reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stylový barebone od Asusu ve stylu Hi-Fi: Pundit P2-AE2

26.9.2005, Pavel Kovač, recenze
Stylový barebone od Asusu ve stylu Hi-Fi: Pundit P2-AE2
Asus nechce ztrácet krok a stále rozšiřuje i svou nabídku barebone systémů. Jeden z jeho nejnovějších je Asus Pundit P2-AE2 a jeho ztvárnění je opravdu netypické. Tento miniaturní barebone je postaven na platformě AMD 64, což mu zaručuje velký potenciál.




Pohledy na otevřenou skříň ze všech stran (Pro zvětšení klikněte)


Po otevření vás jistě zaujme řešení chlazení. Samotný měděný chladič procesoru je propojen Heat-Pipe s taktéž měděným přídavným chladičem. Tímto je rozvedeno teplo z procesoru do dvou chladičů a tak zaručeny prakticky stejné otáčky obou ventilátorů společně s minimálním hlukem. Toto řešení pokládám za opravdu dobré a účinné. Navíc druhý (menší) chladič je umístěn nad čipsetem a tak je i ten vystaven proudění vzduchu a tím i ochlazován.


Detail chlazení CPU a čipsetu (Pro zvětšení klikněte)

Přesuňme se dále a podívejme se na pevný disk. Ten je schován pod ochrannou mřížkou. Pokud tuto mřížku odstraníme, tak zjistíme, že disk leží na gumové podložce a na čtyřech ustavovacích trnech. Dobrou zprávou je, že deska je vybavena SATA konektorem a tak není problém osadit i moderní SATA pevné disky.




Uchycení disku na čtyřech trnech spolu s gumovou podložkou (Pro zvětšení klikněte)

Dále se podíváme na optickou mechaniku. Zde, jak již bylo řečeno, je použita pouze kombo DVD-ROM/CD-RW mechanika. Ta je usazena v kleci, která drží i pevný disk.


Klec pro optickou mechaniku a pevný disk (Pro zvětšení klikněte)



Samotná optická mechanika (Pro zvětšení klikněte)

Po odstranění rámečku pro optickou mechaniku a pevný disk se dostáváme k samotné základní desce.


Základní deska usazená ve skříni (Pro zvětšení klikněte)

Pod diskem se nachází jeden mini-PCI slot a IDE konektor. Rozhraní SATA zajišťuje možnost připojení i nových pevných disků.

Na desce jsou klasické dva sloty pro DDR paměťové moduly a tak není problém rozšířit. V našem případě je zde pouze jeden 512MB modul, který na sobě nese značku AENEON, ale podle programu Everest Home Edition 2.0 je to "Infineon AED660UD00-500C88X" s časováním 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS) při frekvenci 200MHz.


DDR paměťový modul na samotném kraji desky (Pro zvětšení klikněte)

Externí zdroj jsem si nechal až na konec. Jde totiž o klasický napájecí zdroj, který naleznete například u kamer či podobných zařízení. Jeho maximální výkon je 120W, což není příliš, ale na druhou stranu pro počítač tohoto zaměření dostačuje. Jeho hlavní výhody jsou v tom, že je bezvětráčkový a tak nehlučí. Výrobcem zdroje je LiteOn.


Napájecí zdroj o celkovém výkonu 120W (Pro zvětšení klikněte)



Detail štítku na zdroji (Pro zvětšení klikněte)

A jsme u samého konce prohlídky hardwaru. V další kapitole se podíváme, jak je na tom tento drobeček po výkonnostní stránce.
reklama