Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC - MicroBox Multimedia

14.12.2005, Karel Polívka, Patrik Steiner, recenze
Srovnávací test PC - MicroBox Multimedia
Počítač od firmy Konsigna (jež produkuje vlastní počítače pod značkou MicroBox) je dalším postaveným na platformě Intel a i zde se setkáváme s procesorem P4 630. Pojďme se podívat, jak si počítač od Konsigny povede.
Kapitoly článku:
  1. Srovnávací test PC - MicroBox Multimedia
  2. Detailní pohled na komponenty
  3. Výsledky testů
Počítačová skříň aneb provedení exteriéru a interiéru

Jako by to už nestačilo, máme tu v pořadí již čtvrtý počítač založený na platformě Intel s procesorem Pentium 4 630. Pojďme se již bez otálení podívat rovnou na výpis použitých komponent.
  • Procesor: Pentium 4 630 (3000MHz, 15 x 200, jádro Prescott-2M, 2MB L2 cache)
  • Základní deska: Gigabyte 81915P Duo Pro (čipová sada i915P + ICH6) - BIOS 01/31/2005
  • Operační paměť: 2x512MB TwinMOS DDR 400MHz (2.5-3-3-8)
  • Grafická karta: Sapphire Radeon X600 (256MB, 500 MHz jádro, 594MHz paměť)
  • Pevný disk: Seagate Barracuda 7200.8 (SATA 150, 200GB, 8MB buffer, 7200rpm)
  • Optická mechanika: DVD-RAM LG GSA-4163B + DVD-ROM LG GDR8164B
  • Audio: využití zvukového kodeku C-Media 9880 na základní desce
  • Chladič procesoru: BOX Intel
  • Disketová mechanika: ano (standardní)
  • Čtečka paměťových karet v druhé 3.5" pozici
  • Skříň: Eurocase 5412
  • Zdroj: EC 350X (+3.3V: 20A / +5V: 30A / +12V: 14A / -5V: 0.5A / -12V: 0.8A / +5V vsb: 2A) - 350W
  • + Televizní tuner PixelView PV-BT878P+ FM.RC (čip Conexant Fusion 878A)
  • Operační systém: Windows XP Home Edition, SP2

Už teď je jasné, že se o výkonnostního favorita jednat rozhodně nebude. Nevím co vedlo Konsignu k tomu, že počítač vybavila již postarší grafickou kartou v podobě Radeonu X600, každopádně je to jejich volba. Jako by tento počin kráčel ve šlépějích již představeného počítače Triline Hobby, oproti kterému má však stále o něco navrch. Bohužel pokud jde o fyzickou schránku, tak se zde setkáváme s dalším typem skříně, který působí dost "tuctově". Jedná se o model Eurocase 5412 s nicneříkajícím vzezřením.




Docela zajímavé je, že Konsigna nikde nedává najevo, že se jedná právě o jejich počítač. Pokud bych jej nevybalil z krabice polepené jejich páskou, tak bych jej ani nemohl pohledem identifikovat - avšak logo Intelu nechybí.




Na čelní masce nalezneme pro skříně Eurocase typický displej ("za běhu" modře podsvícený) s čtveřicí ovládacích tlačítek. Nad ním se nachází prostor pro dvě 3.5" mechaniky, který Konsigna využila usazením disketové mechaniky a čtečky paměťových karet (9 v 1, SM/xD, MMC/SD, CF I/II, MS/MS Pro + USB 2.0). Napravo je potom nepostradatelné tlačítko Power s dvojicí indikačních LEDek a černým tlačítkem Reset.




Při pohledu na zadní část zcela jistě zaujme perforace pro případný další ventilátor o průměru 80mm. Je to ta samá záležitost jako v případě skříně u dříve představeného počítače Prestigio Gamer. Budu to tedy již jen komentovat tím, že tento "počin" je spíše k navození úsměvu.




I/O výstupy počítače, jež zprostředkovává základní deska, jsou v následujícím podání: 2x PS/2 (klávesnice, myš), S/PDIF-out (coaxial), S/PDIF-in (coaxial),1x COM, 1x LPT, 4x USB 2.0, 2x RJ-45, audio + 2 porty USB 2.0 v čelní masce v pravém dolním rohu.





Vedle klasických obrazových výstupů v podobě konektorů D-Sub, S-Video a DVI-I je možné se v zadní části setkat ještě s dvojicí konektorů rozhraní USB 2.0 a dvojicí konektorů FireWire (nebo-li IEEE1394, jeden je standardní velikosti a druhý mini), které jsou zde formou bracketu vyvedeny z headerů základní desky. Nad nimi je ještě možné vidět zástup konektorů přídavného televizního tuneru: audio-in, video, audio-out, S-VHS, R/M (připojení Ir senzoru pro dálkové ovládání) a anténní vstup pro televizní a rádiový signál.

Obě bočnice jsou bez jakékoli perforace, či jiného vyloženě pro tuto skříň charakteristického znaku - jedná se zkrátka jen o rovné 0.8mm silné plechy s černým matným povrchem. Po otevření skříně se mi dostalo rozporuplných pocitů. Myslím, že následující obrázek mluví jasně sám za sebe. Kablíky všelijak vyplňují prosto skříně a přestože jsou různě postahovány k sobě, aby jen tak samovolně ve skříní nelítaly, tak nejsou vůbec skryté ani nijak rozumně vedené. Prostě se napřímo zapojily a posléze co se dalo, se přichytilo k sobě stahovacími pásky.





Jak již bylo řečeno, grafickou kartu ve slotu PCIe x16 zde doplňuje televizní tuner v podobě přídavné karty do slotu PCI a jsou mezi nimi vynechány dvě pozice, což představuje dostatek prostoru a nic tak ventilátor chladiče grafické karty nedusí.




Skŕíň je tedy vybavena displejem, jež doplňuje trojice teplotních senzorů (CPU, VGA, HDD). Ty jsou zde rozmístěné tak, že senzor CPU je zaveden mezi žebrování chladiče procesoru, senzor HDD přilepen na boční stěnu pevného disku a senzor VGA? Ten je přichycen na úplném rohu PCB grafické karty a to navíc z její zadní strany + konec senzoru se nedotýká žádné součástky, ale je ohnut směrem vzhůru a zaznamenává tedy teplotu vzduchu. O teplotě grafické karty, natož jejího jádra, tak nevypoví vůbec nic.




Zdrojem je zde model značky Eurocase vybavený ve spodní straně 12cm ventilátorem a je v podstatě jediným činitelem, který aktivně odebírá z útrob skříně ohřátý vzduch a vyhání jej z počítače ven.





V případě pozic pro mechaniky disponuje tato skříň v přední části jedním vysokým košem schopným pojmout čtyři 5.25" a tři 3.5" mechaniky (z čehož ta spodní 3.5" pozice je určena pro umístění pevného disku - neústí totiž do čelní masky). Níže se dále nachází druhý koš, který slouží pro případné další pevné disky, které může pojmout další čtyři - jeho zpracování je však kapitola sama pro sebe. Je to v podstatě jen plech vytvarovaný do tvaru U a přichycený na vrchní straně zasunutím dvou výčnělků do patřičných otvorů. Uchycená je tedy natolik "pevně", že se doslova kroutí, pokud na něj byť jen trochu zatlačíme. Opravdu ideální pro přenášení vibrací pevného disku (nechci si ani představit, jaké "pazvuky" by tato konstrukce vydávala při osazení více disků).





Komentovaný koš pro pevné disky je navíc možné doplnit v přední části 80mm ventilátorem, avšak jak znázorňuje následující obrázek, tak příslušená perforace je stejného rázu, jako ta v zadní části skříně (což je samo o sobě zápor), ale hlavně nekoresponduje s prostorem uvnitř koše, takže sem ventilátor stejně ani nejde napasovat. Z toho je evidentní, že tento koš pro pevné disky je zde připojen navíc a nepatří ke standardní výbavě skříně, čemuž napovídá i mírně odlišný odstín plechu (je o něco tmavší než zbytek skříně). Pokud byste zde tedy chtěli ventilátor vhánějící do skříně čerstvý vzduch mít, tak byste museli tento koš odstranit - nemám slov.