reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SteelSeries 7H: herní headset

21.12.2010, Jan Vítek, recenze
SteelSeries 7H: herní headset
V dnešní recenzi se podíváme na sluchátka od dánské společnosti SteelSeries, která je známá díky svým kvalitním počítačovým periferiím. Zaměřuje se především na herní výbavu a výjimkou nebudou ani sluchátka 7H, takže hurá na ně.
Kapitoly článku:
  1. SteelSeries 7H: herní headset
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Už když sluchátka SteelSeries 7H roztáhneme, abychom si je mohli nasadit na hlavu, tak ucítíme, že budou na ni silně tlačit. To je ostatně nutný předpoklad k tomu, aby dobře odstínily okolní hluky, ovšem na druhou stranu to znamenalo, že mě už po necelé hodině jejich nošení bolely ušní lalůčky. Nedá se tedy vůbec říci, že by sluchátka byla při delším nošení pohodlná. To možná až po nějaké době užívání si na ně zvyknete a tlak na uši přestanete tolik vnímat. O něco větší pohodlí přinesou látkou potažené náušníky, které jsou měkčí a tlustší, takže se tlak na hlavu rozloží do větší plochy, ale když máme uši bolavé, nijak nás to nezachrání.

Další věcí je, že roztáhnutí sluchátek je náročné na jejich zacvakávací spoje, které se viditelně ohnou. Zde je zase otázkou, co se s nimi stane po nějaké době a zda se plast nakonec neunaví a nezačně se výrazněji viklat, či se snad rovnou neutrhne. Toto je zase daň za rozložitelnost sluchátek pro jejich lepší a bezpečnější transport. Pravdou také je, že ke sluchátkům za cenu přes 2000 Kč by výrobce mohl přibalit alespoň jednoduchý cestovní vak.

Vysunovací mikrofon bych označil za velmi dobrý jednak kvůli pohodlí obsluhy a nastavení a také díky tomu, že jeho poloha u kraje úst zamezuje tomu, abychom do něj funěli. Záznam hlasu je pak jasný a srozumitelný. A nyní ke zvukovému přednesu samotných sluchátek. Jejich protivníkem se stal už starší, ale stále dobrý model sluchátek Sennheiser HD 497, který se ve své době prodával v podobné cenové hladině.

O poslechu se sluchátky SteelSeries 7H v porovnání se Sennheisery musím pohužel říci, že jsem si občas připadal jako zavřený v sudu. Zvuk z nich byl totiž trošku zastřený se silnými basy, které ale nebyly tak dobře prokreslené. O křišťálově čistých výškách si pak můžeme jen nechat zdát. Celkově tedy byly HD 497 o poznání lepší především díky své dynamice a věrnějšímu přednesu, který přijde při poslechu neelektronické hudby. SteelSeries 7H mají na druhou stranu i tak potenciál k dobrému oživení mohutných výbuchů, což se bude u her jistě hodit a k tomu byl také tento headset stvořen. Pokud je ale vaší prioritou hudba, za cenu 2 200 Kč budou zcela jistě lepší volby.


Závěrečné hodnocení


SteelSeries je jednou z mladých a dynamických firem, které do své nabídky zařadily audio produkty, a stojí tak proti portfoliům firem s dlouholetým renomé, za něž můžeme považovat Koss, Sennheiser, Shure a další. SteelSeries však nabízí především herní produkty, mezi které patří i testované 7H a jako herní bychom je také měli posuzovat.



Sluchátka jsou mohutná a dobře zpracovaná, ovšem měl bych přesto jednu výhradu k jejich zacvakávacím spojům, které jsou kvůli silnému přítlaku na hlavu viditelně namáhány a otázkou je, zda to nebude mít po nějaké době negativní dopad. Jinak se mi ale velmi líbil zasunovací mikrofon na dobře nastavitelném husím krku a kabely. Firma SteelSeries by zde ale mohla použít jiný konektor v sluchátkách než Micro USB, ovšem je mi jasné, že to je kvůli druhému modelu sluchátek 7H USB.

Uživatelé nezvyklí nosit velká sluchátka si asi nejvíce budou stěžovat na silný přítlak, který jim za pár desítek minut přinese bolest ušních lalůčků. Otázkou pak je, jak rychle se dokáží adaptovat. Zvuk je do jisté míry ovlivněn dobrým odstíněním okolního hluku, což lze trošku upravit využitím druhé sady náušníků. A co se týče kvality zvuku, pak SteelSeries 7H bezpochyby nemají na starší Sennheiser HD 497, i když ve hrách to bude asi těžko někomu vadit.


Dobré odstínění okolního hluku
Silně tlačí na ušní lalůčky
Prodlužovací kabel
Zacvakávací spoje jsou dost namáhané
Vysunovací mikrofon
Příliš se nehodí pro poslech hudby
Vyměňovací náušníky
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 2 200 Kč s DPH





Za zapůjčení sluchátek SteelSeries 7H děkujeme firmě SteelSeries




----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

SteelSeries is one of young and dynamic companies who offer various audio products for PCs. These stand against portfolios of mature and renowned companies, such as Koss, Sennheiser, Shure and others. However, SteelSeries offers especially gaming gear, such as the reviewed 7H and as such we should assess it.

The headset is big, massive and well made, even though there are some issues. I was curious about the clicking joints that hold all three pieces together, because they seem to be due to strong pressure on ears overstrained a bit, which may cause trouble in the future. On the other hand I liked the retractable microphone on a gooseneck and cables. SteelSeries could also choose a different connector in the left earphone than Micro USB, but it is clear that it was used because of the 7H USB headset.

Those users who are not accustomed to wearing large headphones, may complain about an excessive pressure on ears and sore earlobes. The question is, how fast they would get used to it. Sound reproduction is to some extent affected by the noise dampening leather earcups which may be swapped for softer ones. Sound quality of the headset is good, but not as good as old Sennheiser HD 497 provide. Still, in games is high fidelity of sound not that important.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama