reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS413: vyspělý výkon

20.9.2012, Jan Vítek, recenze
Synology DS413: vyspělý výkon
Synology DiskStation DS413 se stal námětem dnešní recenze. Jedná se o NAS server pro až čtyři pevné disky, který slibuje vysoký výkon i energetickou účinnost, respektive nízkou spotřebu. Tento model také již stihl získat cenu Best Choice z Computexu 2012.
Synology DiskStation DS413 není mezi NAS servery určenými pro domácnost a malé firmy žádným levným zbožím. Samotný bez disků přijde minimálně na 11000 Kč s daní, za což se dá pořídit ledacos jiného, ale v tomto případě se nemůžeme ohlížet především na cenu.





Fyzické zpracování je dobré a osobně bych byl naprosto spokojený, jen kdyby u Synology zapomněli na lesklé plasty, ale to je jen detail. Daleko důležitější z funkční stránky je pevné tělo a především snadná instalace pevných disků do rámečků vybavených gumovými podložkami. I díky nim je možné DS413 provozovat i se čtyřmi disky třeba na stole, aniž bychom museli snášet hluk šířících se vibrací. Záleží ale samozřejmě také na tom, jaké pevné disky použijeme. Nicméně v tomto ohledu můžeme být spokojeni, stejně jako s aktivním chlazením pomocí dvou 92mm ventilátorů, které také není hlučné.

Softwarová výbava v podobě nového systému DiskStation Manager 4.1 je velmi na výši. Jedná se o vyspělý a velmi funkční OS nabízející grafické uživatelské prostředí s okny, díky němuž můžeme jednotlivé nabídky a aplikace spouštět dle libosti, okna s nimi si různě posouvat, měnit jejich velikost a přepínat mezi nimi. Další pochvalu si výrobce zaslouží za velmi dobrou lokalizaci do českého jazyka, která se nevyhnula ani obsáhlé a srozumitelné nápovědě. A v neposlední řadě je chvályhodný i systém, který je založen na volně instalovatelných balíčcích. Výchozí DSM 4.1 má tedy jen základní funkce a pokud někdo chce jeho funkčnost rozšířit, může tak učinit jedním stiskem tlačítka, což mu umožní si systém opatřit jen tím, co opravdu potřebuje.

Nakonec k výkonu a spotřebě. Dle očekávání byl výkon velmi slušný, v podstatě nejlepší mezi testovanými, kde ale jinak nefiguruje model stejné cenové kategorie. Spotřeba je pak ještě umírněná a se čtyřmi disky jen mírně překračuje 30 W. V klidovém režimu, z nějž se NAS dokázal zotavit za méně než 10 sekund jsme pak naměřili jen 3,2 W, což bylo nejméně ze všech.




Ocenění TREFA získává NAS server Synology DS413 za tichý provoz, řízení spotřeby,
velmi vysoký výkon a vyspělý i kvalitně lokalizovaný firmware. Logo ocenění je ke stažení zde.


Synology DS413 je tedy drahý, ale po všech stránkách velmi dobrý NAS server, který si za své kvality odnáší ocenění TREFA Světa hardware.


Plusy


+ dobré zpracování a klidný chod
+ vyspělý a kvalitně lokalizovaný firmware
+ velmi vysoký výkon
+ dobré řízení spotřeby
 
 

Minusy


- vyšší cena
- lesklý přední panel
 
 
Cena v době testování: cca 11.500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení DiskStation DS413 děkujeme Synology.



----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Synology DiskStation DS413 is among NAS servers aimed at homes and small offices no cheap hardware. Without drives it costs 11000 CZK at minimum which is an amount that allows us to choose carefully, but in this case one cannot take pay attention only to price.

Physical design and apperarance is good and I would be completely satisfied, had the manufacturer not used shiny glossy plastic front panel. But that is just a little glitch. Further more important is that the case is solid, drives are easy to install in the frames and these frames are equipped with rubber grommets that are able to dampen vibrations. Thanks to them I could run the server with four drives even on my table and I did not have to listen to the annoying sound of vibrating wooden desk. Of course, it very much depends on the used HDD models, but still there is a reason for satisfaction. Also the 92mm fans were decently silent.

Software part of the DS413, or in other words the new DiskStation Manager 4.1 is of very high standard. It is a very functional and advanced operating system offering windowed GUI, so the user may run individual applications in individual windows that may be resized, minimized, etc. Furthermore, Czech users will appreciate good localization including help and I also liked the whole system based on software packages that allows us to easily install only those advanced functions that we will really use.

Performance and power consumption is the last big topic. As one can expect, the overall performance is very high, exactly the best among all the tested models, but those were generally much cheaper than DS413. Power consumption is more than acceptable. With four disks it only slightly surpasses 30 Watts and in stand-by mode we measured just 3,2 W (lowest in the test). By the way, it took the DS413 under 10 seconds to recover.

Well, Synology DS413 surely is a bit expensive, but it is also in all respects an excellent piece of hardware and software as well, and as such it claims our TREFA prize.
Jak hodnotíte NAS Synology DiskStation DS413?
V anketě šlo hlasovat od 20.9.2012 do 20.9.2013. Počet hlasujících: 20
Výborný95 %
Průměrný5 %
Špatný0 %
reklama