reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC - Triline HOBBY Pe50

13.12.2005, Karel Polívka, Patrik Steiner, recenze
Srovnávací test PC - Triline HOBBY Pe50
Dnes přišel na řadu další stroj s intelovským procesorem, tentokráte z modelové řady Triline Hobby od výrobce ATComputers. Pod označením Hobby se mi vybaví rádoby všeuměl, který by měl zvládat od všeho trochu, avšak nic obzvláště dobře - inu uvidíme.
Kapitoly článku:
  1. Srovnávací test PC - Triline HOBBY Pe50
  2. Detailní pohled na komponenty
  3. Výsledky testů
Počítačová skříň aneb provedení exteriéru a interiéru

Máme tu tedy další stroj nesoucí se v duchu "intel inside", který je navíc osazen naprosto stejným modelem procesoru, jako předchozí případ v podobě počítače Prestigio Gamer, nebo Hal3000. Teď tedy vyvstává otázka, jak na tom budou další komponenty - nejzajímavější pro mnohé pravděpodobně bude to, jakou zde najdeme grafickou kartu.
  • Procesor: Pentium 4 630 (3000MHz, 15 x 200, jádro Prescott-2M, 2MB L2 cache)
  • Základní deska: Asus P5LD2-VM (čipová sada i945G + ICH7) - BIOS 10/11/2005
  • Operační paměť: 2x512MB Kingston DDR2 533MHz (4-4-4-11)
  • Grafická karta: Sapphire Radeon X550 (256MB, 398 MHz jádro, 500MHz paměť)
  • Pevný disk: WD800JD (SATA 150, 80GB, 8MB buffer, 7200rpm)
  • Optická mechanika: LG GSA-4167B DL10
  • Audio: zvuková karta Sound Blaster Live 24-bit 7.1
  • Řadič rozhraní FireWire (IEEE1394): Pinnacle Systems
  • Chladič procesoru: Glacial Igloo 5070 PWM
  • Disketová mechanika: TEAC - kombinovaná se čtečkou karet (7 v 1)
  • Skříň: Midi Triline Hobby/PC-115/USB2/AirGuide (bez zdroje) + 2 přídavné ventilátory Glacial 80x80x25
  • Zdroj: Fortron FSP300-60ATV - 300W (+3.3V: 28A / +5V: 21,5A / +12V: 15A / -5V: 0.3A / -12V: 0.8A / +5V vsb: 2A) - 300W
  • Operační systém: Windows XP Home, SP2

Bohužel jakmile se podíváte na výpis komponent, zjistíte, že přestože se zdály být počáteční podmínky srovnatelné, což mohlo slibovat zajímavý souboj ve stylu: "kdo dal dohromady vhodnější kombinaci komponent při stejném procesoru - tedy jakési utkání počítačů Prestigio a Triline, potažmo Hal3000", tak po výkonnostní stránce grafického subsystému bude Triline Hobby zákonitě ztrácet. Výkon počítače Triline Hobby je v této oblasti deklasován grafickou kartou s čipem Radeon X550 (tedy v dnešní době jasně low-endová záležitost - pouhé 4 pixel pipelines). To je však dáno zaměřením tohoto počítače. Výrobce ATComputers jej totiž předurčuje pro střih videa, a proto je také mezi příslušenstvím možné nalézet několik CD s takto zaměřeným programovým vybavením. V takovémto případě bych však očekával aspoň silnější procesor nebo aspoň přinejmenším pevný disk s vyšší kapacitou - vždyť 80GB je pro střih videa na dnešní poměry směšná velikost.

Vzhledem k zaměření samotného testu (Počítač zaměřený na hry a multimédia) tak Triline Hobby míří především do oblasti zmíněných multimédií - v případě herního nasazení však aspiruje na nejslabšího jedince (po výkonnostní stránce) v tomto klání. Ale na konečné verdikty je ještě přiliš brzo, třeba nás překvapí ještě někdo další. Otázkou však je, co vlastně ve stanovené cenové hladině vůbec Triline nabízí, když ne výkon jako takový. Pojďme se na něj podívat pdorobněji a najít na tuto otázku odpověď.



Teď necháme na chvíli komponenty stranou a podíváme se na provedení počítače, respektive zejména na zvolenou skříň. Ta ve mě díky své čelní masce vzbuzuje dojem, že se jedná o počítač vyrábějící se ve velkém množství, na který bychom mohli narazit v různých hypermarketech s dostatečným množstvím superlativů všude kolem (tomuto "zaškatulkování" ostatně dopovídají i zvolené komponenty). Zhodnoťme si ale samotné zpracování. I zde je skříň provedena v šedočerné kombinaci s možností pojmout čtyři 5.25" (ta nejvýše položená má jen jinak ztvárněnou plastovou krytku) a dvě 3.5" mechaniky (či jiná zařízení určená do těchto pozic). V dolní části nalezneme poměrně výrazné tlačítko Power po jehož stranách se nachází indikační LEDky a pod ním Reset.




Chlapíci v ATComputers však počítač vybavili disketovou mechanikou kombinovanou se čtečkou paměťových karet, což znamená jasné plus - dnes to ještě zdaleka není standardem a přitom zařízení používající různorodé paměťové karty stále přibývá (respektive jejich zastoupení mezi uživateli vzrůstá).




Zadní část skříně obsahuje perforaci (která opět není zrovna v ideálním provedení - ale je to mnohem lepší, než v případě počítač Prestigio) pro 80mm přídavný ventilátor, která v tomto případě nazůstala nevyužita, jelikož za ní nalezneme ventilátor značky Glacialtech.





I/O výstupy počítače, jež zprostředkovává základní deska, jsou v následujícím podání: 2x PS/2 (klávesnice, myš), 1x COM, 1x VGA (výstup integrovaného grafického jádra obsaženého v čipové sadě i945G), 1x LPT, 4x USB 2.0, 1x RJ-45, audio + 2 porty USB 2.0, konektor pro sluchátka a mikrofon v čelní masce dole pod odklopnými dvířky.





Vedle klasických obrazových výstupů v podobě konektorů D-Sub, S-Video a DVI-I je možné se v zadní části setkat ještě s dvojicí konektorů rozhraní FireWire (nebo-li IEEE1394) a audio konektory, které dávají tušit, že je zde audio řešené přídavnou zvukovou kartou - to naznačují i audio konektory na základní desce, které jsou opatřené černými plastovými západkami.




V bočnicni je hned několik oblastí s perforací. Dvě symetricky umístěné v pravé části a jedna přímo naproti prostoru s rozšiřujícími kartami. Když bočnici odkryjeme, zjistíme hned několik důležitých skutečností. Nejvíce do očí bijící jsou rozměry základní desky. Už samotný přídomek "-VM" v jejím označení a integrované grafické jádro dává tušit její formát, jedná se samozřejmě o microATX, díky čemuž zde nejsou možnosti osazení počtem rozšiřujících karet nijak závratné.





Základní deska obsahuje všehovšudy 1 slot PCIe x16 pro grafickou kartu, dva sloty PCI a dále jeden slot PCIe 1x (který je jako jediný u tohoto počítače nevyužitý). Ve spodní části skříně tak vzniklo dost prázdného prostoru. Nsáledující obrázek však jasně vypovídá o tom, jak je na tom chlazení grafické karty. Hned pod ní se totiž nachází zvuková karta a míra přívodu vzduchu k ventilátoru grafiky je značně ochuzena, což může mít za následek zbytečné zvyšení provozní teploty grafické karty (respektive hlavně jejího jádra). Bohužel díky zvolené základní desce nelze přídavné karty posunout níže (zkrátka není kam jinam je zapojit), nicméně jedna možnost, jak tuto situaci zlepšit, tu přesto je. A to prohodit umístění zvukové karty a řadiče rozhraní FireWire, který je o něco málo nižší a o dost kratší (takže by přísun vzduchu byl blokován o něco méně).




Zdroj neobsahuje ventilátor ve spodní části, proto je přídavný Glacialtech nad I/O konektory základní desky více než vítaný (avšak je největším zdrojem hluku ve skříni - je to docela neštastná volba s přihlédnutím k tomu, jaký je zde chladič procesoru - ten používá mnohem tišší ventilátor).





Pokud jde o možnosti osazení zařízení do 5.25" a 3.5" pozic, tak na 5.25" pozicích není ani zde nic neobvyklého. Otázkou ovšem jsou, ostatně jako vždy, možnosti osazení 3.5" zařízeních, převážně pevných disků. Pod košem pro 5.25" mechaniky se nachází prostor určený pro dvě 3.5" mechaniky a dále pod nimi bez jakéhokoli dalšího členění prostor celkem pro 5 pevných disků.


Umístění pevného disku názorně ukazuje následující obrázek. Před košem pro disky se dole nachází 80mm ventilátor značky Glacialtech (tedy stejný jako v zadní části skříně), avšak pevný disk je umístěn až nad ním, takže proudění vzduchu jej omívá poměrně dost málo. Kdyby byl třeba jen o jednu pozici níže, bylo by to vhodnější. Každopádně je díky tomuto ventilátoru zabezpečeno nasávání čerstvého vzuchu dovnitř skříně (ale jak již bylo řečeno u kolegy - o "tichošlápka" se zrovna nejedná).







reklama