reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tenda W306R: výhodná cena především

6.11.2009, Martin Kuchař, recenze
Tenda W306R: výhodná cena především
V našem seriálu testů WiFi N routerů se dnes podíváme na značku Tenda. První je v našem testu základní model, u kterého je kladen důraz především na nízkou cenu a jednoduchou obsluhu. Jde o zařízení pro nenáročné uživatele, kteří nepotřebují speciální funkce.
Testovací metodika se od minulé recenze samozřejmě nezměnila, ale pro přehlednost zde opět přineseme tento jednoduchý přehled, který vám pomůže pochopit význam jednotlivých testů.



Hlavní počítač sloužící jako server je zapojen k routeru klasickým síťovým kabelem a následně na přenosném počítači je osazena WiFi karta standardu 802.11n, která slouží k veškerému „stahování“ z testovacího serveru.

Na testovaném zařízení bylo nastaveno zabezpečení WPA2-PSK se ššifrováním AES. Windows sdílení bylo provedeno skrze CIFS/SMB, kdy jsme na jednom počítači nasdíleli složžky a na druhém se na ně připojili. Byl povolen úplný přístup.


Sada testů:


FTP přenos malých souborů – vybrali jsme balík malých souborů (fotografie), které jsme přenášeli z pevné stanice s FTP serverem na druhou stanici připojenou k vysílané WiFi síti. Měřený čas jsme pak použili k výpočtu výsledné rychlosti. Velikost všech souborů je 1,491 GB.

FTP přenos jednoho souboru – pro otestování hrubé rychlosti praktickým způsobem jsme opět využili FTP přenosu. Z datové stanice s FTP serverem jsme stahovali WinRAR archív o velikosti 2,24 GB a opět jsme měřili celkový čas.

Windows sdílení – mnoho uživatelů pro přenosy dat žádné FTP servery nevyužívá a spokojí se s klasickým sdílením skrze Windows. Pro tyto testy jsme tedy opět sáhli po WinRAR archívu o velikosti 2,24 GB a měřili jsme hrubý čas přenosu.

IPERF 10 vláken – teoretické přenosové rychlosti není ale možné získat žádným výše uvedeným způsobem a tak jsme sáhli po osvědčeném nástroji IPERF. V tomto případě jsme nechali skrze spoj přenášet 10 vláken po celkovou dobu 300 sekund. Program po dokončení testu sám nahlásí naměřenou hodnotu. Parametr spuštění je –P 10 –t 300.

IPERF 1 vlákno – stejně jako v předchozím případě se napojíme ze stanice na server a necháme měřit teoretickou přenosovou rychlost při jednoduchém zatížení skrze jedno přenosové vlákno (thread). Celková doba měření je opět nastavena na 300 s. Parametr spuštění je –P 1 –t 300.

802.11 G přenos – abychom prověřili zpětnou kompatibilitu se starším, ale stále zdaleka nejrozšířenějším standardem 802.11G, provedli jsme další měření. Opět jsme využili náš osvědčený WinRAR archív o velikosti 2,24 GB a měřili jsme dobu přenosu s napevno nastaveným přenosovým standardem.

Vzhledem k tomu, že v našem měsíčním tématu otestujeme celkem sedm 802.11n routerů, provedli jsme veškeré měření současně a výsledky zanesli do srovnávacích grafů. Díky tomu si můžete ihned udělat jasnou představu o tom, jak si ten či onen model vede při porovnání s ostatními testovanými kousky.

Seznam routerů v testech:
reklama