reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS413: vyspělý výkon

20.9.2012, Jan Vítek, recenze
Synology DS413: vyspělý výkon
Synology DiskStation DS413 se stal námětem dnešní recenze. Jedná se o NAS server pro až čtyři pevné disky, který slibuje vysoký výkon i energetickou účinnost, respektive nízkou spotřebu. Tento model také již stihl získat cenu Best Choice z Computexu 2012.

Přídavné aplikace


Pokud tedy budete chtít svůj NAS od Synology využít jako poštovní server, iTunes server, mediální server a tak podobně, nenajdete tyto možnosti jako u jiných serverů v základní nabídce menu, kde je obvykle stačí jen jedním klikem aktivovat. Je třeba si stáhnout a nainstalovat celý nový balíček představující aplikaci, která se pak začlení do systému DSM 4.1. Výhodou za tuto "práci" navíc je, že si můžete udržovat svůj systém čistý, přehledný a prostý toho, co nepotřebujete. Ten by se zase mohl a měl odměnit svižnějším provozem, ale to lze jen těžko posoudit.




oficiální balíčky od Synology


Centrum balíčků nám tedy nabídne možnost instalace a také aktualizace přídavných aplikací. Zezačátku nejsou nainstalovány žádné, takže je třeba si otevřít záložku K dispozici, kde jsou dvě skupiny balíčků - jednak ty přímo od Synology a pak další balíčky třetích stran. Dohromady jsou jich cca čtyři desítky, což už je pěkná sbírka.




balíčky třetích stran


Od Synology dostaneme ty základní, čili Mail Server, iTunes Server, Surveillance Station (pro IP kamery), Antivir, DHCP Server, Download station (spolupracuje s protokoly BT, FTP, HTTP, NZB), Cloud Station pro synchronizaci dat s počítačem či Time Backup pro zálohování a pak tu je samozřejmě i několik možností pro správu a distribuci multimédií (foto, video, hudba).

Jiné firmy nám nabídnou další aplikace, třeba pro vytvoření internetového obchodu, přičemž zde převažují aplikace vhodné pro vážnou práci, čili vytváření a programování webových stránek i jejich následující analýzu z hlediska počtu návštěvníků, apod.





Instalace balíčku spočívá pouze v tom, že kliknete na příslušné zelené tlačítko. Pak už se balíček sám automaticky stáhne a nainstaluje, takže uživatel nemusí udělat více než jednou kliknout. Ikona pro konfiguraci daného balíčku se umístí do "Start menu", což nám systém po instalaci sám ukáže výmluvnou animací. Následná konfigurace pak samozřejmě závisí na každém balíčku zvlášť a v případě mediálního serveru nemusíme dělat už nic, protože jde pouze o podporu DLNA/UPnP.
reklama