reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sweex 7.1: externí zvukovka za hubičku

16.7.2009, Jan Vítek, recenze
Sweex 7.1: externí zvukovka za hubičku
Dnes se podíváme na cenově dostupnou zvukovou kartu 7.1 External USB sound card od výrobce Sweex, jejíž služby mohou využít především majitelé notebooků, kteří z nějakého důvodu potřebují využít více kanálů nebo rozhraní S/PDIF. To vše za cca 650 korun s DPH.
Kapitoly článku:
  1. Sweex 7.1: externí zvukovka za hubičku
  2. Ovladače, zkušenosti z provozu a závěr

Ovladače


Zvuková karta byla zkoušena na systémech Windows XP i Windows 7 (build 7100) a v obou případech fungovala bez problémů, i když na Windows 7 bylo nutné využít univerzální audio ovladač ASIO4ALL, aby některé aplikace mohly využít vícekanálový zvuk. Jinak byly k dispozici pouze dva základní kanály.

Karta se systému ohlásí jako USB Multi-Channel Audio Device a my si můžeme k ní z CD nainstalovat potřebné ovladače. Ty se přesunou do traye mezi spuštěné aplikace, odkud si můžeme ihned vyvolat okno s pěti záložkami pro nastavení zvuku, kde je dostupná řada funkcí.



První záložka Main Setting se stará o zapínání výstupů od dvoukanálového pro sluchátka až po plných osm kanálů. Zvolit si můžeme také přehození středového a basového kanálu, zesílit basy a také přehodit zadní a boční satelity. Pod těmito kanály je pak možné zapnout výstup S/PDIF 48 kHz a ještě více vespodu máme znázorněn momentální stav zvukovky. Pravá polovina této obrazovky patří nastavení DSP a zapnout si můžeme virtuální 7.1kanálový zvuk.



Tu je možné si upravovat vícekanálový zvuk buď pomocí jemných změn v hlasitosti jednotlivých reproduktorů, nebo si je ve můžeme rovnou přesouvat, abychom vyrovnali případně nedokonalé rozložení reproduktorů v prostoru kolem nás. To lze pak jednoduše vrátit do výchozího stavu.



Záložka Mixer nastavuje hlasitosti a vyváženost, i když pod systémem Windows 7 zde tyto funkce fungovaly poněkud podivně, tedy spíše nefungovaly. To ale není moc velký problém, protože toto umožňuje i samotný operační systém.



V záložce Effect je dostupná volba prostředí upravující výsledný zvuk známá již od dob Sound Blaster Live!, dále nastavení velikosti prostředí ve třech stupních a nakonec grafický ekvalizér s dvanácti předvolbami a možností si tvořit uživatelské profily. Ten má při nastavování okamžitou odezvu.



Karaoke/Magic Voice dovolí, abychom si díky této kartě zazpívali do mikrofonu, key shifting upraví výšku hlasu, takže si můžete nastavit, abyste z reproduktorů zněli jako nadýchaní hélia, nebo naopak. Vocal Cancellation pak dokáže z reprodukovaného hluku vyfiltrovat lidský hlas.



A nakonec tu jsou Information, kde se dozvíme o 3D audio enginu, názvu zařízení, použitých ovladačích, audio kontroleru a verzi využívaných DirectX. Toť vše.


Zkušenosti z provozu


Osobně si na tuto kartu nemohu z hlediska kompatibility a spolehlivosti stěžovat. Pokud takovou kartu využijete s notebookem, pak jistě oceníte, že po připojení do USB slotu začne téměř ihned pracovat. Systém Windows ji tedy umí ihned použít, takže hudba či film vám začne sám bez stisku jediného tlačítka najednou hrát do připojených reproduktorů a naopak. Ovladače také až na menší problémy ve Windows 7 (což samozřejmě objektivně není vina firmy Sweex) fungují dobře a spolehlivě.

Celkově tato zvukovka ale již podle specifikací nebude nic zvukově dokonalého a ani vzhledem k její ceně by nebylo objektivní, pokud bychom ji srovnávali s drahými řešeními. Můžeme ji ale porovnat s integrovanými řešeními Realtek HD (ALC880), což jsou rozšířené kodeky. A pokud vás zajímá, jaká hudba byla při testování využita, byly to FLAC nebo 320kbps MP3 soubory Black Francis - Test Pilot Blues, Peter Gabriel – A Different Drum a pak obligátní Vltava od Bedřicha Smetany. Jako sluchátka byl využit model Sennheiser HD 497.

Již po chvilce poslechu bylo jasné, že zvukovka Sweex disponuje znatelně bohatším zvukem než on-board řešení Realteku. Zvuk se projevoval plnými basy a lépe se daly od sebe rozlišit jednotlivé nástroje. U Vltavy také nezněl ve výškách tak kovově, takže netahal za uši. Celkově se mi tedy subjektivně zdál znatelně lepší než řešení na základní desce Gigabyte i na notebooku Lenovo N200.


Závěr


Jaké jsou tedy dojmy z této zvukovky? Veskrze pozitivní, tedy s velkým ohledem na to, za jaké peníze si ji můžeme pořídit. Na druhou stranu je k tomu třeba mít nějaký důvod, jakým zde může být 7.1kanálový výstup, stereo mikrofonní vstup, nebo rozhraní S/PDIF s podporou AC-3 a DTS pass through. Pokud tyto věci nevyužijete, nemá asi cenu si k notebooku, netbooku či nettopu takový produkt pořizovat.



Jistým důvodem by mohla být lepší kvalita zvukového výstupu, za což mohu tedy dát do ohně pouze své uši a to bych nerad dělal. Zájemci o kvalitní zvuk se ale stejně poohlédnou u jiného výrobce (Audiotrak, M-Audio, apod.), takže co nám na této kartě může imponovat?

Objektivně řečeno to asi bude především ona nízká cena a výstupy. Jako kvalitní mi ale také připadl obslužný software pro nastavení, ale podobně propracované má dnes již kdejaký kodek na základní desce. Důležité ale je, že Sweex 7.1 EXTERNAL USB SOUND CARD nezklame a funguje spolehlivě.


množství vstupů a výstupů
Výhradně plastové tělo
nízká cena
rušivé LED
subjektivně kvalitnější zvuk než srovnávané on-board řešení
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 650 Kč s DPH


---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

What are the final thoughts about this external sound card? They are more or less positive, that is considering it's low price. On the other hand one needs to have a good reason if s/he wants to purchase such a product. This reason may be 7.1channel sound output, stereo input for microphones or S/PDIF with AC-3 and DTS pass through support. But when one does not wish to use these possibilities, there is hardly a reason to use this card with his/her notebook, netbook or nettop.

However, one small reason could be a somewhat better sound reproduction. But I can back up this assumption only with my own ears and those users who really wish to listen to a quality sound should look somewhere else (Audiotrak, M-Audio, etc.)

Therefore, Sweex 7.1 EXTERNAL USB SOUND CARD is interesting simply just because of its low price, a number of inputs and outputs and usable is also its software equipment, but contemporary integrated audio codecs use similar. The imporatnt thing is that this soundcard works well and reliably.
reklama