reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 320GB 2,5" externích pevných disků: 1. část

28.8.2008, Michal Koláček, recenze
Test 320GB 2,5" externích pevných disků: 1. část
Přinášíme srovnávací test 8 externích 2,5" pevných disků s kapacitou 320 GB. Účastníci budou od výrobců Prestigio, Maxtor, Transcend, Verbatim a Western Digital. V dnešní 1. části si jednotlivé zástupce představíme a zítra se podíváme na testy a vyhodnocení.
Jediným zástupcem od Maxtoru je jednoduché řešení s názvem OneTouch 4 Mini. Na první pohled jde o praktický a decentní design malých rozměrů i hmotnosti. Celý komplet dorazil v průhledném plastovém obalu, jehož obvod je pečlivě zatavený. Po proříznutí narazíme na další plastový kryt, ve kterém je samotné zařízení s veškerým příslušenstvím včetně Maxtor SafetyDrill Recovery CD.

V popředí upoutá zejména označení, pod ním samotná case s logem Maxtor a nálepka, jež informuje o kapacitě, rozhraní a délce záruční doby. V zadní části se nachází rozepsaná specifikace v několika světových jazycích. Je vhodný na pohodlné přenášení velkých objemů dat, které nepojmou běžné USB flash disky. Výhodou je také ochrana proti menším otřesům. Ve spojení s dodávaným softwarem nabízí užitečné funkce pro záchranu a obnovu dat, šifrování a ochranu heslem v případě odcizení.


- Balení -

Obsah se nijak neliší od svých konkurentů. Najdeme ty nejběžnější věci jako je USB kabeláž, CD s uživatelskou příručkou pro operační systém Windows a Macintosh. Vše je vidět na přiložené fotografii.


- Obsah balení -

Horní plocha boxu je vyrobena z kartáčovaného hliníku, který poslouží zejména jako chladicí prvek. Obvod je pak vyřešen černým plastem. V přední části se nachází tlačítko OneTouch (o tom až dále). Tento specifický materiál doplňuje vkusné laserem gravírované logo výrobce. Jako celek působí značně odolně a díky svým rozměrům velmi kompaktně.


- Celkový pohled -

Při velikosti 124,63 x 15 x 81,86 mm a váze 167 g není žádný problém nosit jej neustále při sobě. Jeho jediným konektorem je mini USB a pro dostatečný přísun elektrické energie postačí použít jednu napájecí větev. I přesto výrobce dodává kabel USB Y s přídavným napájením.


- Boční pohled -

Spodní strana disku je pogumovaná, což je dle mého názoru dobrý tah od výrobce, neboť je tak nepatrně sníženo riziko stržení z povrchu, na kterém je položen. Díky tomu už nejsou potřeba jakékoliv podložky. U zadního okraje je ještě umístěn plastový štítek s údaji z výroby.


- Spodní část -

Tlačítko OneTouch je podsvětlené indikátorem provozu. V součinnosti s dodávaným zálohovacím softwarem se po jeho stisku provede automatická záloha dat podle vašeho nastavení. Nechybí ani možnost chránit obsah pevného disku pomocí hesla. Ještě je tu technologie Maxtor SafetyDrill. S její pomocí provedete snadno obnovení obsahu pevného disku v případě systémové závady nebo po napadení počítače virem. Pokud jde o intenzitu respektive svítivost signalizační LEDky, dle mého názoru není nijak obtěžující.


- Signalizační LED -

ModelMaxtor OneTouch 4 Mini
Rozměry124,63 x 15 x 81,86 mm
Hmotnost167 g
Rozhraní USB 2.0 / 1.1
Rychlost5 400 RPM
SWMaxtor SafetyDrill Recovery CD
Operační systémWindows MCE/ XP/Vista, Mac OS X 10.4.7+
Dostupné modely160 GB, 250 GB, 320 GB
Záruka5 let

Software


Instalační proces nabízí 3 možnosti prvotního výběru. Před vlastní instalací si můžete pročíst manuál nebo produkt zaregistrovat. Jak je vidno z přiložených screenshotů, po jejím dokončení se nám nabízí aplikace Maxtor OneTouch alias Maxtor Manager.



Je přehledná a její ovládání není nijak složité. V podstatě se nijak neliší od ostatních podobných produktů konkurence. Díky ní můžete provádět standardní operace jako zálohování, synchronizaci, chránit obsah disku heslem atd.. Funkce programového vybavení je popsáno o několik řádků výše viz tlačítko OneTouch.

reklama