reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SteelSeries Shift: klávesnicový chameleón

11.1.2011, Jan Vítek, recenze
SteelSeries Shift: klávesnicový chameleón
Dnes si představíme herní klávesnici SteelSeries Shift, jejíž specialitou je výměnné pole kláves. Díky tomu si můžeme původní klávesy snadno a rychle vyměnit za jiné, které výrobce přizpůsobil některým herním titulům. To však není vše, ale o tom až v článku.
Kapitoly článku:
Výměna pole kláves je snadná a rychlá, což zajistí pohotovou adaptaci klávesnice pro herní titul, který se chystáte hrát. V nabídce jsou například klávesy pro Age of Empires III, StarCraft II, World of Warcraft a další. Samozřejmě ale SteelSeries nebude nabízet výměnné klávesy pro desítky her a nikdo nám nezaručí, že celý tento produkt neupadne v zapomnění.


- klikněte pro zvětšení -

Klávesy tedy stačí pouze popadnout za boční madlo, to vycvaknout a celou tuto část natřikrát složit. Pro dobré skladování tedy dostaneme úhledný plastový obdélníček, který lze v případě potřeby položit do levé části klávesnice a jedním pohybem zároveň rozložit a upevnit.



Obnažená klávesnice ukáže své gumové "čepičky" sloužící pro stisk ukrytých membrán. Samotné rozložení kláves tedy nelze měnit, pouze jejich tvar a funkce. Firma také slibuje, že tento systém vydrží až 15 milionů úhozů, tedy více než "běžné" klávesnice s hybridní membránou. Jednotlivé klávesy jsou také rozděleny podle toho, jaký odpor při stisku kladou. To můžeme vidět na následující malé mapě klávesnice a lze říci, že hmatově je to skutečně rozeznatelné.




Instalace


Klávesnice pochopitelně po zapojení funguje i bez nainstalovaného software SteelSeries Engine, stačí zapojit USB kabel označený písmeny K/B. Druhý označení jako EXT slouží pro připojení USB hubu, který tak můžeme a nemusíme využít. Pro využití všech funkcí klávesnice SteelSeries Shift je ale zapotřebí si ze stránek firmy stáhnout Engine a nainstalovat jej.

Instalace na notebook Asus B80A však nedopadla dobře. Software se jal automaticky do klávesnice nahrávat nový firmware, což ovšem skončilo hláškou, že zařízení nebylo nalezeno a po stisknutí několika kláves se systém poroučel a nezbývalo jej než restartovat. Ani poté však klávesnice nezačala s obslužným softwarem spolupracovat, neboť ten si jí nevšímal. Nastoupil tedy záložní počítač, který však dopadl naprosto stejně, tudíž přišel na řadu FAQ na stránkách výrobce.



Ten naštěstí nabízí jednoduché řešení pomocí utility SSEFix, po jejímž spuštění nás instrukce navedou k tomu, abychom klávesnici vypojili, stiskli a drželi makroklávesy 5 a 6, zapojili ji a zvolili opravit firmware. Po této proceduře již SteelSeries Engine klávesnici korektně rozpoznal a nainstaloval. Pak už nás uvítá následující obrazovka.


- klikněte pro zvětšení -

Objeví se virtuální klávesnice, která by mohla být i trošku menší, protože takto nestačí na její celé zobrazení ani 1600 horizontálních bodů. Po chvíli ale najdete přepínač Stretch, s jehož pomocí si zobrazení klávesnice upravíte, aby se zmenšovala spolu s oknem aplikace. V levém sloupci nám aplikace nabídne rozbalovací seznam profilů, které můžeme samozřejmě tvořit i ukládat a pak k nim přiřazovat libovolné názvy a svázat je se spustitelným programem, jak je obvyklé. Na druhé straně jsou další rozbalovací menu se seznamem uložených maker, výběrem jednotlivých kláves a jiných funkcí.



V horní liště vidíte tři tlačítka Config, Stats a News. První z nich, tedy Config, nám ukáže hlavní obrazovku se schematem klávesnice. Tlačítko Stats ukáže také schema klávesnice, ale v něm si nemůžeme nastavovat makra, ale udělat si statistiku stisklých kláves. Ta nám ukáže, které klávesy jsme používali nejčastěji, a to jak číselně, tak graficky pomocí barevné stupnice. Můžeme si tedy udělat malý osobní průzkum, jaké klávesy používáme při psaní nejčastěji. Škoda jen, že výsledky nelze nikam ukládat, ale posloužit může klidně snímek obrazovky.

Nakonec tu je tlačítko News, ale to pouze otevře webovou stránku s novinkami firmy SteelSeries.



Makra se vytvářejí klasicky pomocí živého záznamu, který začne kliknutím na volnou bílou plochu (předtím si samozřejmě vybereme kýženou klávesu či tlačítko. Záznam může ukládat také časové prodlevy, reflektuje kombinace kláves a dané makro lze nastavit tak, aby se aktivovalo buď při stisku, nebo při puštění klávesy. Popřípadě můžeme jedné klávese přiřadit dvě makra pro stisk a puštění.

Celkově je doprovodný software mocným nástrojem, bez nějž by klávesnice byla jen "poloviční", ale na druhou stranu by mohl mít více intuitivní rozhraní, abyste nemuseli tak tápat, což platí především u nastavení kláves a maker.


reklama