reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD: je důležité mít TRIM?

3.6.2010, René Pfeifer, recenze
SSD: je důležité mít TRIM?
Koncem minulého roku většina známých výrobců solid-state disků uvedla nové firmwary s podporou TRIM. Co tato funkce vlastně znamená a přinese nějaké zlepšení výkonu disku? Na to se pokusí odpovědět dnešní test.

Seznámení s disky


Výběr kandidátů našeho testu jsme pochopitelně podřídili podpoře funkce TRIM ze strany výrobců a také jejich dostupnosti na našem trhu. Pro lepší srovnání výkonů jsme se soustředili pouze na SSD osazené MLC paměťovými čipy. Do testování jsme zahrnuli SSD disky od dvou výrobců. Kromě různých řadičů se nám nabízí možnost porovnání starší 50nm výrobní technologie s novou 32nm (Intel).


A-Data S592


Jeden z novějších modelů od známého tajwanského výrobce je typickým představitelem solid-state disků s řadičem Indilinx Barefoot (model Indilinx 1DX110M00). V kapacitách od 32 do 256 GB nabízí atraktivní výkon za poměrně zajímavou cenu.


SSD A-Data S592 64 GB

Výrobce tento model osazuje MLC paměťovými buňkami Samsung, prozatím stále vyráběnými 50nm technologií. Původní firmware disku S592 – 1571, patřil ještě do kategorie před-TRIM, po provedených testech jsme tedy upgradovali na verzi 1848.

A-DATA S592
Rozhraní
SATA 3.0Gb/s
Kapacita
64 GB
Model
AS592S-64GM-C
FW (bez TRIM)
1571
FW (TRIM)
1848
NAND
MLC
Rychlost čtení
230 MB/sec
Rychlost zápisu
150 MB/sec

Příprava na update je u SSD disků obecně komplikovanější. Příslušné utility pracují nejčastěji v DOSu a vyžadují tak zaváděcí CD, flash disk nebo kombinaci obojího. Také je třeba změnit nastavení diskového řadiče v BIOSu ze SATA na IDE. Nejinak tomu bylo i při updatu solid-state disku S592, ovšem průběh nahrávání nového FW byl extrémě rychlý (několik sekund) a dokonce ponechal naše data nedotčena.

V našem starším testu jsme se přesvědčili, že S592 nabízí opravdu solidní výkon, a tak jsme zvědavi, jak mu vydrží i po delší zátěži.


Kingston SSDNow M Series


Kalifornská společnost Kingston je rovněž známým výrobcem SSD, přičemž do tohoto segmentu prorazila hlavně díky produktům převzatým od Intelu. Řada M, kterou zařazujeme do dnešního testu, je toho důkazem.


Kingston SSDNow M 80 GB

Společnost Intel je průkopníkem nových výrobních technologií nejen v oblasti SSD, a proto není divu, že i testovaný vzorek Kingston série M již obsahuje 32nm MLC čipy.

Kingston M Series
Rozhraní
SATA 3.0Gb/s
Kapacita
80 GB
Model
SSDSA2M080G2GC
FW (bez TRIM)
2CV102G9
FW (TRIM)
2CV102HA
NAND
MLC
Rychlost čtení
250 MB/sec
Rychlost zápisu
70 MB/sec

Co se týče programového vybavení pro 2. generaci disků Intel série M (platí i pro Kingston), tak premiéru funkce TRIM provázely nemalé a všeobecně velmi diskutované komplikace. Jednalo se o verzi 02HA, ale nebudeme zacházet do detailů, protože firma nakonec prohlásila, že na vině nebyl firmware samotný, ale jeho instalační nástroj. Ten byl ze stránek odstraněn a nyní již není k dispozici.

Posloupnost programových verzí 32nm SSD Intel je následující – firmware verze 02G2 až 02G9 ještě podporu TRIM neobsahují, revize 02HA – D již ano. Náš vzorek pro test byl vybaven „kritickou“ verzí 02HA, kterou jsme po prozkoušení povýšili na 02HD. Update měl téměř totožný průběh jako u solid-statu S592.


Intel X25-M - G1


Jelikož je u SSD disků Intel velmi problematické obstarat starší verze firmwaru a tento návrat není výrobcem ani doporučován, obstarali jsme si pro náš test ještě jeden solid-state disk od Intelu - tentokrát první generace, jehož paměťové čipy jsou vyrobeny ještě 50nm technologií.

Intel X25-M
Rozhraní
SATA 3.0Gb/s
Kapacita
80 GB
Model
SSDSA2MH080G1HP
FW (bez TRIM)
045C8820
FW (TRIM)
Není k dispozici
NAND
MLC
Rychlost čtení
250 MB/sec
Rychlost zápisu
70 MB/sec
Pozn.: model G1HP = G1GN upraven pro notebooky HP
reklama