reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Teac DW-548D: Vynikající kombinace DVD a CD-RW

18.12.2003, Josef Brož, recenze
Teac DW-548D: Vynikající kombinace DVD a CD-RW
Ceny zapisovacích mechanik klesly na velmi nízkou mez. V záplavě výrobků se někteří výrobci snaží své CDR rekordéry vylepšit, zvýšit jejich prodejnost. Chtějí tak zaplnit mezeru mezi stagnujícím trhem CDR a dražším segmentem DVD rekordérů. Proto Teac uvádí kombinovanou (dále jen „combo“) mechaniku DW-548, která umožňuje nejen zápis na CDR, ale i čtení DVD formátů.
Společnost Teac si potrpěla na zavádění nových technologií do svých produktů. Dovedla to zákazníkovi vždy patřičně sdělit a prodat. Na vylepšení byl zákazník upozorňován palcovými titulky na obalech (viz Teac W540E). V případě typu DW-548 se podobný humbuk nekoná. Teac využívá klasickou ochranu média před zničením z důvodu „podtečení“ bufferu – tzv. „Buffer underrun“. Dalším pomocníkem je 2 MB buffer.

Teac zapisuje metodou CAV (Constant Angular Velocity). Mechanika během zápisu udržuje stále stejné otáčky. Díky konstantní úhlové rychlosti se rychlost zápisu zvyšuje od středu média k okrajům. CAV metoda zajišťuje vyšší kvalitu zápisu a měla by být šetrnější k mechanice než Z-CLV zápis, kde dochází k zrychlování po skocích – zonách.


Obr. 5 – CAV zápis

Pro lepší pochopení rozdílů mezi CAV a Z-CLV doporučuji tuto recenzi.

Starší DVD mechaniky používaly technologii "OSTA" (tzv. multiread standard), díky které dokázaly pracovat s většinou DVD formátů. Dnes je čtení formátů DVD±RW považováno za samozřejmost, a proto firmy přestaly na tuto „vymoženost“ upozorňovat.

Teac DW-548D podporuje standard pro packetový zápis Mount Rainier. Formát CD-MRW umožňuje pracovat s klasickým CD-RW médiem jako s disketou. U prvních mechanik s firmware K4H4 byly problémy s packet writingem. Mechaniky s novějším firmware K4H6 pracují bezchybně. Testovaný Teac byl vyroben v říjnu tohoto roku.

Nero Info Tool?

Podle Nero Info Tool mechanika umožňuje 48x zápis za podpory 2 MB bufferu. Program správně detekuje technologii Buffer underrun protection. Mechanika umí zapisovat Audio CD, CD-Text, Mount rainier, atd.



Obr. 6 – Nero Info Tool
reklama