reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS413: vyspělý výkon

20.9.2012, Jan Vítek, recenze
Synology DS413: vyspělý výkon
Synology DiskStation DS413 se stal námětem dnešní recenze. Jedná se o NAS server pro až čtyři pevné disky, který slibuje vysoký výkon i energetickou účinnost, respektive nízkou spotřebu. Tento model také již stihl získat cenu Best Choice z Computexu 2012.

Instalace a spuštění


Pevné disky se instalují podobně jako do moderní počítačové skříně vybavené plastovými šuplíky. Ty si jednoduše vytáhnete ze serveru, disky do nich vložíte a zajistíte je šroubky přes měkké gumové podložky. Ty slibují odhlučnění serveru díky pohlcování vibrací, což v tomto případě skutečně funguje. Není tedy zrovna jasné, zda pohlcování vibrací je práce pouze oněch podložek nebo i něčeho jiného, ale to je konec konců jedno. Důležité je, že Synology DS413 můžeme klidně provozovat i na desce stolu, kde (alespoň v našem případě) vůbec nerezonoval ani s plným osazením čtyř pevných disků. To skutečně oceňuji, zvláště když už jsem nejednou musel testovaný NAS dát na podlahu a ještě k tomu jej podložit něčím měkkým.

Co se týče rychlosti startu, pak ta velmi závisí na počtu instalovaných disků, které se spouští postupně. Se všemi zaplněnými pozicemi dokáže server nastartovat za necelé dvě minuty.

V době psaní recenze zrovna vyšel nový oficiální firmware DiskStation Manager (DSM) 4.1, který jsme si stáhli (cca 90 MB) a nainstalovali. Při instalaci nových disků je ostatně nutné instalovat DiskStation Manager, neboť to je součástí inicializace





Po zjištění přidělené IP adresy a jejím zadání do prohlížeče nás tedy NAS server provede prvotním nastavením, jehož součástí je kromě instalace nového firmware, či v tomto případě spíše rovnou operačního systému, také výběr hesla pro administrátora. Nemusíte tedy hledat, zda k loginu admin je heslo 1234, či také admin nebo snad něco jiného. Prostě si rovnou zadáte nové.





Pak už stačí pár minut počkat, až se systém nainstaluje a vytvoří si oddíl či oddíly na svých pevných discích. Pak už se můžeme nalogovat pomocí zvoleného hesla a před námi se objeví pracovní plocha samotného operačního systému, kterou nám zprostředkuje internetový prohlížeč. Jinak ale v celém prostředí pracujeme jako v každém moderním "okenním" operačním systému, takže můžeme spouštět aplikace v několika oknech najednou a ta si přesouvat podle libosti a měnit jejich velikost.




- klikněte pro zvětšení -


Systém také umí uživatele upozorňovat na nastalé problémy, jako ukazuje náš screenshot. Ten ukázal jistý problém s diskovým svazkem, za což ale mohly samotné pevné disky, respektive data, která na nich zbyla po předchozím použití. Po opravě a znovuvytvoření svazku bylo vše v pořádku. V dalších kapitolách se zaměříme na to, co nám DiskStation Manager 4.1 nabídne.
reklama