reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tenda W311R+ aneb N-ko za pár stovek

18.11.2009, Martin Kuchař, recenze
Tenda W311R+ aneb N-ko za pár stovek
Dostáváme se k routeru, který své konkurenty pokoří minimálně z pohledu své ceny. Pojďte se přesvědčit, že se dá pořídit nový router s podporou 802.11N za několik stovek korun. Dokáže ale obstát v náročných testech proti dvakrát tak drahé konkurenci?
Dostali jsme se na samotný závěr dnešní recenze, která byla zatím pro nás ze všech testovaných routerů nejvíce atraktivní. Bylo pěkné sledovat, jak malý a hlavně super levný router nepříliš známého výrobce dokáže v testech pokořit favority s několikanásobně vyšší cenou. V přístroji sice nenajdete technologii MIMO či nějaký ten USB port, ale to jistě není překážkou při budování jednoduché domácí nebo vnitro-firemní sítě.



Velmi pěkné výsledky v testech navíc ukázaly, že i levné zařízení, od kterého nikdo nic zvláštního nečeká, může opravdu zaujmout a přinést zcela nečekané výsledky. Ostatně v grafech jsme si ukázali, kolikrát tento router překonal své kolegy nebo dokonce vybavenějšího bratříčka v podobě routeru Tenda W306R.

Když k tomu navíc přidáme slušné webové rozhraní (grafika a rozložení je hodně subjektivní a nechceme ji v testech zohledňovat) s několika pokročilými funkcemi, pak se nám velice těžko vynášejí jakékoliv negativní výroky mířené na adresu tohoto drobečka.

Snad jen škoda, že je celý přístroj opravdu kompletně vyroben z plastů a to dokonce i na místech, kde se kovové prvky opravdu hodí – RJ-45 konektory jsou při častém používání náchylné na poruchy a tak by se nějaká ta kovová nebo plechová výztuha hodila – ve valné většině případů ale nejspíše do přístroje pouze kablíky zapojíte a pak jej necháte ležet ladem za skříní, kde se mu nemá co stát.

U routeru W306R jsme hodnotili jeho vynikající výsledky z pohledu cena/výkon, ale troufáme si říci, že jsme minule získaná čísla ještě překonali a tím i získali nového favorita na získání finálního ocenění – to ale až příště.


Super nízká cena
Absence technologie MIMO
Vynikající přenosová rychlost 802.11N
Nižší rychlost 802.11G
Cena v době testování: cca 590 Kč s DPH


Za zapůjčení routeru Tenda W311R+ děkujeme Inteleku.

reklama