reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TEAC CD-W540E se skvělým poměrem výkon/cena

20.5.2002, Josef Brož, recenze
TEAC CD-W540E se skvělým poměrem výkon/cena
Nebývá zvykem, aby recenzent v úvodu článku hodnotil. Přesto si dovolím tvrdit, že Teac CD-W540E je nejlepší zapisovací mechanika, kterou jsem měl dosud možnost testovat. Jak jsem k tomuto "závěru" došel Vám osvětlím v následující recenzi.
Kapitoly článku:
Firma Teac byla jedním z prvních výrobců, kteří své mechaniky začali vybavovat technologií, která zabraňuje zničení vypalovaného média z důvodu "podtečení" bufferu. Jako obvykle je použita osvědčená technologie firmy Sanyo - BURN-Proof. V případě Teacu CD-W540E je Burn-Proof vhodně doplněn 8 MB vyrovnávací paměti.


Obr. 3 - logo společnosti Teac

Teac v nové mechanice využil i další technologie, které umožní větší stabilitu a hlavně vyšší kvalitu zápisu. Jedná se například o Running OPC, Fine Focus Control a Intelligent Speed Control technologie. Dalším důležitým vylepšením je podpora tzv. Mount Rainier zápisu.

Intelligent Speed Control

Tato technologie umožňuje novému Teacu před zahájením vypalování otestovat parametry CD-R(W) média. Podle zjištěných informací, například podle druhu média, nejvyšší možné rychlosti zápisu, výkonu laseru potřebného k zápisu, atd. - je dále upraven vypalovací proces. V podstatě dochází k úpravě Vámi nastavených vypalovacích parametrů, které jste zvolili v zapisovacím software - (např. v Neru). Pokud např. nastavíte 40x zápis a k dispozici budete mít pouze 8x rychlostní médium, měla by technologie Intelligent Speed Control upravit parametry zápisu. Tedy zajistit nejvyšší možnou rychlost zápisu při nejlepší kvalitě.

Fine Focus Control

Během vysokorychlostního vypalování vznikají vibrace, které mohou ztížit přesné nastavení laseru a zásadně ovlivnit kvalitu zápisu. Díky vibracím se laser dostává do tzv. "jitter mode" (chvějivý mód). Z tohoto důvodu byla vyvinuta technologie "Fine Focus Control", která dokáže stabilizovat laser i při vysokých rychlostech a zajistit požadovanou kvalitu zápisu. Tato metoda se uplatňuje nejen během zápisu, ale i při čtení médií. Technologie Fine Focus Control zaručuje vysokou kvalitu zápisu i při nejvyšších rychlostech.


Obr. 4 - princip technologie Fine Focus Control (zápis)
obrázek převzat z cdrinfo.com


Mount Rainier - formát CD-MRW

V souvislosti s technologií MOUNT RAINIER se mluví o novém standardu - tzv. CD-MRW formátu. Díky MRW je možné zapisovat a mazat data na CD-RW médiu podobně jako na klasické disketě. Formát má před sebou slibnou budoucnost vzhledem k tomu, že k jeho podpoře se hlásí společnosti - Compaq, Philips, Microsoft, Sony, atd. Hlavním cílem Mount Rainier formátu je nahrazení disketové mechaniky.


Obr. 5 - Mount Rainier - logo technologie

Momentálně však žádný z operačních systémů tuto technologii přímo nepodporuje. Pokud chcete např. ve Windows XP používat standard CD-MRW musíte nainstalovat nejnovější verzi programu InCD (např. 3.2.3.) . Médium pro MRW zápis je nutné před použitím zformátovat a po té vytvořit logický formát. Vlastní formátování je poměrně rychlé. Největší nevýhodou CD-MRW je jeho malá rozšířenost a z toho pramenící slabá podpora ze strany výrobců mechanik.

Pozn.: Zajímavé je, že s podporou MOUNT RAINIER zápisu se počítá i v případě technologie DVD+RW. Ostatní výrobci mechanik (Sanyo, Plextor, atd) plánují podporu MRW v rámci upgrade firmware.

Odkazy :

http://www.ahead.de/en/mrw.htm
http://www.mt-rainier.org

Teac CD-W540E a 8 MB buffer ?

Důležitým parametrem při vysokorychlostním zápisu je patřičná velikost bufferu. Spolu s technologií BurnProof je to jeden z nejdůležitějších parametrů.. Teac CD-W540E disponuje bufferem o velikosti 8 MB. Diagnostické programy (např. Nero Info Tool) však ve vzácné shodě uvádějí velikost 6746 KB. Podobně tomu bylo i u předcházejícího typu (Teac W524E), který místo 2 MB ukazoval pouze 1.4 MB.

Vysvětlení je prosté. Buffer 6746K je velikost, kterou lze v dané chvíli použít. Zbytek paměti (cca 1.3 MB) vyžívá mechanika pro své potřeby. Potvrzuje to i vyjádření společnosti Teac k tomuto "problému".

" … 6746KB je aktuálně použitelná oblast z 8 MB bufferu. Mechaniky Teac i v minulosti ukazovaly pouze dostupnou oblast paměti. Většina výrobců mechanik uvádí velikost jinak. Pouze Teac uvádí aktuální velikost bufferu. Naši inženýři věří v podávání pravdivých informací uživatelům … Nicméně, dostali jsme k tomuto problému mnoho otázek . Proto bude v příštím upgrade firmware (v 1.0C) provedena úprava, která tento problém vyřeší …"

Tolik komentář společnosti Teac. Některé internetové zdroje uvádějí, že se jedná o obdobný "problém" jako u integrovaných grafických karet se "sdílenou" pamětí. Onboard grafické karty si pro sebe rezervují určitý paměťový prostor, a tak ukrajují z celkové paměti počítače.


Obr. 6 - výpis z programu Nero

BURN-Proof

Vypálení CD-R média se díky novým vysokorychlostním mechanikám stalo otázkou několika málo minut. Vysoké rychlosti zápisu však kladou značné nároky na hardware počítače. Během 40x zápisu na CD-R musí počítač udržovat stabilní datový tok a dodávat až 6000 KB/s dat.

Dnes již každá CD-RW mechanika využívá podpůrné technologie, které zabraňují zničení média z důvodu podtečení bufferu. Na trhu se nejvýrazněji prosadily dvě technologie. Burn-Proof vyvinutý společností Sanyo Electric a technologie JustLink, za kterou stojí přední výrobce mechanik - firma Ricoh.

Pokud je CPU zaneprázdněn ostatními procesy a datový tok přerušen, přichází ke slovu ochrana před "podtečením" bufferu (buffer underrun). Technologie průběžně kontroluje obsah vyrovnávací paměti a při poklesu či vyprázdnění bufferu zastaví proces vypalování. Mechanika se přepne do "vyčkávacího modu" a v klidu počká na obnovení přísunu dat. Po obnovení datového toku a naplnění vyrovnávací paměti dokáže BURN-Proof znovu navázat a pokračovat v zápisu.

Burn-proof funguje perfektně a zabraňuje zničení zapisovaného média. Bohužel jen do chvíle, kdy Vás Windows během vypalování počastují oblíbenou "modrou obrazovkou" - na to je i Burn-Proof krátký.

Odkazy :

http://www.burn-proof.com


Obr. 7 - logo technologie Burn-Proof

Pozn.: Na další stránce již naleznete výsledky provedených testů.
reklama