reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 14 boxů pro 2,5" HDD: ve jménu mobility

8.9.2008, Jan Vítek, recenze
Test 14 boxů pro 2,5" HDD: ve jménu mobility
V tomto testu se zaměříme na externí boxy pro 2,5" mobilní pevné disky. Taková zařízení se dnes velmi hodí pro přenášení dat, protože jsou malá, nemusí vyžadovat zvláštní napájení a už i 2,5" pevné disky mají dnes příjemně velké kapacity a nestojí mnoho.
Test je tedy za námi a závěr před námi. V rámci této hromadné recenze jsme zjistili, po čem se máme při koupi externího boxu ohlížet a co nám naopak může být ukradené. Zcela jednoznačně nemusíme brát v potaz výkonnostní stránku, protože ta nám u rozhraní eSATA už z principu nemůže hrát roli a u rozhraní USB 2.0 se také naměřené rozdíly pohybují na hranici chyby v měření.

Co je tedy rozhodující? Pokud ne výkon, tak jednoznačně zpracování ruku v ruce s použitým materiálem, způsob chlazení, výbava a cena. Jenomže toto nejsou zrovna vlastnosti, dle kterých by se zcela objektivně dal určit vítěž celého testu, a tak jsem se přiklonil k udělení ocenění TREFA, které nakonec obdrží tři produkty. Zkušenosti s provozem jednotlivých modelů si můžete přečíst na předchozí stránce, detailní popisy jsou samozřejmě na jednotlivých stránkách vyhrazených produktům a na ceny se podíváme nyní v přehledné tabulce.


Model
Cena - Kč s DPH
Akasa AK-ENP2NSX-BL
480
Enermax Jazz EB207S-B
490
Chieftec Black Box CEB-25S
630
LC Power EH-25BSII
285
RaidSonic Icy Box IB-221StU-B
420
RaidSonic Icy Box IB-250StU
450
RaidSonic Icy Box IB-266StUSD-B
630
RaidSonic Icy Box IB-281StU
600
RaidSonic Icy Box IB-283StU-B
635
RaidSonic Icy Box IB-290StUS-B
520
Raidon Staray S125-1S-B2
815
Thermaltake Max 4 N0018US
810
Thermaltake Muse OTB2.5 N0010US
1545
Porte Venus JJ-22VSUES
455


Jak je vidět, boxy si vesměs drží cenovou hladinu kolem 400 - 600 Kč s DPH, ale stane se, že sem tam něco ulítne. V tom negativním směru se jedná především o boxy Thermaltake a především model Muse OTB2.5, který je až nesmyslně drahý. Také Staray od firmy Raidon by mohl být levnější, ale ten na druhou stranu jako jediný z testovaných modelů nabízí šifrování dat, čímž si zase bodíky získává. Na druhé straně pole je to pak velmi levný LC Power EH-25BSII. U toho jsem také nezjistil žádné problémy, disk zde mohl k chlazení využít hliníkové víko, a tak se jedná o zajímavou volbu při hledání dobrého poměru cena/výkon, za což si zaslouží první z udělených ocenění TREFA.




Ocenění TREFA získává box LC Power EH-25BSII
za dobrý poměr cena/výkon a dobré chladicí možnosti. Logo ocenění je ke stažení zde.


Pak už nám na výběr příliš nezbývá. Vyzdvihl bych ale model RaidSonic Icy Box IB-266StUSD-B s dokovací stanicí, díky níž jej můžeme velmi snadno a rychle připojit k desktopovému počítači přes eSATA rozhraní tak, aby byl pěkně uklizen a nepřekážel na stole. Provedení je zde také slušné a za to všechno k němu putuje další ocenění TREFA.




Ocenění TREFA získává box RaidSonic Icy Box IB-266StUSD-B
slušné provedení, malé rozměry a dokovací stanici. Logo ocenění je ke stažení zde.


A nakonec jsem vybral další RaidSonic, model Icy Box IB-283StU-B. Ten zaujme svým stylovým zpracováním, pěkně vyvedeným USB konektorem, jenž zaručuje pohotovost a také dobrým kontaktem disku s okolní kovovou schránkou. Využitelný bude především pro uživatele na cestách, kteří pracují s notebookem. Za tyto kvality si vysloužil třetí a poslední ocenění TREFA.




Ocenění TREFA získává box RaidSonic Icy Box IB-283StU-B
stylový design, pevné tělo a dobré chladicí možnosti. Logo ocenění je ke stažení zde.


Za zapůjčení následujících boxů děkujeme společnosti Bostar s.r.o.
  • RaidSonic Icy Box IB-221StU-B
  • RaidSonic Icy Box IB-250StU
  • RaidSonic Icy Box IB-266StUSD-B
  • RaidSonic Icy Box IB-281StU
  • RaidSonic Icy Box IB-283StU-B
  • RaidSonic Icy Box IB-290StUS-B
  • Staray S125-1S-B2

Za zapůjčení následujících boxů děkujeme společnosti TNTrade s.r.o.
  • Thermaltake Max 4 N0018US
  • Thermaltake Muse OTB2.5 N0010US
  • Enermax Jazz EB207S-B

Za zapůjčení boxu Akasa a Venus děkujeme společnosti 100MEGA distribution
Za zapůjčení boxu LC Power a disku WD1600BEVS děkujeme společnosti ALFA COMPUTER CZ
Za zapůjčení boxu Chieftec Black Box CEB-25S děkujeme společnosti Chieftec


---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

The test is over and conclusion ahead. We had a chance to find out, what we should and should not consider when buying a new 2,5" external HDD box. The clear thing is that we don not have to bother ourselves with the performance aspect, because eSATA interface is clearly out and the tests of USB 2.0 proved there no differences. And if there are some, they are negligible.

So what counts? If not performance, than we should consider the overall quality of design hand in hand with used material, cooling, bundled accessories and price. But these are not the qualities which are easy to assess objectively, so I decided not to award our BEST OF TEST prize and give away a few TREFA prizes. These will be given to three products according to my opinion.

As we can see from the table of prices, almost all the boxes cost about 400 - 600 CZK inc. tax and there are some exceptions. Sadly, especially Thermaltake models and especially Muse OTB2.5 are very expensive, as well as Raidon's Staray, but this one and none other of the tested models offers us the possibility of data encryption. On the other side, there is very cheap LC Power EH-25BSII. This model is not only cheap, but also quite well made and the HDD can use the aluminium cover to cool itself. Therefore, it is an interesting choice when we are looking for something with good price/performance ratio, so there goes the first TREFA prize.

Then, quite sadly, there is not much to choose from. I would pick also RaidSonic Icy Box IB-266StUSD-B with its docking station that we can very easily connect to the desktop computer using eSATA. The box is then nicely tidied away. Also the overall design is fine so this product will earn the second TREFA prize.

Finally, I chose another RaidSonic model, the Icy Box IB-283StU-B. This one catches our eye with stylish design, useful attached USB cable for quick connection and also HDDs have good contact with the outer metal shell. It may serve well to users who travel much and use notebook. And this is where the last TREFA prize goes.
reklama