reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC - Losan XmaS Dream 2005

19.12.2005, Karel Polívka, recenze
Srovnávací test PC - Losan XmaS Dream 2005
Na poslední chvíli se do testu přihlásila i firma LOSAN Computers s počítačem taktéž postaveném na platformě AMD a základní desce DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D. Design je stejný jako v případě Hal3000. Překvapením je ale grafická karta a procesor Opteron 144.
Kapitoly článku:
  1. Srovnávací test PC - Losan XmaS Dream 2005
  2. Detailní pohled na komponenty
  3. Výsledky testů
Počítačová skříň aneb provedení exteriéru a interiéru

Přišla tedy již řada i na posledního účastníka v našem srovnávacím testu, kterým je stroj od fimy LOSAN Computers. Většina z vás je tedy nejspíše na tento počin dost zvědavá, jelikož jako jediný může ještě zamíchat s pomyslným pořadím jednotlivých účastníků v testu. A on má opravdu co říci, nezdržujme tedy a pojďme na věc. Při prvním pohledu je možné rozpoznat stejnou skříň, jaká byla využita u počítače HAL3000. Jedná se tedy o extravagantní typ od výrobce Eurocase, který podle mého padne do oka jen málokomu - to už záleží dost na vkusu, který má každý jiný. Jak už ale bylo v minulém případě řečeno, tak z hlediska konstrukce by to stále mohlo být lepší - avšak mezi ostatní většinou modelů od Eurocase má tento jasně navrch. Komponenty zde uložené jsou následujícího charakteru:
  • Procesor: Opteron 144 (1800MHz, 9 x 200, jádro SH8-E4, 1MB L2 cache)
  • Základní deska: DFI LanParty-UT nF4 Ultra-D (čipová sada nForce4 Ultra) - BIOS 06/23/2005
  • Operační paměť: 2x512MB A-Data DDR 400MHz (2.5-3-3-8)
  • Grafická karta: Sapphire Radeon X800 GTO2 (256MB, 398.25 MHz jádro, 985.5 MHz paměť)
  • Pevný disk: Seagate Barracuda 7200.7 (SATA 150, 200GB, 8MB buffer, 7200rpm)
  • Optická mechanika: DVD-RAM LG GSA-4167B (firmware DL10)
  • Audio: Zvuková karta Sound Blaster Audigy 4
  • Chladič procesoru: Arctic Cooling Freezer 64 Pro
  • Disketová mechanika: ano
  • Čtečka paměťových karet: ano (MS, CF/MD, SD/MMC, SM)
  • Skříň: Eurocase ML 8023 middle tower
  • Zdroj: Eurocase 400U-SPE, ATX12V v1.3, PFC (+3.3V: 28A / +5V: 35A / +12V: 25A / -5V: 0.5A / -12V: 0.8A / +5V vsb: 2.5A) - 400W
  • Operační systém: Windows XP Home Edition, SP2
  • + Televizní tuner Genius VideoWonder ProTV
  • + Rámeček pro výměnný pevný disk s diskovým rozhraním PATA
Pozornosti zcela jistě neunikne zde použitý procesor v podobě Opteronu 144. Mohli jste se s ním podrobně seznámit v dřívějším článku Opteron 144 - nový král mainstreamu. Jedná se o model s výborným poměrem cena/výkon, avšak tento fakt se neobejde bez jistých "ale". Pominu skutečnost, že jej nemusí základní deska, respektive její BIOS, podporovat, jelikož v případě zde použité desky se problémy s provozem nevyskytují. Co je třeba dále zmínit je fakt, že se nejedná o masovou záležitost a s dostupností těchto procesorů to není obecně nikterak slavné - avšak ze strany výrobce tohoto počítače by měly být podle jeho vyjádření dodávky do počítačů Losan XmaS Dream 2005 zajištěny.

Oficiální vyjádření ze strany AMD k výrobě a prodeji těchto procesorů je následující:
"Výroba procesorů AMD Opteron série 100 pro socket 939 pokračuje také během 4. kvartálu 2005. Nicméně tyto procesory jsou nyní prodávány prostřednictvím distributorů pouze příslušným zákazníkům vyrábějícím servery a pracovní stanice. " To tedy znamená, že oficiálně není obecně zaručena dostupnost těchto procesorů ani pro distributory k cílení pro koncový trh jako takový, potažmo pro kompletaci počítačů, nicméně není ničím vyloučeno, že distributoři (potažmo výrobci počítačů) si je neobstarají jinou cestou, než skrze "oficiální kanál", čímž by se na náš trh dostaly. Je to tedy jedna velká neznámá a nelze jasně říci, zda třeba i po vánocích bude pro LOSAN Computers možné případnou poptávku po těchto strojích uspokojit.

Další otázkou je ze strany BIOSu základní desky podpora funkce Cool 'n' Quiet, čili Power Now, která má na svědomí správu napětí a frekvence procesoru v závislosti na zatížení procesoru. Pokud je tedy povolena (a adekvátně rozpoznána), umožňuje značné snížení množství vyzařovaného tepla procesoru v případě nízkého vytížení, což se pojí s možností zpomalit otáčky ventilátoru jeho chladiče a tím razantně snížit míru hlučnosti počítače. Vysvětlení toho, proč je to zde problematické, naleznete podrobně rozepsané v již zmiňovaném článku. Pro ladiče výkonu, kteří vyžadují pokud možno co nejvyšší výkon, to nijak podstatný zápor představovat nemusí (mají zkrátka poněkud jiné preference), avšak v případě již hotového počítače to je třeba za zápor považovat. Konkrétně v případě námi testovaného počítače funkce Cool 'n' Quiet nefungovala, čili BIOS nerozpoznal a nenahrál do paměti odpovídající tabulku PStates.

Další kapitola sama pro sebe obdobného charakteru je zde použitá grafická karta v podobě Radeonu X800 GTO2. Tento model je variantou s největším potenciálem (je vždy založený na jádře R480 s 16 fyzicky přítomnými pixel pipelines - 4 jsou však standardně deaktivovány, jsou ale možné v případě GTO2 vždy odemknout přeflashováním BIOSu grafické karty) z trojice "oprášených" (avšak samozřejmě stále výkonnostně dostačujících) čipů R423, R430 a R480, na základě kterých byly nedávno postaveny nové modely grafických karet (Radeony X800GT, GTO a GTO2), avšak jeho dostupnost je na tom obecně podobně jako u Opteronu 144. Karty by ale podle všeho nadále být měly - dokud však nebudou v obchodech reálně k dispozici ve větším množství, nelze to říci jistě.





Skříň tu tedy máme již podruhé v provedení modelu "ML 8023 middle tower" a i zde tak platí dřívější komentář jako u prvního počítače v testu:

Typický je zde i informační displej přímo uprostřed čelní masky, respektive odklápěcích dvířek, s kterým se můžeme setkávat u skříní této značky již poměrně dlouhou dobu. Jeho modré podsvícení dále koresponduje se stejnobarevným podsvícením stříbrného "odznaku" umístěného o kousek výše a fungujícího v podstatě jako indikátor činnosti počítače. Dále je totiž doplněn červenou LEDkou indikující činnost pevného disku a v případě jeho aktivity zespodu problikává.





Displej s "odznakem" se nachází uprostřed odklápěcích dvířek, přičemž jsou po stranách a z horní části doplněné o "modré plochy" nejasných tvarů, což si myslím je podle mého největší kámen úrazu designu této skříně. Působí to příliš plastově a tento dojem se ještě bohužel umocní krátce poté, co tyto dvířka odklopíte.





Světelné prvky na čelní masce zřejmě designérům nestačily, jelikož ventilátor v průhledné bočnici je také podsvícen. A to rovnou třemi různě barevnými LEDkami (modrá, červená a zelená). Osobně považuji modrou barvu ve spojitosti s osvětlením PC za jakýsi standard. Nicméně pokud se naráz sejde ještě s dalšími, tak to již považuji za značně neestetické, rušivé ba přímo provokující. Někomu se to ale samozřejmě může líbit.




ilustrační foto (počítač HAL3000 iPlatinum)

Tento ventilátor je napájen standardním konektorem Peripheral Power (známý také jako molex), takže neumožňuje monitorovat rychlost otáček.




ilustrační foto (počítač HAL3000 iPlatinum)

Z vrchní strany je přikryt kovovou mřížkou, která pro něj díky svému ztvárnění nepředstavuje "úzké hrdlo", jako tomu někdy bývá.




ilustrační foto (počítač HAL3000 iPlatinum)

Čelní maska skříně je tedy vybavena odklopnými dvířky, které se otevírají směrem zleva doprava. Teprve až pod nimi je možné nalézt tlačítko Power a Reset (což osobně nepovažuji za nejlepší řešení - není tady žádný uzamykací mechanismus, který by tuto skutečnost mohl zdůvodnit, takže to jen komplikuje obsluhu). Napravo od tlačítek se nachází dvě 3.5" pozice, které jsou osazené samostatnou disketovou mechanikou a čtečkou paměťových karet (MS, CF/MD, SD/MMC, SM).





Zcela ve spodní části čelní masky je poměrně nenápadně skryta odklápěcí krytka, jež za sebou schovává 2 porty rozhraní USB, výstup pro sluchátka a vstup pro mikrofon. Je nutné dodat, že tyto kablíky vedoucí k těmto USB portům nejsou stíněné, což je dost deklasuje. Napravo nechybí "ocejchování" počítače firemním logem.



ilustrační foto (počítač HAL3000 iPlatinum)

I/O výstupy počítače, jež zprostředkovává základní deska, jsou v následujícím podání: 2x PS/2 (klávesnice, myš), 1x S/PDIF-in (coaxial), 1x S/PDIF-out (coaxial), 6x USB 2.0, 1x FireWire 400 (IEEE1394a), 2x RJ-45, audio + 2 porty USB, konektor pro sluchátka a mikrofon v čelní masce dole pod odklopnými dvířky.




Vedle klasických obrazových výstupů v podobě konektorů D-Sub, S-Video a DVI-I je možné se setkat s konektory přídavné zvukové karty Audigy 4 a zcela ve spodní části se zástupem konektorů přídavného televizního tuneru: R/M (připojení Ir senzoru pro dálkové ovládání), audio-out, S-VHS, audio-in, video a anténní vstup pro televizní a rádiový signál.





Popis zevnějšku máme již téměř za sebou, nicméně než se podíváme dovnitř, je třeba se zmínit, že pro odkrytí bočnic je nutné nejprve sundat vrchní kryt (je přichycen k zadní stěně pouze jedním šroubem s širokou hlavou). Posléze se vám naskytne pohled na jakási madla bočnic za které je stačí pouze uchopit a zvednout (vysunout směrem vzhůru cca 1cm). Nejsou tedy přišroubované a tento systém (který dnes již není nijak ojedinělý) má jednoznačně jednu výhodu avšak i nevýhodu oproti klasickému způsobu. Výhodou je fakt, že se jedná "tool-less" řešení s tím, že nemůže dojít k "samovolnému" povolení, či vycvaknutí a následnému vypadnutí bočnice - pokud se neoddělá vrchní kryt, bočnice sedí nehybně na svém místě. Avšak jasná nevýhoda spočívá právě v tom, že pro otevření skříně je nutné oddělávat pokaždé vrchní část, což je poněkud krkolomné (já například používám horní kryt počítače jako odkládací prostor a v tomto případě by to představovalo komplikaci).




ilustrační foto (počítač HAL3000 iPlatinum)

Dále je možné si povšimnout perforací v horní části. Jedna je v místě nad 5.25" pozicemi, druhá v prostoru mezi 5.25" mechanikami a zdrojem, která je zde narozdíl od počítače HAL3000 iPlatinum doplněna o 80mm ventilátor a třetí perforace je přímo nad zdrojem. Vrchní kryt dále obsahuje perforaci na místě korespondujícím s osazeným ventilátorem, avšak protiprachový filtr, jenž se zde v minulém případě nacházel, zde není. Ideální by zde bylo ještě nějaké krytí s vyústěním do strany (nikoli do horní části), jelikož takto může dojít například k vniknutí tekutin dovnitř počítač, což rozhodně nepotěší.





Samotný pohled na počítač z boku dává najevo, že co se pořádku ve skříní týče, tak to zde nijak příkladné zrovna nebude. U počítače s průhlednou bočnicí bych však čekal, že si na tom dá výrobce co nejvíce záležet, aby to "vypadalo k světu"... a ono ani ne.




Sice se zde kabely volně "nepovalují" aby mohly nějaké té lopatce z rozmaru zkřížit cestu, nicméně jak viděte sami, tak jsou jen napřímo napojeny a posléze k sobě svázány stahovacími pásky, přičemž o nějakém systematickém vedení kabelů nemůže být ani řeč. Pozornost zaujme napříč skříní natažený audio kablík od konektoru na zvukové kartě k optické mechanice.



Rozšiřující karty jsou zde tedy dvě v podobě zvukové karty a televizního tuneru - obě umístěné na dně skříně, avšak jinde se ani nalézat nemohly, jelikož základní deska obsahuje pouze dva PCI sloty. Ventilátor chladiče grafické karty má díky rozmístění slotů základní desky k dispozici dostatek prostoru


Přední část je možné ve spodní části doplnit o přídavný 80mm ventilátor, který by tak plnil funkci nasávání čerstvého vzduchu dovnitř skříně a zárověň aktivní chlazení pevných disků, kterých je sem možné umístit celkem pět (avšak na toho nejvýše položeného by přídavný ventilátor již neměl vliv).





Zdrojem je zde model značky Eurocase vybavený ve spodní straně 12cm ventilátorem. Menší poznámka k umístění chladiče procesoru - jeho ventilátor nabírá teplý vzduch, který stoupá vzhůru k oběma horním ventilátorům a zbytečně ho recykluje a zase posílá dolů - vzniká koloběh teplého vzduchu. Ideální stav by byl při jeho otočení o 180° (tedy ventilátor ze spodní strany).





ilustrace z webu výrobce

Následující obrázek zobrazuje umístění odsávacího 80mm ventilátoru v horní části skříně a také přídavný rámeček Vipower pro výměnný pevný disk s rozhraním PATA, který je na svém boku vybaven 40mm ventilátorem (konkrétně s těmito ventilátory u těchto rámečků mám z praxe velice špatné zkušenosti - velice rychle se stávají značným zdrojem hluku - vždy jsem byl tedy nucen k jejich vypnutí, výměna by se zbytečně prodražovala). Rámeček však mohl být umístěn o pozici níže, aby mezi ním a optickou mechanikou vznikl volný prostor.




Chladičem procesoru je zde model Arctic Cooling Freezer 64 Pro využívající 6 Heat-Pipes (respektive tři oboustranné). K němu je vhodné dodat, že se jedná o účinné a tiché řešení - zajímavé je usazení části s ventilátorem, která je "zaháknuta" za gumové výčnělky, což má za následek útlum vibrací, které by mohly vznikat v případě přichycení napevno.



reklama