reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stavíme bezdrátovou síť!

20.11.2003, Štěpán Mrázek, recenze
Stavíme bezdrátovou síť!
Dnešní recenze je určena pro zájemce o počítačovou bezdrátovou síť. Celý článek je koncipován pro uživatele klasického počítačové sítě, kteří ji chtějí doplnit o bezdrátovou část, obě sítě propojit a zabezpečit. Tentokráte jsme se věnovali zařízením splňujícím standard IEEE 802.11g s teoretickou datovou propustností 54 Mbit/s, což je více než polovina klasického Ethernetu.
V prvé řadě je potřeba připojit k access pointu Ethernetový kabel (konektor RJ-45). Dále pak nastavit pracovní stanici, ze které budete access point konfigurovat, IP adresu ve stejném segmentu Ethernetu, ve kterém se nachází access point (jeho výchozí adresa je 192.168.11.1) a následně se k němu připojit přes HTTP protokol (konfigurace probíhá prostřednictvím webového prohlížeče). Před samotnou konfigurací bude nutné se autorizovat přístupovým jménem a heslem. V případě access pointu Buffalo je přístupové jméno „root“ a heslo je prázdné.

Pozn.: Konfiguraci je možné provádět i bezdrátově (poté co spojíte WLAN kartu s Access Pointem), tato volba však nepatří mezi ty nejbezpečnější :-).



Obr. 10 – Přihlášení k access pointu
klikněte pro zvětšení




Obr. 11 – Uvítací obrazovka
klikněte pro zvětšení

V tomto okamžiku jsme již přihlášeni k administraci access pointu a můžete nastavovat potřebné hodnoty. Jako první je potřeba zajistit nastavení výchozí brány a DNS serveru (v případě naší počítačové sítě má firewall adresu 192.168.1.1 a server 192.168.1.2). Veškeré nastavené parametry jsou vidět na obrázku číslo 12:



Obr. 12 – Nastavení DNS serverů a výchozí brány
klikněte pro zvětšení

Poté co jsme nastavili IP adresu Access Pointu do "našeho" segmentu, je ještě potřeba zajistit automatické přidělení IP adresy pro stanici, ze které jsme prováděli konfiguraci Access Pointu. V naší síti využíváme DHCP server, takže dalším krokem je vrácení konfigurace PC na volbu: „Získat adresu IP ze serveru DHCP automaticky“ (viz obrázek 13) a případný restart počítače (ve Windows XP není nutný).


Obr. 13 – Získání adresy IP ze serveru DHCP

V tomto okamžiku již máte bezdrátovou síť plně propojenou s klasickou sítí, máte přístup k severu(ům), internetu a na ostatní pracovní stanice. V další části si popíšeme zabezpečení bezdrátové sítě, neboť v tomto okamžiku se k ní stále může připojit kdokoliv s potřebným vybavením.
reklama