reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS413: vyspělý výkon

20.9.2012, Jan Vítek, recenze
Synology DS413: vyspělý výkon
Synology DiskStation DS413 se stal námětem dnešní recenze. Jedná se o NAS server pro až čtyři pevné disky, který slibuje vysoký výkon i energetickou účinnost, respektive nízkou spotřebu. Tento model také již stihl získat cenu Best Choice z Computexu 2012.

DiskStation Manager 4.1


Následující dvě kapitoly tedy věnujeme operačnímu systému DiskStation Manager (DSM) 4.1, který si to nepochybně zaslouží. Systém nabídne dobře známé prostředí, v němž si můžeme otevřít na hlavní ploše různá okna a mezi nimi následně lze přepínat s využitím vrchní lišty. V levém rohu nahoře pak máme obdobu Start menu, čili nabídku nejvyužívanějších aplikací, funkcí, možností nastavení, atp. V pravém rohu se zase zobrazují upozornění o událostech a zprávách pro uživatele, který se pomocí příslušné ikonky může také odhlásit nebo využít funkci vyhledávání. A nakonec můžeme zmínit miniaplikace připevněné na plochu, kde se zobrazují důležité informace jako stav serveru, jeho vytížení, nedávné události, přehled aktuálních připojení a záloh.




- klikněte pro zvětšení -


Uživatel zvyklý na prostředí Windows, OS X či nějaké GUI Linuxu by tedy neměl mít žádné problémy s tím, aby se zorientoval. Navíc to vypadá, že v Synology nezanedbali ani lokalizaci systému do češtiny a zajistili si kvalitní překlad, a to včetně celé nápovědy. Překladatel se zbytečně nesnažil vytvořit české názvy pro různé specifické funkce a raději se zaměřil na to, aby je následně stručně a správně popsal. To je dle mého názoru zcela správný přístup, díky němuž se uživatel může ve všech funkcích systému dobře orientovat. Jediným problémem, na nějž jsem v průběhu testování narazil, bylo ojedinělé špatné kódování textu, ale to se dá velmi snadno překousnout.




nápověda systému DSM 4.1


Nyní se zaměříme na to, co vše nám DSM 4.1 nabídne. Začneme od toho hlavního - základního nastavení a postupovat budeme až ke speciálním funkcím, které zajistí přídavné a volně stáhnutelné aplikace.


Základní nastavení


V rámci základního nastavení NAS serveru je třeba, nebo je minimálně vhodné, dobře nastavit síť včetně zabezpečení, kam patří i uživatelské účty, skupiny a s nimi spojené sdílené složky (shares). Samozřejmě je také zapotřebí nastavit nainstalované pevné disky, čili je naformátovat a vytvořit oddíl či oddíly a případně si vytvořit vlastní pravidla napájení. K tomuto účelu mohou posloužit i podrobné plány, dle nichž se může NAS server dle libosti zapínat a vypínat.




ovládací panel se základními funkcemi


K tomu všemu nám pomůže Ovládací panel a také Správce úložiště, na nějž se podíváme nejdříve. Už v něm poznáme, že systém reaguje velmi pružně. Stačí vzít nový disk, zasunout jej dovnitř a ten se ihned objeví v seznamu. Ihned poté můžeme začít vytvářet svazek.





NAS server nám nabídne především vlastní systém SHR (Synology Hybrid Raid), který můžeme na čtyři disky aplikovat dvěma způsoby - buď si necháme toleranci jednoho vadného disku, nebo dvou, tzn. že data přežijí havárii i dvou disků. V takovém případě ale samozřejmě získáme výrazně menší prostor. V našem případě to je 1,35 TB vs. 920 GB.





O svazku nám pak systém dá dobrý přehled včetně koláčového grafu ukazujícího zaplněný prostor na discích. Podobně nás systém provede i nastavením uživatelů a jejich práv, konfigurací sítě, atp. A pokud snad něco nebudete vědět, vždy je tu nápověda, jejíž okno si můžete otevřít hned vedle a kontrolovat si provedené kroky. Nebudeme se tedy zbytečně zabývat běžnými záležitostmi a raději se zaměříme na zajímavější záležitosti.


Rozšířené možnosti


Co se týče další nabídky, která se netýká přídavných aplikací, není tu až tak moc zajímavého. Jednak je tu průvodce nastavením Synology EZ-Internet, která nám umožní přistupovat k NAS serveru takzvaně zvenčí, tedy z počítače či jiného zařízení mimo lokální ethernetovou síť. Jde tedy rovněž o nastavení port forwardingu, zabezpečení firewallu a dynamické DNS.





Dále tu máme pěkně zpracovanou samostatnou aplikaci pro sledování zdrojů, čili využití procesoru, paměti, kapacity sítě a také výkonu pevných disků. Na vše tu máme grafy s přehledným vývojem i informace o aktuálním zatížení a využití jednotlivých komponent.





Pak nemůže chybět ani systém záloh, kde jsou využitelné čtyři způsoby. Jednak jde o místní zálohu, čili pouze přesun/synchronizaci dat mezi disky, jež jsou přímou součástí DS413. Dále je možné zálohovat na jiný server značky Synology či server kompatibilní s rsync a nakonec můžeme využít pro zálohu dat online server Amazon S3. Zde jde tedy o zálohování dat z NAS serveru. Pro zálohu dat na tento server, čili dat z osobního počítače, lze využít dodávaný software Data Replicator 3 určený pro OS Windows. Ten je navržen speciálně pro NAS servery Synology.





Nakonec se v této části podíváme na Systémové protokoly, což je podrobný přehled proběhlých a právě probíhajících událostí. Můžeme si zde ověřit, kdo si co stáhl, kde se stala nějaká chyba, atp. Jde prostě o pohled do minulosti.





Zatím to vypadá, že DSM 4.1 toho moc neumí, že? Pravdou je, že toho umí dost, ale výrobce jen použil odlišný přístup než jiní výrobci NAS. Nezahltil systém všemi (nebo téměř všemi) dostupnými funkcemi a namísto toho dává uživateli na výběr. O tom ale až v další kapitole.
reklama