reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS418Play: moderní NAS pro 4 disky

7.11.2017, Jan Vítek, recenze
Synology DS418Play: moderní NAS pro 4 disky
Synology DiskStation DS418Play je prezentován jako osobní cloud s rozšířením o multimédia. To znamená, že nebude sloužit pouze pro ukládání dat, ale také bude schopen přehrávat filmy, hudbu a zobrazovat fotografie, a to v rozlišení až 4K.

Testy výkonu a spotřeby


Před testy jsme naládovali náš NAS 4 identickými disky WD RED (WD20EFRX) s kapacitou 2 TB. NAS komunikoval s počítačem založeným na základní desce Gigabyte Z97-Gaming G1 WIFI-BK a Windows 10, a to prostřednictvím routeru Linksys E3200 (s gigabitovými porty) vybaveným firmwarem AdvancedTomato. Pevné disky byly nakonfigurovány v poli SHR (Synology Hybrid RAID - tolerance 1 vadného disku) a využily souborový systém btrfs, které poslouží se svým redundantním zápisem jako ochrana před ztrátou dat v případě, že by jeden z disků selhal a nabídne výslednou využitelnou kapacitu 5,23 TB. 
 
 

Výkon


Nejdříve se podívejme na to, zda tento NAS dokáže dle očekávání naplno využít gigabitový Ethernet, a to alespoň při stahování velkých souborů. K tomu byly využity jednak fotografie a pak velké soubory (videa), přičemž program FastCopy obstaral samotné testování. 

Synology DS418Play
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
112,1
112,5
2-3MB fotografie
95,6
90,9

Testy dopadly dle očekávání, takže dobře. Procesor Intel Celeron J3355 má výkon, který s přehledem stačí na to, aby zcela vytížil 1Gb/s Ethernet a v případě potřeby lze spojením dvou těchto rozhraní dosáhnout i dvojnásobku. Běžnému uživateli ale bude bohatě stačit takováto propustnost, která dosahuje přes 100 MB/s při downloadu i uploadu a pouze při přesunech menších souborů se pochopitelně sníží, ale nijak dramaticky. To je prostě dané prací s více soubory, při níž se vždy celková propustnost kvůli další režii snižuje.

 
Vyzkoušeny také byly multimediální schopnosti pro přehrávání a transkódování videa. Překódování videa z rozlišení 4K fungovalo v MPEG-4 AVC zcela spolehlivě a také v H.265 byl stream po většinu času netrhaný, i když zcela a stoprocentně stabilní nebyl a občas se na chvíli zasekl. Zde by pak stálo za vyzkoušení dovybavit NAS dalším modulem paměti, aby procesor mohl využít dvoukanálový přístup. Co se týče těchto velice širokých možností překódování, Synology nám je pěkně shrnul do tabulky, kde náš DS418Play patří do první skupiny. 
 

Spotřeba


Se 4 disky na palubě byl NAS připojen na měřák Voltcraft Energy Check 3000 a sledována byla jeho spotřeba včetně ztrát zdroje.

Synology DS418Play
spotřeba (W)
100% vytížení CPU
32,9 W
klid se zapnutými disky
28,9 W
vypnuté disky
7 W
pohotovostní režim
0,0 W (neměřitelné)

Když naměřené hodnoty porovnáme s tím, co nám udává samotný výrobce, pak lze říci, že si víceméně odpovídají. Od NAS napěchovaného 4 disky nelze očekávat nízkou spotřebu a 30 W je odpovídající odběr. Pak bude záviset už jen na tom, jak často bude NAS v provozu a jak si nastavíte úsporné funkce, které budou v případě nepotřeby vypínat disky. To na jednu stranu může značně ušetřit energii, neboť se tak dostaneme na 7 W, ale na druhou stranu časté roztáčení nedělá diskům dobře.

reklama