reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tenda W368R: elegance bez antén

9.8.2010, Jakub Doležal, recenze
Tenda W368R: elegance bez antén
Nároky uživatelů na rychlost připojení neustále stoupají, a proto se v dnešním testu podíváme na router Tenda W368R, který podporuje standard 802.11n. Dalším esem v rukávu jsou integrované antény, avšak bude to v porovnání s ostatními stačit?
Kapitoly článku:
Od společnosti Tenda dorazil do redakce další router, který se snaží prorazit v cenové hranici lehce pod 1000 Kč. Disponuje podporou bezdrátového rozhraní 802.11n a antény jsou výrobcem šikovně umístěné v těle přístroje. Opomenuto nezůstalo ani ethernetové rozhraní a k dispozici jsou celkem 4 porty s rychlostí 100 Mbps.

Skromná výbava čítá napájecí adaptér, stručný instalační manuál a CD, u kterého se na chvíli zastavíme. Na optickém disku totiž od výrobce dostaneme kompletní český manuál k výrobku, instalačního průvodce a několik zdařilých video-průvodců. Trochu zde postrádám propojovací LAN kabel, nicméně tato část příslušenství se začíná vytrácet takřka u všech výrobců.
 

- pro zvětšení klikněte -

Samotný router je proveden ve dvoubarevné kombinaci, přičemž celý horní kryt je v bílém provedení a základna v modrém. Ačkoliv jsou antény zabudovány v těle přístroje, je W368R poměrně lehké zařízení s malou výškou. Z hlediska polohování je možnost klasického položení na stůl, případně montáže na stěnu.


- pro zvětšení klikněte -

Při pohledu na čelní panel objevíme slušnou řádku indikačních diod zelené barvy. Zjistíme tak informace o stavu portů WAN, LAN, WLAN, či WPS. Úroveň podsvícení je během dne dostatečná a v noci intenzita světla nijak neruší. Ačkoliv patří W368R do nejvyšší kategorie High Speed Wireless-N, nenalezneme zde oblíbené vybavení jako je USB port, či 5GHz pásmo.

Zadní panel skrývá nezbytné porty pro napojení na domácí síť. Při levém okraji je umístěn napájecí konektor, který následují Ethernet porty. První z nich je modrý WAN port a dále 4 žluté LAN porty. Rozlišení dle barev je praktické a zamezí omylům, kdy si kabel od poskytovatele zapojíte omylem přímo do switche.


- pro zvětšení klikněte -

Dále je na zadním panelu miniaturní tlačítko reset, pro jehož použití je třeba tenkého nástroje v podobě špendlíku, a tlačítko pro funkci WPS (Wi-Fi Protected Setup), která dovolí bezpečné propojení a nakonfigurování routeru přes Wi-Fi rozhraní.

Nabídka konektorů je rozumně rozvržená a při zapojování je dostatek prostoru pro všechny kabely. Některé uživatele již teď mohla odradit absence USB portu nebo přítomnost pomalých portů LAN či WAN. Nicméně „standardním“ uživatelům by měl bohatě stačit.

Technický parametr
Hodnota
Standard
802.11b/g/n/d, N draft 2.0
WAN port
1 × RJ-45 10/100 BaseT
LAN porty
4 × RJ-45 10/100 BaseT
USB
ne
WPS
Ano
Provozní režimy
Router, AP
Rychlosti
802.11b 11 Mbps, g 54 Mbps, n 300 Mbps
Anténa
2 × integrovaná v těle (2 dBi)
Kódování
WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, Mixed WPA/WPA2-PSK
Výkon
až 20 dBm, regulovatelný
Spotřeba
max 6 W
Napájení
9 V, max 1.2 A
reklama