reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC - LYNX eXpress MS Challenger 1000

15.12.2005, Karel Polívka, Patrik Steiner, recenze
Srovnávací test PC - LYNX eXpress MS Challenger 1000
Společnost LEVI nemohla v našem testu chybět. Počítač LYNX eXpress MS Challenger 1000 dokresluje decentní design skříně, která skýtá útočiště pro komponenty značek, které jsou typické pro sortiment této společnosti. Počítač je založen na platformě AMD.
Kapitoly článku:
Procesor: Athlon 64 3000+ (socket 939)

Jádro: DH8-E6
Nesprávný název: Venice
Maximální přípustná teplota: 49 až 65 stupňů na povrchu (modely 3000+ až 3500+)
Úsporné režimy: Stop Grant / Halt, PowerNow! v1.4


Základní deska: MSI K8N Neo4 (čipová sada nForce4)

Základ je zde v podání značky MSI, konkrétně se jedná o model K8N Neo4 postavený na základní verzi čipové sady nForce4. K tomuto modelu nijaké zvláštní připomínky nemám, jedná se o standardního zástupce, jenž nijak nevybočuje z řady (ať už v pozitivním či negativním slova smyslu). Shrňme si tedy základní vlastnosti. Rozhraní PCI Express je zde prezentováno jedním slotem PCIe x4 (který je zvláštní tím, že je "otevřený" - detaily v první kapitole), jedním slotem PCIx 1x, slotem PCIx 16 pro grafickou kartu, třemi sloty PCI a poslední oranžový je speciální "firemní" slot PCI s označením Communication Slot pro různé rozšiřující karty z produke MSI. Chlazení čipové sady je bohužel realizováno malým ventilátorem - zde bych se tedy postupem času obával vzniku nepříjemného zdroje hluku.

Přídavné čipy, které se na desce nalézají:
  • LAN - Marvell 88E1111 (Gigabit)
  • Zvuk - Realtek ALC850 (High Definition Audio)
  • I/O - Winbond W83627THF





Zdroj: Eurocase ATX-450 JSP (+3.3V: 32A / +5V: 40A / +12V: 25A / -5V: 0.8A / -12V: 0.8A / +5V vsb: 2.5A) - 450W

V případě procesorů AMD je situace ohledně požadavků na specifikace zdroje dost odlišná. Jasné definice jako u Intelu tu chybí, avšak spotřeba tu není tak vysoká jako u Prescottů, takže zde stačí méně. Obecně lze říci, že pokud základní deska disponuje 24-pinovým Main Power konektorem, měl by se použít již zdroj standardu ATX12V v2.0, což ale není podmínkou nutnou pro bezproblémový provoz. Svou práci zastane i zdroj standardu ATX12V v1.3, který bude mít dostatečně silnou +12V napájecí větev (cca 20A a více). To zde použitý zdroj splňuje (25A pro +12V napájecí větev).


Paměťové moduly: 2x512MB Corsair CMX512-3200XLPRO DDR 400MHz (2-2-2-5)

Jak jsem již psal na samotném začátku článku, tak se zde setkáváme s výběrovými moduly Corsair z řady Extreme XMS Pro, které jsou specifické rozměrnými hliníkovými pasivy a sérií 18 různobarevných LEDek na svém hřbetu, které slouží jako indikátor vytížení daného modulu. Jejich silnou stránku tvoří především jejich časování: CL 2-2-2-5 při frekvenci 400MHz - těžko si lze představit lepší hodnoty. Jen je opravdu škoda, že kvůli jejich vzezření nedisponuje skříň průhlednou bočnicí.






výpis SPD paměťových modulů pro jednotlivé frekvence


Grafická karta: MSI GeForce 6600GT

Stejně jako u Abacusu byla zvolena i zde grafická karta GeForce 6600GT, která se však liší provedením. Jedná se v tomto případě o počin firmy MSI. Oproti modelu od Leadteku je tento jasně hlučnější a zajímavé je, že při 100% rychlosti ventilátoru jde o značně hlasitý zdroj hluku, nicméně pokud jej zpomalíme třeba jen na 95%, tak to pomůže se snížením hluku opravdu razantním způsobem. Automatickou regulací rychlosti ventilátoru grafická karta nedisponuje (ať už podle poslechu, nebo podle RivaTuneru). Avšak například právě pomocí RivaTuneru je možné tento zápor obejít - to ale počítač standardně nenabízí.

Dále zde už jen shrnu, že se jedná o grafickou kartu disponující osmi pixel pipelines, třemi vertex shadery, jádrem NV43 jemuž sekunduje v tomto případě 128MB paměti se 128-bitovou sběrnicí. Frekvence jádra číní 300MHz ve 2D režimu a 500MHz při 3D akceleraci. Frekvence pamětí je rovných 1000MHz. V dnešní době se již o takový trhák nejedná, jelikož je tu rozsáhlé množství alternativ a ATi nedávno dost zabodovala se svými Radeony GT, GTO, případně GTO2. Pro přesné výkonnostní porovnání doporučuji nahlédnout do našeho nedávného článku Výkon 31 grafických karet, část IV. - srovnání herního výkonu, který byl završením rozsáhlého testování všech v té době aktuálních grafických čipů - rozhodně tedy stojí za pozornost.






Pevný disk: Seagate Barracuda 7200.8, 250GB

Model ST3200826AS je tvořen 2 plotnami s hustotou záznamu 125GB na jednu a je vybaven diskovým rozhraním Serial ATA 150. Jeho úložná kapacita činí 250GB a mezi další vlastnosti patří 8MB buffer a rychlost otáčení ploten 7200 krát za minutu, Pro více informací a výkonnostní srovnání tohoto pevného disku se svou stávající konkurencí nahlédněte do našeho nedávného megatestu pevných disků s kapacitou 250GB (první část, druhá část).


Optická mechanika: LG GSA-4167B (firmware DL10)

Na tuto mechaniku jsme se podrobně podívali v článku LG GSA-4167B, další v řadě DVD-R DL vypalovaček, proto pro více informací nahlédněte právě do něj. Přikládám sem tedy jen screenshoty vypalovacího software Nero a diagnostické utility Everest Home Edition. Je vidět, že mechanika v tomto počítači opět používá firmware DL10, přičemž jak jsme si na vlastní pěst ověřili, tak s novějším firmwarem DL11 podává podstatně lepší výsledky (viz zmiňovaný článek, poslední kapitola). Je to tedy poměrně škoda.







Příslušenství počítače:

Manuály a CD s ovladači k jednotlivým komponentům (+ publikace "První kroky s počítačem LYNX"), napájecí kabel, video-kabel S-VHS, kabel HDTV, redukce DVI-I -> D-Sub, datový kablík SATA, redukce a zároveň rozdvojka napájení z klasického Peripheral Power na napájecí konektor pro SATA pevné disky a rozdvojka napájení (Peripheral Power) pro připojení ventilátoru s 3-pinovým konektorem. Výčet zakončuje optická myš Logitech černé barvy (model M-SBF96) a klásvesnice Logitech taktéž černé barvy (jedná se o stejný model jako v případě počítače Triline Hobby).


reklama