dostatečný průtok vzduchu na to, aby se všechny komponenty dostatečně chladily. Avšak mám trochu obavy o pevný disk Western Digital CaviarXL (WD 2500KS), protože ten bezprostředně u sebe ventilátor nemá a tím by mohl trpět. Plastové ližiny disku také k jeho chlazení nepřispějí.




Základní deska MSI K9N Platinum (MS-7250) staví na čipové sadě nVidia nForce 570. Jedná se o klasický formát ATX v černé barvě, jak si MSI zvykla komponenty vyrábět. Napájí ji 24+4 pinový ATX konektor a 4-pinový +12V konektor. Na desce však také najdeme dodatečný konektor Peripheral Power, který ale nebyl zapojený, protože použitá konfigurace dodatečné napájení nevyžaduje.






Western Digital CaviarXL (WD 2500KS)

Najdeme na ní celkem 7 rozšiřujících slotů, z nichž jsou dva formátu PCI Express x16 (jeden fyzicky x4 – tzv. lite verze), dva PCI Express x1 a tři PCI. Sloty byly výrobcem rozvrženy tak, že i při osazení dvěma grafickými kartami, které budou zabírat po dvou slotech, vám zůstane místo pro instalaci další PCI Express x1 a dvou PCI karet, což by mělo stačit. Základní deska je však osazena jednou grafickou kartou, která navíc dva sloty ani v nejmenším nezabere, takže se můžete těšit maximální rozšiřitelnosti



Dodávaný zdroj pochází od firmy Eurocase, která není zrovna proslulá stavbou těch nejkvalitnějších komponent. Zdroj je označen jako 450W, avšak u této hodnoty bych očekával dvě +12V větve, jak hovoří specifikace ATX 2.0.


+3,3V
+5V
-5V
+12V
+5VSB
-12V
32A
40A
0,8A
25A
2,5A
0,8A


Rozmístění komponent na základní desce je celkem standardní. Máme zde čtyři DDR2 DIMM sloty pro až 8GB operační paměti (533 – 800MHz), které se nachází ve svislé pozici vedle patice pro procesor. Z nich jsou dva zaplněny dvěma 512MB moduly pamětí Kingmax KLDC28F-A8KB5 DDR2-800MHz Stříbrný chladič napovídá, že pozici pro čipovou sadu u MSI zvolili mezi dvěma PCI Express x16 sloty. Přímo nalevo od ní pak máme šest SATA 3Gb/s portů, což jsou také veškeré, které deska přímo podporuje. Také pozice ostatních interních konektorů pro USB, FireWire, Audio a prvky předního panelu nepřekvapí – najdeme je u dolního okraje desky, tedy přesně tam, kde mají být.


- klikněte pro zvětšení -

Napájení přídavných ventilátorů, to je oblast, kde K9N Platinum příliš nevyniká. Máme zde pouze tři konektory, z toho jeden čtyřpinový pro PWM regulaci. Ten je společně s jedním třípinovým umístěn přímo nad horním PCI Express x16 slotem. Druhý třípinový je pod ATX konektorem desky. Dohromady jich je tedy podprůměrný počet a volný zůstal pouze onen u ATX napájení, protože přední ventilátor zde není nainstalován a zadní ventilátor společně s chladičem CPU zabírá zbylé dva.

Grafická karta MSI NX7600GS-T2D256EH byla postavena na jádře nVidia G73 - GeForce 7600GS. Obsahuje 8 ROP, 1 Texture Pipeline a 8 Pixel Pipeline. Jádro pracuje na taktu 400MHz a s 256MB paměti typu DDR2 (800MHz) komunikuje po 128 bitové paměťové sběrnici. Grafická karta je tak kompatibilní s DirectX verze 9.0, OpenGL 2.0 a Pixel Shader 3.0 modelu. Co se týče výstupů, pak zde máme k dispozici dvakrát DVI a jeden HDTV-Out. Tato karta je vybavena pouze pasivním hliníkovým chladičem, a tak je velice vhodné, že ji z boku ofukuje 120mm ventilátor, i když má nepatřičně přiškrcený přístup vzduchu.


- klikněte pro zvětšení -

Další kartou je AVerMedia AVerTV Hybrid DVB-T/PAL a jak již její název napovídá, je schopna přijímat jak klasické analogový, tak digitální televizní signál. Obsahuje vstupy: 75Ohm (UHF/VHF) TV anténa, FM anténa, S-Video, kompozitní video, stereo audio L/R.


- klikněte pro zvětšení -

Audio má tato sestava rovněž realizováno přes integrovanou kartu. Zde v podobě 7.1 kanálového High Definition Audio kodeku Realtek ALC883.


ilustrační foto
reklama