reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD OCZ Vector: Barefoot 3 v akci

12.3.2013, Jan Vítek, recenze
SSD OCZ Vector: Barefoot 3 v akci
Ke konci roku firma OCZ uvedla na trh 2,5" SSD řady Vector, která dostala do vínku zbrusu nový kontroler Indilinx Barefoot 3. Ten by měl dle dostupných informací zašlapat do země rozšířené SandForce SF-2000, takže se pojďme podívat, zda to Vector dokáže.
Společnost OCZ si v produktu Vector připravila SSD využívající kontroler Barefoot 3, který již není přeznačený starší model s vyšším taktem a vylepšeným firmwarem, ale kompletně nově navržené řešení. O hardware se postarala samotná firma OCZ Technology, která jen jako jiní využila procesorovou architekturu ARM, ovšem softwarovou výbavu, čili firmware, má na svědomí firma Indilinx, která již nějaký ten pátek patří právě pod OCZ.





Firma OCZ se zaměřila právě na slabiny jiných SSD, a sice problém s klesajícím výkonem, který v průběhu testování skutečně nebyl zaznamenán. Zvláště testy h2benchw bývaly zvláště u kontrolerů SandForce tímto velmi poznamenány a uživatel se dle nich mohl "těšit" na stále nižší výkon závisející na tom, kolik toho má daný SSD za sebou. V případě Vectorů tento problém nebyl v průběhu testování pozorován, ovšem ani tak nedokázaly v důležitých aplikačních testech porazit výkonný Kingston HyperX 3K. Právě proto by bylo velmi zajímavé tyto dva postavit proti sobě v jednom testu s odlišnou metodikou orientovanou jednak na výkon, ale také na jeho vývoj, v čemž by měly excelovat právě Vectory.

Vypadá to tedy, že firma OCZ Technology se vydala jinou cestou, která je o mnoho složitější než v případě některých firem, které v podstatě pouze lepí svá loga na již hotové produkty, ovšem již přináší své ovoce. Tento kurz nastolily po stále aktuálních modelech Vertex 3 s kontrolery SandForce modely Vertex 4, jež můžeme brát jako mezistupeň mezi Vertex 3 a zbrusu novou řadou Vector. Výkony těchto SSD se dle používaných benchmarků v řadě případů moc neliší, což se týká především maximálních přenosových rychlostí, které ostatně sahají po samotné hranici možností rozhraní SATA 6 Gbps. Stále důležitější jsou tak IOPS a otázka výdrže a udržitelného výkonu, v čemž nové modely Vector excelují.




Ocenění TREFA získává řada SSD OCZ Vector za výtečný
a stabilní výkon. Logo ocenění je ke stažení zde.


Nicméně i v našich testech se Vectory ukázaly ve velmi dobrém světle a v některých testech dokázaly svou konkurenci vyloženě zahanbit. Za to jim právem patří ocenění TREFA, které uděluji celé řadě.


Plusy


+ Vysoký výkon, který časem nedegraduje
+ Přidaná hodnota: Acronis True Image HD a FarCry 3 (jen 256 a 512 GB)
 
 

Minusy


- Vyšší cena oproti konkurenci
 
 
Cena v době testování: cca 3.300 Kč (128 GB) a cca 5.200 Kč (256 GB) s DPH



Za zapůjčení Vector 128 GB děkujeme Alfa.cz.



Za zapůjčení Vector 256 GB děkujeme OCZ.


Jak hodnotíte řadu OCZ Vector?
V anketě šlo hlasovat od 12.3.2013 do 1.3.2014. Počet hlasujících: 19
Výborná95 %
Průměrná5 %
Špatná0 %
reklama