reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 320GB 2,5" externích pevných disků: 1. část

28.8.2008, Michal Koláček, recenze
Test 320GB 2,5" externích pevných disků: 1. část
Přinášíme srovnávací test 8 externích 2,5" pevných disků s kapacitou 320 GB. Účastníci budou od výrobců Prestigio, Maxtor, Transcend, Verbatim a Western Digital. V dnešní 1. části si jednotlivé zástupce představíme a zítra se podíváme na testy a vyhodnocení.
Na řadu přichází společnost Prestigio a její první zástupce DataSafe I. Považuje ho za výjimečné zařízení, jež klade důraz na spolehlivost, styl a kožené provedení. V neposlední řadě je to také jednoduchost zacházení. Celý komplet působí velmi elegantním dojmem, dominuje mu vlastní pevný disk potažený kůží, který je pod průhledným plastovým obalem. Čelní a zadní strana je osazena zaoblenými kovovými pásky, s kterými je celkový design téměř dokonalý. Krabice je pevná a navíc potažena hliníkovou fólií vzbuzující dojem stříbrného odlesku.
 
Vzhledem k povaze tohoto modelu nevadí, že balení neobsahuje skoro žádné informace, tak jako u jiných zástupců. Setkáme se s logem výrobce a označením produktové řady. Vespod je nálepka s kapacitou, dále pak znázorněné rozhraní USB 2.0.

Dle oficiálních údajů je použita nejnovější technologie 2.5" SATA HDD (Toshiba MK3252GSX - představení v srpnu 2007), který zajišťuje nízkou hlučnost (až 27 dB), skoro žádné vibrace a velmi nízkou spotřebu energie (až 4,7 W).

Nápis The Art of Hi-Tech netřeba komentovat. Cíleně je určen těm, kteří potřebují denně přenášet a uchovávat velké objemy dat a současně si dopřejí komfort a luxus ve svém běžném životě. To by na úvod stačilo, pojďme dále.


- Balení -

Rozbalení není nijak složité, stačí vysunout papírovou krabičku ze "stříbrného" obalu. Styl a elegance na vás dýchá ze všech směrů. Musím zmínit kožené pouzdro, jež je barevně sladěno s diskem. Více si o něm povíme o pár odstavců níže. K dispozici je dvojice kabelů do USB, uživatelský manuál ve dvou jazycích (angličtina, ruština), mini CD s ovladači a nebo Prestigio produktový katalog pro rok 2008. Ostatně kompletní představu vám zajistí přiložená fotografie.


- Obsah balení -

Jeho použití je velmi snadné, a to díky jednomu portu USB na čelní straně. Vše, co je potřeba udělat, je zasunout kabel do portu a připojit ho k zapnutému počítači. Napravo od něj je ještě umístěna dioda zelené barvy. Po stranách si můžeme všimnout šroubečků, což značí jediné - jde o šroubové provedení. Ty jsou i na zadním plíšku. Pouzdro by mělo být odolné vůči lehkým a hlavně krátkodobým otřesům. Na horní straně je logo Prestigio a zmiňovaný nápis The Art of Hi-Tech.


- Jediný konektor přenosného disku -

Díky svému provedení s rozměry 126 x 80 x 13 mm a hmotností 180 g je snadno přenositelný a skladný, a tak ho můžeme nosit stále s sebou. Tomu napomáhá i skutečnost, že je k dostání společně s koženým obalem.


- Boční pohled -

Dolní část není nijak specifická. Použitý materiál je stejný, gumové podložky zde nenajdeme. Otvory pro odvětrání také ne, ostatně u 2,5" modelů nejsou až tak běžné.


- Spodní část -

Při připojení zařízení k zapnutému počítači se signalizační LEDka jasně rozsvítí. Má zelenou barvu a při operacích zápisu a čtení jemně problikává. Její svítivost při práci nijak neruší, intenzita je normální.


- Signalizační LED -

Výše jsem se zmiňoval o přibaleném pouzdru. Na obrázcích pod textem je zachyceno z čelní (prázdné) a boční strany (s diskem). Provedení je kvalitní a působí velmi odolně. Nabízí dvě komory a zapínání je řešeno pomocí suchého zipu v horní pravé části. Hodí se i jako módní doplněk.


- Pouzdro -

Model Prestigio DataSafe I
Rozměry 126 x 80 x 13 mm
Hmotnost 180 g
Rozhraní USB 2.0 / 1.1
Rychlost 5 400 RPM
SW pouze ovladače
Operační systém Windows 98SE/Me/2000/XP/VISTA, Mac OS 10.X
Dostupné modely 80 GB, 120 GB, 160 GB, 250 GB, 320 GB
Záruka 2 roky


Software


Vzhledem k povaze DataSafe I není nutné instalovat žádné aplikace. Jako většina předchozích typů podporuje Plug & Play. Na přiloženém mini CD najdeme tedy jen ovladač pro operační systém Windows 98 a manuál, jež je zpracován v několika jazykových podobách.

reklama