reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 1TB externích disků s USB 3.0

7.6.2012, Jan Vítek, recenze
Test 1TB externích disků s USB 3.0
Na trhu se již nachází dost různých modelů externích disků pro rozhraní USB 3.0, z nichž jsme si několik s kapacitou 1 TB vybrali pro náš dnešní test. Podíváme se především na jejich výkon, který již nebude omezen rozhraním, ale použitým pevným diskem.

Seagate FreeAgent GoFlex


Od Seagate došel do testu jeden zástupce, který ale dokáže vydat hned za čtyři zařízení. Má totiž vyměnitelný modul, který se napojuje přímo na SATA konektory pevného disku. V naší výchozí podobě jde o rozhraní USB 3.0, ale pak si můžete dokoupit modul s rozhraními eSATA či FireWire 800 a pak tu jsou GoFlex Net media sharing device a GoFlex TV HD media player pro sdílení dat po síti nebo přehrávání multimédií na televizoru.

Majitelé starších modelů vybavených rozhraním USB 2.0 mají také možnost přejít na USB 3.0, což je velká výhoda tohoto externího disku, pokud tedy nový modul nepřijde na cenu nového disku. FreeAgent GoFlex k nám přišel zabalený v černo-modré krabici a sám byl opatrným Seagatem chráněn ještě plastovým výliskem, igelitem a ještě oblepen přilnavým fóliemi.

Model
Seagate FreeAgent GoFlex
Rozměry a hmotnost
132 x 89 x 23 mm / 267 gramů
Materiál
lesklý / matný černý plast
Typ disku a kapacita
Seagate ST1000LM010-9YH146 - 1 TB
Rozhraní
USB 3.0
Speciální vlastnosti / výbava
dokoupitelné nástavce pro eSATA a FireWire 800 / TV HD Media Player / síťové úložné zařízení
Kompatibilita
Windows, Mac OS
Záruka
2 roky
Verze
pouze černá

Ony fólie mají svůj smysl, protože pouzdro tohoto disku je až na svou spodní část celé vyrobeno z lesklého plastu, což u externích pevných disků bohužel vůbec není výjimkou, jako spíše pravidlem. Alespoň budete mít možnost leštit a rozčilovat se nad škrábanci, které se v měkkém plastu objeví v podstatě okamžitě.





Tento model má zaoblené okraje a pravidelné tvary, ale i prohýbající se horní víko (doporučoval bych tedy si na disk nesedat), přičemž jeho fádní vzhled narušuje především bílé logo firmy Seagate a na druhé straně zasunutý modul s rozhraním USB 3.0 a LED kontrolkami bílé barvy. Pokud budete chtít tento modul vyměnit za jiný, bude třeba jej prostě popadnout a hrubou silou vytrhnout ze SATA portů pevného disku. Není zde žádná západka ani jiná pojistka, ale nebojte, sám o sobě rozhodně nevypadne, protože drží velmi pevně. V případě potřeby tedy budete mít přístup i k samotnému disku, který bude možné zapojit přímo k základní desce.





Na opačné straně není kromě informačního štítku vůbec nic zajímavého. Zajímavé není ani příslušenství, kam se dostal pouze jednoduchý manuál, informace o záruce a nezbytný krátký USB kabel.





Silicon Power Diamond D10


V modrém či růžovém kabátku přichází pevný disk Diamond D10 od firmy Silicon Power. Výrobce se chlubí designem s efektním barevným povrchem, který má "stereoskopický efekt", takže se mění v závislosti na úhlu pohledu. A vedle toho tu má být také sada widgetů pro synchronizaci/zálohování dat či jejich šifrování a také si můžeme od Symantecu stáhnout 60denní zkušební verzi Norton Internet Security.

Silicon Power jinak využívá pevný disk od firmy Western Digital, která mezi testovanými modely vede.

Model
Silicon Power Diamond D10
Rozměry a hmotnost
124,8 x 75,8 x 13,6 mm / 205 gramů
Materiál
lesklý černý a modrý plast
Typ disku a kapacita
Western Digital WD10JPVT-22A1YT0 - 1 TB
Rozhraní
USB 3.0
Speciální vlastnosti / výbava
cestovní pouzdro a soubor widgetů
Kompatibilita
Windows, Linux 2.6.31 a novější, MacOS 10.4 a novější
Záruka
3 roky
Verze
modrá a růžová

Silicon Power nabízí štíhlé pouzdro vytvořené převážně z matného plastu a zdobené již popisovanou lesklou vrstvou. Na tu bude třeba dávat pozor, aby se moc nepoškrábala, pokud vám tedy jde i o vzhled. K tomu vám napomůže jednoduché dodávané pouzdro.





Tento disk má trošku nelogicky umístěný USB konektor (modrá LED kontrolka je na kratší hraně), takže abyste jej zapojili i v pouzdru, musíte jej trošku povytáhnout. Na opačné straně je pouze pár log a informace o kapacitě.





Příslušenství zahrnuje již zmíněné jednoduché pouzdro a potom jde už o klasiku v podobě manuálu a kratšího USB kabelu.



reklama