reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ta deska je solidní

27.2.2003, Igor Viduna, recenze
Ta deska je solidní
Desky Soltek už nepatří na našem trhu mezi nováčky. Ačkoliv tomu není zas až tak dávno, co se k nám začaly dovážet, získaly si pověst kvalitních a výkonných základních desek, přičemž v současnosti už nejde jenom o desky, ale např. i o grafické karty. Dnes vám představíme desku SL-75FRV.
Kapitoly článku:
Už jste si asi zvykli, že první věc, kterou vám ukážeme, je pohled na čelní stranu desky. Ne jinak tomu bude i nyní. A k veškerému popisu jistě bohatě postačí jediné slovo – klasika... Vše je „na svém místě“, nepodléhající módním trendům ani pokroku.


Obr.05 – Tradice, která nezamrzí...
Pro detail klikněte myší


Jenom z estetických důvodů vám ukážeme foto pasivního chladiče North Bridge.


Obr.06 – Pasivní chladič na North Bridge působí esteticky...


South Bridge VT8235 jsme vám již taktéž přiblížili. Proto zopakujeme jenom, že je to právě on, kdo přináší podporu šesti portů USB 2.0, ATA133 nebo 6-kanálového zvukového kodeku AC´97 2.2.


Obr.07 – South Bridge VT8235


Pro integrovanou zvukovou kartu zvolili inženýři od Solteku čip Realtek ALC650, ten zvládá 6-kanálový Surround (2 přední, 2 zadní, 1 centrální reproduktor a 1 kanál pro Subwoofer). Čip zvládá samozřejmě i SPDIF výstup (i vstup) a samozřejmě máte možnost k desce připojit externí řadič. Ten ale bohužel není součástí dodávky. (Pro bližší specifikace se koukněte na odkaz.)


Obr.08 – Čip Realtek ALC650


Zájímavostí je i port pro připojení interní čtečky Smart karet. Bohužel ale v praxi nebude mít valného využití, protože většina lidí asi sáhne po dostupnějších (a praktičtějších) externích modelech pro USB.


Obr.09 - Zde můžete připojit čtečku...


Na závěr vám pro změnu předkládáme foto manuálů s CD atd. Všimněte si, že k desce krom spousty papírů, dvou CD a dvou kabelů opravdu nedostanete nic dalšího.


Obr.10 - No comment... :-)


U BIOSu se deska chlubí technologií Anti-Burn Shield II, což je tepelná ochrana procesoru, kterou disponují všechny testované desky. O něco zjímavější je technologie RedStorm, která se spouští v BIOSu stisknutím klávesy Enter. Tato technologie umí automaticky přetaktovat procesor na maximum tak, aby zachovala stabilitu systému. Neumí však měnit napětí, takže po té, co svoji práci dokončí je možné trošku navýšit napětí a ještě málo MHz přidat.

Manuálně pak v BIOSu můžete nastavit tyto údaje: frekvenci FSB v rozmezí 100 - 200MHz po 1MHz,  napětí procesoru v rozmezí 1,10 – 1,85V (min. 0.025V), napětí sběrnice AGP v rozmezí 1,5 – 1,7V (min. 0,1V) a napětí pamětí v rozmezí 2,5 – 2,7V (min. 0,1V). Samozřejmostí je podrobné nastavení časování pamětí. Verze BIOSu je AN1.3.



Obr.10 – Několik fotek BIOSu
Pro detail klidněte myší

reklama