Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC - Prestigio GAMER WCG i945 P4

12.12.2005, Karel Polívka, Patrik Steiner, recenze
Srovnávací test PC - Prestigio GAMER WCG i945 P4
Společnost Asbis do testu poslala počítač značky Prestigio z řady Gamer, který by měl oslovit zejména hráče. Proto bych zde čekal procesor Athlon 64 a co nejvýkonnější grafickou kartu. Procesor je sice od Intelu, ale přesto počítač označení "Gamer" dostojí.
Kapitoly článku:
  1. Srovnávací test PC - Prestigio GAMER WCG i945 P4
  2. Detailní pohled na komponenty
  3. Výsledky testů
Počítačová skříň aneb provedení exteriéru a interiéru

Jak již tedy bylo řečeno v samotném perexu, tak by se v tomto případě mělo jednat o stroj zaměřený převážně na herní nasazení. Přestože je obecně známý fakt, že v této oblasti májí aktuálně navrch procesory AMD (zejména v podobě Athlonů 64), tak Prestigio se touto cestou nevydalo. Použitý procesor je totiž ze stále Intelu v podobě P4 630. Abyste mě nechápali špatně, tak to samozřejmě tento počítač nijak nedeklasuje, nicméně vyloženě pro herní nasazení by se zde Athlon 64 opravdu vyjímal lépe. Na druhou stranu zadání testu znělo: "Počítač zaměřený na hry a multimédia" a proto již s polemikou na toto téma přestanu (přestože si o to značení Gamer provokativně říká :-)). Pojďme se tedy na útroby podívat podrobněji.



  • Procesor: Pentium 4 630 (3000MHz, 15 x 200, jádro Prescott-2M, 2MB L2 cache)
  • Základní deska: Foxconn 945P7AA-8KS2 (čipová sada i945P + ICH7) - BIOS 07/20/2005
  • Operační paměť: 2x512MB Kingston DDR2 533MHz (4-4-4-11)
  • Grafická karta: PowerColor Radeon X800GT (256MB, 472.5 MHz jádro, 985MHz paměť)
  • Pevný disk: Samsung SpinPoint P80SD (SATA 150, 160GB, 8MB buffer, 7200rpm)
  • Optická mechanika: LG GSA-4167B DL10
  • Audio: využití zvukového kodeku ALC880 na základní desce
  • Chladič procesoru: BOX Intel
  • Disketová mechanika: ano (standardní)
  • Čtečka paměťových karet: není
  • Skříň:
  • Zdroj: EC 350X (+3.3V: 20A / +5V: 30A / +12V: 14A / -5V: 0.5A / -12V: 0.8A / +5V vsb: 2A) - 350W
  • Operační systém: Windows XP Home Edition, SP2

Když se podíváme na celkovou konfiguraci, tak zjistíme, že grafický subsystém zde má na svědomí čip Radeon X800GT, kterému sekunduje 256MB paměti - v podání výrobce PowerCooler. Jedná se tak o záležitost mířenou právě do oblasti současného mainstreamu (grafická karta/jádro s osmi pixel pipelines a 256-bitovou paměťovou sběrnicí, podrobnější info můžete nalézt v našem dřívějším článku Radeony série X800 - přehled karet a výkonnostní porovnání s ostatními kartami v našem nedávném srovnávacím testu z oblasti mainstreamu).

"Co ale nechápu, je název počítače v kterém figuruje "i915", což je jednoznačně označení čipové sady o jednu generaci starší, než jakou používá čipová sada základní desky zde obsažené." - upraveno, byl jsem nyní srozuměn, že se jednalo překlep ze strany zapůjčovatele. Počítač má tedy v názvu odpovídající označení i945.
Pojďme se ale po výpisu komponent již podívat na provedení počítače jako takového. Opět se zde setkáváme s šedočernou kombinací, která je na čelní masce na krajích doplněna o lesknoucí se hrany (plast potažený tenkou fólií). Skříň umožňuje osazení čtyřmi 5.25" mechanikami a jednou disketovou jednotkou (kvůli ztvárnění čelní masky zde není možnost použít například 3.5" panelů, nebo čehokoli jiného do otevřené 3.5" pozice - jediné vychodisko v takovém případě poskytuje úprava (či přímo redukce) plastových záslepek pro 5.25" šachty.




Čelní masce dominuje oválné ztvárnění tlačítka Power společně s tlačítkem Reset a dvěma LEDkami indikujícími stav zapnuto/vypnuto (zelená, nízká intenzita) a činnost pevného disku (červená, nízká intenzita). O něco výše se nachází klasická disketová mechanika a ve spodní části nalezneme vysunovací dvířka, která pod sebou skrývají dva porty rozhraní USB (avšak kablíky, které je propojují s náležitým headerem na základní desce jsou bez jakéhokoli stínění, které by u rozhraní USB 2.0 mělo být pro zaručení ničím nerušeného přenosu).





Při pohledu na zadní část zcela jistě zaujme perforace pro případný další ventilátor o průměru 80mm. Nejenže je neskutečně omezující, co se volného prostoru a tedy i potencionálního objemu vzduchu jdoucího skrz týče, ale navíc jsou zde ostré hrany a proto bych při osazování ventilátorem jednoznačně tuto konstrukční hrůzu nekompromisně "vykleštil" a před lopatky ventilátoru připevnil odpovídající kruhovou mřížku.





Co se I/O konektorů počítače týče, tak vyjma dvou portů v čelní masce nalezneme v zadní části následujcící nabídku zprostředkovanou základní deskou: 2x PS/2 (klávesnice, myš), 1x COM, 1x S/PDIF-out (coaxial), 1x LPT, 4x USB 2.0, 1x RJ-45, audio.




Když se dále podíváme níže, zjistíme, že je zde osazena pouze nezbytná (na počítač pro herní nasazení) grafická karta přidávající tak dva DVI-I konektory a jeden S-Video. Ostatní pozice pro rozšiřující karty jsou zcela prázdné a nalezneme zde jen plechové záslepky.






Prozkoumáním levé bočnice zjistíme, že v levém horním rohu se nachází windtunel směřující proti chladiči procesoru a dodávající mu tak čerstvý vzduch z prostoru mimo útroby skříně, což by mělo mít za následek jeho efektivnější chlazení.




Windtunel je z plastu a je možné nastavit jeho výšku dle individuální potřeby. Aby byla dosaženo pokud možno co nejefektivnější funkčnost, tak je třeba, aby ventilátor chladiče procesoru (respektive jeho lopatky) nabíraly vzduch nejlépe pouze z prostoru windtunelu a nikoli z okolí. Zde ovšem musím poznamenat, že v případě vysokých chladičů by docházelo ke kolizi. Pro představu připomenu, že chladičem procesoru je u tohoto počítače klasická BOX verze Intelu a aby nedocházelo ke kolizi, musela být pohyblivá část skoro doražena až nadoraz k bočnici - je tu rezerva pouze cca 5mm. Navíc se windtunel nenachází přímo naproti chladiči procesoru - je mírně posunutý.










Po odkrytí bočnice se nám naskytne možnost posoudit, jak si dal výrobce počítače s osazením záležet (jinými slovy, zda je ve skříni "kabelový" nepořádek, nebo je vše elegantně upraveno a nedochází tak ke zbytečným překážkám dobrému proudění vzduchu). Skříň je však dost jednoduché konstrukce, která moc možností k nějakému tomu přichycení kabelů neposkytuje. Bral bych ještě nemožnost nějak inteligentně vést napájecí kabely od zdroje mimo prostor nad základní deskou kvůli jejich krátké délce, nicméně co se datových kabelů rozhraní PATA týče (a pro FDD), vždy je tu možnost použít kulatých kabelů, které situaci uvnitř skříně značně zpřehlední, umožní jejich vhodnější vedení a tím tedy mnohem méně překáží cirkulaci vzduchu uvnitř skříně.

Avšak výrobce počítače použil datové kabely dodávané k základní desce (což jsou obyčejné ploché typy, navíc ten k rozhraní PATA je dost krátký), jejichž výměna za kulaté by se přece jen o něco prodražila, což asi výrobce nebyl schopen akceptovat. Kabely tedy vyplňují dost velké množství prostoru (PATA kabel vedený napřímo od mechaniky ke konektoru na základní desce a navíc kolmo, aby představoval pokud možno co největší bariéru, je opravdu "úžasný"), ale jsou aspoň k sobě přichyceny, aby ve skříni při transportu zbytečně nelítaly a nemohly se dostat například mezi lopatky některého z ventilátorů (zde připadá v úvahu pouze chladič procesoru - další ventilátor naleznem už jen na grafické kartě u které žádná kolize nehrozí).

Už tak nechlazený pevný disk zde má tedy ještě o něco stížený pohyb okolního vzduchu směrem ku proudu vytvořenému ventilátorem chladiče procesoru a 12cm ventilátorem nad ním ve spodní části zdroje. Pokud by si případný majitel tohoto počítače chtěl dokoupit nějaký přídavný ventilátor (třeba z důvodu přetaktování komponent, nebo upgrade nějaké stávající, nebo zkrátka jen pro zajištění lepšího chlazení), tak doporučuji "žluťáska" vyměnit za nějaký kulatý a delší kabel a vést jej posléze podél některé stěny - stejně jako kabel pro FDD shrnout aspoň nad disketovou mechanikou, kde nic není a vůbec by ničemu nepřekážel.




V přední části dole nalezneme perforaci pro nasávací venttilátor o rozměru 80 nebo 92mm, což je sice hezké - ale? Myslím, že následující obrázek mluví sám za sebe. I zde se setkváváme se stejným provedením perforace jako v zadní části skříně a navíc zde není žádná možnost chlazení pevného disku - z hlediska konstrukce skříně.




Pokud byste chtěli svému úložišti dat dopřát pocit nějakého toho vánku (a vám zvýšený pocit bezpečí), tak si budete muse poradit sami, a to buď formou ventilátoru připevněného na spodní část disku (omílající tak elektroniku disku) a nebo speciálního chladiče v podobě boxu do 5.25" pozice. V případě doplnění o druhý pevný disk je jeho montáž do 5.25" pozice (jakoukoil formou) nutností, pokud si svých dat ceníte. Představa, že bych druhý pevný disk bez obav provozoval vtěsnaný do prostoru 3.5" koše mezi tím prvním a disketovou mechanikou je opravdu zcestná (neříkám, že by to zákonitě vedlo k problémům - koneckonců záleží i na typů disků, nicméně zbytečně hazardovat se zdravím je, jak všichni víme, nerozumné - v jakékoli formě).



Roli rozšiřujících karet zde tedy zastává pouze ta grafická, další sloty jsou neobsazené a čekají jen na vás, čím je případně obdaříte. Pod grafickou kartou tak máte k dispozici jeden slot PCIe x16 a dále 3 PCI sloty (pos slotem PCI x16 jsou sice dva sloty PCIe x1, nicméně osazení toho prvního je znemožněno kvůli rozměrům chladiče grafické karty).








Použitý zdroj má ve spodní části 12cm ventilátor, který tak pomáhá odvádět ze skříně ven teplo z okolí kolem procesoru.