reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 1TB externích disků s USB 3.0

7.6.2012, Jan Vítek, recenze
Test 1TB externích disků s USB 3.0
Na trhu se již nachází dost různých modelů externích disků pro rozhraní USB 3.0, z nichž jsme si několik s kapacitou 1 TB vybrali pro náš dnešní test. Podíváme se především na jejich výkon, který již nebude omezen rozhraním, ale použitým pevným diskem.

Western Digital Elements Portable SE


WD Elements už svým názvem napovídá, že půjde o základní verzi externího disku od tohoto výrobce. Nenabízí v podstatě nic navíc a jde pouze o úložné zařízení pro rozhraní USB 3.0, které je již naformátované na souborový systém NTFS. Pokud jej tedy budete potřebovat využít třeba s počítači Mac, je na vás, abyste si jej přeformátovali, na což Western Digital sám upozorňuje.

Model
Western Digital Elements
Rozměry a hmotnost
112 x 78 x 19 mm / 170 gramů
Materiál
lesklý / matný černý plast
Typ disku a kapacita
Western Digital WD10JMVW-11S5XS0 - 1 TB
Rozhraní
USB 3.0
Speciální vlastnosti / výbava
-
Kompatibilita
Windows, Mac OS (nutné přeformátování)
Záruka
2 roky
Verze
pouze černá

Western Digital zde tedy vsadil na jednoduchost, což se odrazilo také ve zpracování tohoto modelu. Vyroben je jako jiné z černého a lesklého plastu, přičemž lesklé jsou naštěstí pouze okraje. Tvar je velmi jednoduchý a oproti ostatním je tento disk takový malý cvalík s tloušťkou téměř 2 cm.





Trošku nepříjemné je, že když s WD Elements zaklepete, ucítíte, jak se pevný disk uvnitř vrtí. Také konstrukce by mohla být odolnější, aby se disk uprostřed neprohýbal. Osobně bych tedy od tohoto renomovaného výrobce, který si jistě do těchto zařízení vybírá vlastní pevné disky, očekával více.





Na opačné straně máme nalepeny malé rohové nožky, k tomu informační štítek a v přední hraně pak je USB konektor, vedle nějž je jedna malá bílá LED kontrolka.





V balení je kromě tištěných materiálů a krátkého USB kabelu také nabídka na produkt Anti-Virus Plus od Total Defense v hodnotě 60USD předplatného na 6 měsíců, ovšem za předpokladu, že se s touto firmou potykáte prostřednictvím své platební karty.


Western Digital My Passport Essential SE


Druhý externí disk od Western Digital je vylepšený model, který nabízí software WD SmartWare a možnost automatického a nepřetržitého zálohování. Software tedy sleduje změny na disku a pokud je nějaký hlídaný soubor upraven nebo něco přibyde, provede příslušné změny i v záloze. Zálohovaná data přitom mohou být zašifrovaná a chráněná heslem.

Jinak se však jedná v podstatě o stejné zařízení, které je vybaveno naprosto shodným modelem pevného disku jako předchozí WD Elements. Ten pochopitelně pochází přímo od firmy Western Digital a její produkty tak v tomto testu převažují, protože jsou celkem ve čtyřech zkoumaných modelech. Jinak ale nechybí ani disky Samsung, Toshiba či Seagate.

Model
Western Digital My Passport Essential SE
Rozměry a hmotnost
110 x 83 x 18 mm / 164 gramů
Materiál
lesklý / matný černý plast
Typ disku a kapacita
Western Digital WD10JMVW-11S5XS0 - 1 TB
Rozhraní
USB 3.0
Speciální vlastnosti / výbava
software pro zálohování
Kompatibilita
Windows, Mac OS (nutné přeformátování)
Záruka
2 roky
Verze
pouze černá

Western Digital My Passport Essential SE vypadá jako malý bratříček řady WD My Book, kterou jsme nedávno otestovali, respektive jejího zástupce My Book Live, což je ovšem ne externí disk, ale NAS s rozhraním Gigabit Ethernet. Nicméně pokud nějaký zástupce řady My Book vypadá jako plastová kniha, pak My Passport Essential SE vypadá jako plastový kapesní diář.





Disk je téměř celý vyroben z lesklého černého plastu, což je možná elegantní, ale v žádném případě praktické. Připravte se tedy na to, že pokud s ním nebudete jednat v rukavičkách, velmi rychle svou eleganci ztratí a stane se z něj kus poškrábaného plastu. V jiných oblastech již výrobci dostali rozum a navrací se k matným plastům, ale zde tomu tak evidentně ještě není, bohužel.





Na disku samotném lze nalézt pouze nenápadný informační štítek a pak už jen nezbytný konektor USB 3.0. LED kontrolka je usazena na stejné hraně.





V balení je kromě tištěných materiálů a krátkého USB kabelu také nabídka produktu Anti-Virus Plus od Total Defense v hodnotě 60USD předplatného na 6 měsíců. I zde však platí podmínka, že firmě poskytnete údaje o své platební kartě.
reklama