reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC - Mironet 5028

16.12.2005, Karel Polívka, Patrik Steiner, recenze
Srovnávací test PC - Mironet 5028
Pokud se řekne Mironet, vybaví se mi jejich tiché počítače, které mám s touto firmou spojené. Marketing ale nechme stranou a přistupujme k počítači nehledě na předpoklady. Platforma AMD na základu od DFI - to zní zajímavě, co myslíte?
Kapitoly článku:
  1. Srovnávací test PC - Mironet 5028
  2. Detailní pohled na komponenty
  3. Výsledky testů
Počítačová skříň aneb provedení exteriéru a interiéru

Na počítač od firmy Mironet jsem byl vážně zvědavý (to je už evidentní ze samotného perexu tohoto článku). Ani ne tak na komponenty, které se zde objeví, jako spíše na provedení počítače - tedy zejména na skříň a systém chlazení, či případného odhlučnění. Bohužel jakmile jsem však počítač vybalil a pohledem prozkoumal, přepadl mě pocit zklamání, jelikož takto nicneříkající skříň jsem opravdu nečekal (zejména s přihlédnutím na zadní stranu, kde opět doslova bije do očí již u dřívějších počítačů kritizovaná perforace pro případný ventilátor. Posléze jsem si však řekl, že jsem stále ještě neviděl interiér, který by mohl můj úsudek značně změnit - a po odkrytí bočnice se právě tak stalo. Tento počítač je totiž typickou ukázkou toho, že leckdy... "není důležité, jak vypadá, ale jaký je uvnitř". Shrňme si stavební prvky tohoto stroje:
  • Procesor: Athlon 64 3200+ (2000MHz, 10 x 200, jádro DH8-E6 / Venice, 512KB L2 cache)
  • Základní deska: DFI LanParty-UT nF4-D (čipová sada nForce4) - BIOS 06/23/2005
  • Operační paměť: 2x512MB A-Data Vitesta DDR 500MHz (2.5-4-4-7 / 400MHz)
  • Grafická karta: HIS Radeon X800 GTO (256MB, 398.25 MHz jádro, 985.5 MHz paměť)
  • Pevný disk: Seagate Barracuda 7200.7 Plus (SATA 150, 200GB, 8MB buffer, 7200rpm)
  • Optická mechanika: NEC ND-3540A
  • Audio: zvukový kodek ALC850 na základní desce (respektive přídavném modulu KARAJAN)
  • Chladič procesoru: Arctic Cooling 64 Silencer UltraTC
  • Disketová mechanika: není
  • Čtečka paměťových karet: ano (7 v 1, SM, SD/MMC, CF/MicroDrive, MS, 1 port USB)
  • Skříň: Eurocase 5412
  • Zdroj: Eurocase ATX500-JSP (+3.3V: 28A / +5V: 30A / +12V: 34A / -5V: 0.3A / -12V: 0.8A / +5V vsb: 3A) - 500W
  • Operační systém: Windows XP Home Edition, SP2

V porovnání s konkurenty v tomto testu se jedná o relativně silné argumenty, co myslíte? Navenek docela outsider, avšak ve finále celkem schopný jedinec. Je aspoň zřejmé, že tento test ještě neodhalil všechny karty, mezi kterými se stále ještě může schovávat něco zajímavého. Pojďme se podívat na skříň a samotné sestavení.




V případě výběru skříně však Mironet vsadil na stejný model jako Konsigna. Takže i zde se bohužel setkáváme s nic neříkající záležitostí, která je konstrukčně na dnešní poměry dost podprůměrná. Nabízí prostor pro čtyři 5.25" mechaniky a jednu 3.5", která je obsazena čtečkou paměťových karet. Pro další 3.5" mechaniku či panel zde už ale díky možnostem není místo (tento fakt ale mnohým pravděpodobně příliš vadit nebude). Tlačítko Power je dostatečně výrazné a stejně tak i Reset - mezi nimi se nachází standardní diagnostické LEDky indikující stav.




Čelní masce tedy dominuje v dolní části pro skříně Eurocase typický informační displej a na zadní straně je zase "pro změnu" možné se "zalíbením" pohlédnout na již dostatečně známou perforaci pro přídavný ventilátor. Napravo od něj nalezneme dvojici portů rozhraní USB, které však bohužel nejsou z headeru na základní desce vyvedeny stíněným kabelem, což by u rozhraní USB 2.0 mělo být.





I/O výstupy počítače, jež zprostředkovává základní deska, jsou v následujícím podání: 2x PS/2 (klávesnice, myš), 1x S/PDIF-out (coaxial), 1x S/PDIF-in (coaxial), audio (modul KARAJAN), 6x USB 2.0, 1x RJ-45 + 2 porty USB 2.0 v čelní masce. Musím zde však poznamenat na jednu chybku při kompletaci počítače. Základní deska totiž nabízí mezi I/O konektory nad prvními dvěma porty USB 2.0 ještě jeden port rozhraní FireWire 400 (IEEE1394a), který jak je patrné na obrázku zde není vidět. On zde však je - pouze není vylomen patřičný plíšek, takže je zakryt - toto je vážně školácká chyba pánové z Mironetu.





Vedle klasických obrazových výstupů v podobě konektorů D-Sub, S-Video a DVI-I se zde už s ničím nesetkáme.





Provedení bočnice je zde obdobné jako u počítače LYNX - máme zde shodné perforované oblasti pro nasávání vzduchu s možností osazení ventilátory v případě potřeby, avšak nenalezneme zde plastový windtunel.





Pokud jde o "pořádek ve skříni", tedy vedení kabelů, tak tomu věnoval Mironet adekvátní pozornost a dal si záležet. Sice to není vyřešeno natolik elegantně jako v případech počítačů 100MEGA a FOX Computers, nicméně i tak si zaslouží pochvalu v tomto ohledu.



Jak jsem již zmiňoval v minulých přápadech, tak vnitřní konstrukce skříně je na tom opravdu špatně. Mimo provedení perforací pro přídavné ventilátory zde máme také problematické usazení pevného disku z pohledu jeho chlazení a nulové možnosti rozšíření v tomto směru - v takovém případě nezbývá nic jiného, než využití šachet pro 5.25" mechaniky. Přední část je možné ve spodní části doplnit o přídavný 80mm ventilátor, který by tak plnil funkci nasávání čerstvého vzduchu dovnitř skříně - avšak vadou na kráse je zase ona perforace.




Přídavnou kartu zde žádnou nenalezneme, pouze grafickou kartu v podobě Radeonu X800 GTO s aktivním chlazením čipu a hliníkovými pasivy na pamětech na zadní straně (avšak na přední jsou holé).





Zdrojem je zde model značky Eurocase vybavený ve spodní straně 12cm ventilátorem a je v podstatě jediným činitelem, který aktivně odebírá z útrob skříně ohřátý vzduch a vyhání jej z počítače ven.





Chladič procesoru je zde realizován chladičem Arctic Cooling 64 Silencer UltraTC, který umožňuje tichý provoz.








osazený audio modul KARAJAN




reklama