reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tenda W311R+ aneb N-ko za pár stovek

18.11.2009, Martin Kuchař, recenze
Tenda W311R+ aneb N-ko za pár stovek
Dostáváme se k routeru, který své konkurenty pokoří minimálně z pohledu své ceny. Pojďte se přesvědčit, že se dá pořídit nový router s podporou 802.11N za několik stovek korun. Dokáže ale obstát v náročných testech proti dvakrát tak drahé konkurenci?
Tato kapitola vás nejspíše zajímá ze všeho nejvíce. Takto levný router, který je až třikrát levnější než některé konkurenční zařízení, se nám dostal do testu a ukazuje, že by mohl předvést slušné výsledky i z pohledu rychlostních testů.



Hned v prvním testu můžete vidět, že toto zjednodušené zařízení (absence MIMO) poráží svého "bohatšího" brášku W306R o skoro jeden celý Mbps. Rozdíl to sice není závratný, ale u tohoto přenosu se zcela jistě nedá hovořit o chybě měření. Na vedoucí příčku ztrácí pouze 2 Mbps, což není závratná hodnota – v řeči čísel to odpovídá přibližně třiceti sekundám.



Druhý test opět ukazuje na velmi slušné výsledky – ostatně uznejte sami, že 51,1 Mbps je na bezdrátový přenos pěkný výsledek. Na vedoucí pozici ztrácí router 8,4 Mbps, což je přibližně 55 sekund. Na druhou stranu je ale router ASUS RT-N13U prakticky třikrát tak drahý. Všimněte si také, že W306R je opět až na horší pozici.



U tohoto testu si své místa Tendy poprvé vyměnily a W311R+ je až na třetí pozici. I přesto je ale pěkné vidět, že prakticky ve všech testech zatím podává dnes testovaný router velmi vyrovnané výsledky bez zásadních výkyvů – své místo ve vedoucí trojici si drží s přehledem. Router ASUS RT-N13U ale tentokrát nedohnal.





Další z testů, kde tento levnější bráška poráží svého vybavenějšího sourozence. Rozdíl je ale prakticky zanedbatelný a nelze hovořit o zásadní porážce. Na vedoucí příčku ztrácí ale celých 6 Mbps, což se projevilo asi 300 MB dat, které nebyly za dobu testu ve srovnání s vedoucí pozicí přeneseny. I přesto je ale výsledek vyvážený a ze svých vedoucích příček neklesl ke dnu, jako se to stalo jiným účastníkům testu.





Předposlední test nás opět mile překvapil. První příčka se zcela suverením náskokem ukazuje, že i malý David může porazit statného Goliáše. Tento levný kousek bez technologie MIMO podává velmi stabilní výsledky a v tomto syntetickém testu dokázal celému zbytku startovního pole uniknout o celých 6,8 Mbps. Pro představu to odpovídá přibližně 500 MB dat.



Poslední test trošku sráží jinak skvělý dojem, který jsme stačili získat. Předposlední příčka s 18 Mbps sice není až tak tragická, jako v případě ještě horšího Netgear WNDR3700, ale i tak má router co dohánět. Na druhou stranu se dá ale očekávat, že vlastník 802.11N routeru si k němu pořídí i patřičné koncové zařízení a u starších notebooků nebo počítačů pomalejší rychlost nějak zvládne.

Pokud bychom se na rychlost jako takovou podívali komplexně, pak zjistíme, že router podal velmi slušné výsledky a nechal za sebou mnoho daleko dražších kousků našlapaných nejmodernějšími technologiemi. Prakticky vždy si Tenda W311R+ držel nějakou medailovou pozici a jednou dokonce získal vrchol "bedny".
reklama