reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tenda W306R: výhodná cena především

6.11.2009, Martin Kuchař, recenze
Tenda W306R: výhodná cena především
V našem seriálu testů WiFi N routerů se dnes podíváme na značku Tenda. První je v našem testu základní model, u kterého je kladen důraz především na nízkou cenu a jednoduchou obsluhu. Jde o zařízení pro nenáročné uživatele, kteří nepotřebují speciální funkce.
Dostáváme se k samotným testům, které jasně ukáží, jak si přístroj vede v porovnání s konkurencí. Vzhledem k nízké ceně a jednoduchému provedení by se možná dalo očekávat, že budou výsledky spíše podprůměrné, je tomu ale opravdu tak, nebo zde máme slušného šampióna?



První test měřící hrubou rychlost při kopírování velkého počtu relativně malých souborů ukázal na zcela průměrný výsledek. Hodnota 29 Mbps patří ke zcela běžným a není za ni možné ani pochválit, ani vynadat. Z tohoto pohledu jsme tedy spíše příjemně překvapeni, neboť naše prvotní očekávání bylo více pesimistické.



Při přenosu velkého souboru dojde k maximálnímu vytížení celého přenosového pásma a tak jsme zde naměřili celkem pěkných 49,8 Mbps. Oproti vedoucímu routeru ASUS RT-N13U je to ale pořád o 10 Mbps méně, což ve výsledku znamená více než minutový rozdíl při měření času přenosu testovacího souboru. Rozdíl to sice na první pohled není zásadní, ale při častém kopírování se již projeví.



Windows sdílení přístroji rozhodně svědčí. Kopírování skrze běžné sdílení v operačním systému bývá sice značně pomalejší oproti jakémukoliv FTP přenosu, ale i tak se dá hodnota dosahující 43 Mbps považovat za více než příjemnou. Rychlost při těchto přenosech klesá především proto, že operační systémy Windows přenášejí spolu s daty nespočet kontrolních dat a jiného „odpadu“, který se při měření samozřejmě projeví poklesem.





U testu IPERF, který se dá považovat za ryze syntetický, je vidět, že se Tenda W306R zařadil mezi další trojici routerů s velmi podobnými rychlostmi. Z grafu je také vidět, že pro 802.11N jsou rychlost lehce přesahující 70 Mbps zcela typické a k odchylkám dochází jen v několika případech – například ASUS WL500W, který používá 802.11N Draft nebo Netgear WNDR3700, který si představíme až za několik dní.





U testu přenosu jednoho vlákna je situace prakticky obdobná – rozdíly jsou jen trochu větší. Druhá příčka s hodnotou 36,8 Mbps patří k nadprůměrným a pokud vás zajímá ztráta na vedoucí pozici, pak vězte, že router za stejnou dobu (300 s) přenesl o 110 MB dat méně.



Jak je vidět, poslední test bohužel ukázal na hlavní nedostatek tohoto přístroje, kterým je přenos ve standardu 802.11G. Ztráta sice není propastná, ale graf je neúprosný a zařadil dnes testovaný kousek na třetí pozici od konce. Je ale potřeba podotknout, že jsou v grafu i horší zástupci a tak nebudeme naměřené hodnoty úplně zatracovat.

Při srovnání Tendy W306R s jeho konkurenty nezbývá než říci, že minimálně z pohledu rychlostí se jedná o konkurenceschopného závodníka, který v některých testech dokonce ukázal záda jinak renomovaným výrobcům v podobě ASUS nebo D-Link. Je tedy vidět, že při testech může i neznámý kousek jasně překonat papírově silnější zástupce.
reklama