reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tablet Genius G-Pen M609: Všestranný pomocník

22.8.2008, Michal Učeň, recenze
Tablet Genius G-Pen M609: Všestranný pomocník
S tablety se na Světu hardware nesetkáváme často. Jde o specifický druh ovládacího zařízení, které nachází své uplatnění u menší skupiny uživatelů a bývá neocenitelným pomocníkem grafiků. Stále častěji jsou ale využívány i běžnými uživateli.

Praktické zkušenosti a testy


V další části naší recenze se podíváme na praktické testy, které by nám měly nastínit základní výhody tabletu oproti myši a také samozřejmě zkontrolovat kvality tohoto konkrétního modelu. V prvé řadě se však zaměříme na ovládání a manipulaci z pohledu uživatele. Držení pera je velmi dobré a nemáme větší výhrady ani k umístění tlačítek. Menší nevýhodou je jeho větší průměr u hrotu, takže příliš nevidíte na místo, kde píšete. Zpočátku si tak budete muset na masivnější přední část chvíli zvykat.



Co se týká tabletu, nemáme větších výhrad. Už jsme několikrát zmínili malou tloušťku, která by neměla překážet, takže si můžete ruce s rezervou položit na plochu tabletu. Vadit nebudou ani žádné ostré hrany nebo špatně opracovaný materiál. V tomto ohledu musíme výrobce pochválit. Tlačítka jsou dobře dostupná, jejich stisk je jistý a bude záležet jen na vás, zda využijete všech 26 tlačítek a zapamatujete si jejich funkce.

Velikost aktivní plochy je postačující, takže se nebudete tlačit na malém prostoru, jak je tomu u malých a levných tabletů. Na trhu je i větší verze tohoto tabletu s modelovým označením G-Pen M712. Rozměry aktivní plochy jsou pak 12" x 7,25" (respektive 9,5" x 7,25" v režimu 4:3), což odpovídá cca 30 x 17,9 cm (respektive 24 cm x 17,9 cm). Výhodou je také větší počet dotykových tlačítek, který vzrostl z 26 na 34.

Ovládání počítače tabletem není hlavně ze začátku jednoduché. Musíte si zvyknout na nezvyklou kontrolu pomocí pera a určitě bude pohyb kurzorem nebo klikání podstatně pomalejší. Nemůžeme tedy příliš souhlasit s výrobcem, že lze s tabletem pohodlně ovládat základní funkce. Jeho určení je ovšem primárně jiné a to na grafické účely, takže tohle berme spíše jako menší chybku, která se týká prakticky všech tabletů. Pokud se ptáte, jak zjistíte polohu kurzoru před dotykem pera na tablet, pak je odpověď jednoduchá. Tablet snímá pohyb i 1 cm nad povrchem, a tak se s perem libovolně přesouváte společně s kurzorem. Také při lehkém položení hrotu ještě není snímán přímo dotek.

K psaní poznámek můžete využít přiložený software Free Notes a Office Ink. Jedná se v podstatě o stejný program, který můžete spustit ve dvou verzích. První Free Notes je vlastně poznámkovým blokem, který slouží k ručnímu psaní, kreslení a jednoduché editaci. Zvolit si lze samozřejmě různé barvy a čtyři nástroje - tužku, štětec, zvýrazňovač a gumu.


- Software Free Notes na psaní poznámek-

Pokud se přepnete (případně přímo spustíte) na program Office Ink, můžete si libovolně kreslit přes pracovní plochu a spuštěné aplikace. Využití je poměrně malé, můžete si ale třeba napsat nějaké poznámky apod. Program je umístěn v levém dolním rohu obrazovky a nabízí téměř totožné funkce jako Free Notes.


- Software Office Ink určený k psaní poznámek přímo na plochu -

Vyzkoušeli jsme si i vlastnosti tabletu, které z něj dělají výborný grafický nástroj nenahraditelný myší. Výrobce uvádí detekci až 1024 úrovní tlaku, takže lze ve vybraných programech kreslit velmi podobně jako s normální tužkou či štětcem. Na následujícím testovacím obrázku si můžete v horní části prohlédnout přechod z minimálního tlaku na maximální s použitím štětce a tužky v programu Adobe Photoshop. Kostrbatější provedení má za následek vysoká citlivost tabletu a nejde tedy o nějakou vadu, ale spíše o nastavení včetně toho v grafickém editoru.

Podobný důvod je i v případě testovacích čar, které byly nakresleny podle pravítka. Můžete si všimnout, že rovné rozhodně nejsou. Vše záleží opět na nastavení a také na rychlosti tahu (čím pomalejší, tím méně rovný). Na druhou stranu nelze od tabletu očekávat zázraky a vlastně ani jeho zaměření není na rovné čáry a rýsování, které zvládneme hravě za pomoci myši. Úplně dole je pak aplikace nastavení v programu Adobe Photoshop s citlivostí na přítlak s ovlivněním nejen tloušťky čáry, ale i změny barvy. V přítlaku vidíme hlavní přínos tabletu, který tak umí alespoň částečně nasimulovat reálné kreslení.



Příkladů využití tabletu může být celá řada a spíše je to otázka pro skutečné grafiky, kteří by jistě mohli předvést některá svá díla. Osobně jsem vyzkoušel jednoduchou úpravu fotografie pomocí rozostření a následného rozmazání. Výsledek si můžete prohlédnout níže (nahoře upravená, dole původní fotografie). Vše lze samozřejmě vytvořit i pomocí myšky, v tomto případě je už ale tablet pohodlnější.


- Příklad využití tabletu k úpravám fotografií v programu Adobe Photoshop (nahoře upravená, dole bez úprav) -

Jelikož se jedná o vstupní zařízení, zkontrolovali jsme rychlost odezvy na USB portu pomocí programů Mouse Rate Checker a Direct Input Mouse Rate. Výsledky jsou v podstatě shodné a hodnoty nad 200 Hz odpovídají parametrům uváděných výrobcem.





Postřehy z praxe zahrnují spíše pozitivní zkušenosti, ovšem k tomuto modelu máme i drobné výhrady. První výtku bychom měli k viditelným rýhám na aktivní ploše od umělohmotných hrotů. Problém bude pravděpodobně hlavně zpočátku, kdy je hrot nový a dostatečně neobroušený. Na tabletu se tak objevují viditelné rýhy při každém silnějším tahu, což může za nějakou dobu působit alespoň esteticky dost špatně. Funkci snímání to ani po delší době asi neovlivní, ale jednoduše to nevypadá dobře. Uživatelům tak doporučujeme alespoň částečně nový hrot opotřebovat na jiném povrchu.

Další problém jsme měli při použití více monitorů. Tablet jednoduše funguje pro oba monitory, což při různém poměru stran znamená nevyužitou plochu tabletu a samozřejmě i menší prostor pro ovládání kurzoru na vybraném monitoru. Východiskem je pouze vypojení druhého monitoru při startu systému a jeho zapojení až po jeho naběhnutí. Tato varianta je ale dosti nepohodlná.

Jak už jsme zmínili v úvodní kapitole, měli jsme také problém s instalací software Macro Key Manager, kterým se definují funkce dotykových kláves. Pravděpodobná příčina byla v systému Windows Vista a to i přesto, že výrobce myslel i na tuto verzi a na oficiálních stránkách je k dispozici i tato varianta instalace. Na počítači s Windows XP pak bylo vše v pořádku.


Závěr


Po otestování tabletu Genius G-Pad M609 jej musíme i přes drobná negativa hodnotit kladně. Za poměrně dobrou cenu (viz. graf aktuální ceny níže) nabízí vlastnosti a funkce tabletu vyšší třídy, který by měl uspokojit nejen grafiky z řad amatérů, ale i pokročilejší uživatele. Rozhodně se již nejedná o levnou náhražku profesionálních tabletů, která by byla v praxi nepoužitelná. Vysoká citlivost a dostatečná detekce úrovně tlaku jsou hlavní přednosti, které tento tablet má. Nechybí ani velký počet nastavitelných tlačítek, univerzální rozmístění ovládacích prvků a možnost využití pro širokoúhlé i klasické monitory. Z nevýhod zmíněné rýhy po hrotech jsou spíše estetickým problémem a stejně tak omezené využití při zapojení více monitorů je individuální záležitost.


- Pro zvětšení fotografie klikněte -


Design a zpracování
Rýhy po hrotu na aktivní ploše tabletu
Počet tlačítek
Problémy s více monitory
Univerzální pro praváky i leváky
Ikona Odkaz na databázi
Pro klasické i širokoúhlé formáty
Ikona Odkaz na databázi
Výdrž baterie v peru
Cena v době testování: cca 1 850 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Genius G-Pen M609 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení tabletu Genius G-Pen M609 děkujeme společnosti Genius.





---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

After the test of Genius G-Pad M609 tablet we can make a conclusion of this review. We found this model very good according to its affordable price and many interesting features. The possibility to switch between normal (4:3) and wide (16:9) screen is very good for all users and the tablet is also usable by lefthanders because of duplicated wheel buttons. The accuracy of 4,000 LPI in combination with 1,024 levels of pressure sensitivity makes this model comparable even with high-end tablets for professional graphic designers. You can also use 26 hotkeys for different functions which are customizable thanks to the bundled software.

However, there were also some negative points, but mostly not so important. For example, there were soft scratches on the active surface after drawing with a new pen tip. Another problem emerged during the use of more than one monitor, because the tablet offered less space for each of them. Finally, we can recommend G-Pad M609 as an amateurs' gadget and also professionals in graphic design and similar fields may find it practical.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama