reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 320GB 2,5" externích pevných disků: 1. část

28.8.2008, Michal Koláček, recenze
Test 320GB 2,5" externích pevných disků: 1. část
Přinášíme srovnávací test 8 externích 2,5" pevných disků s kapacitou 320 GB. Účastníci budou od výrobců Prestigio, Maxtor, Transcend, Verbatim a Western Digital. V dnešní 1. části si jednotlivé zástupce představíme a zítra se podíváme na testy a vyhodnocení.
Druhým v pořadí od společnosti Prestigio je DataSafe II v černém provedení. Na trhu je ještě v hnědé barvě. Stejně jako u předchozího modelu celý komplet působí velmi stylově. Vlastní externí disk zdobí jednoduchost připojení, líbivý design a funkce One-Touch Backup. Díky tomu všemu může být pro většinu uživatelů ukládání, přenos a zálohování dat velmi pohodlné. S přiloženým programem je navíc možné rozdělit jeho oblast na veřejnou a zabezpečenou. Více si o tom povíme níže v části pojmenované jako Software.
 
Celé balení je vsazeno do tenké plastové chráničky, na které je intuitivně znázorněno, jak se dostat k veškerému obsahu uvnitř. Kresbičku lze lehce přehlédnout, což byl i můj případ. Na čelní straně se setkáme s logem výrobce a označením produktové řady. Vespod je nálepka s kapacitou, dále pak znázorněné rozhraní USB 2.0. Nechybí ani nám dobře známý nápis The Art of Hi-Tech.

Oproti svému kolegovi DataSafe I má navíc konektor ON/OFF a zdířku pro externí napájení. Vypínací tlačítko je zde výhodou, protože odpadá manuální odpojování kabelu.


- Balení -

Jak si můžete povšimnout, do obsahu balení jsem zcela výjimečně zahrnul i krabici. Nejedná se totiž o běžné řešení. Mechanismus otevření/zavření je založen na současném vysouvání/zasouvání dvou černých papírových šuplíčků směrem od sebe/k sobě. Ty jsou spojeny tenkým igelitovým proužkem, bez něhož by to nefungovalo. Prostě originalita sama! Už tolik mě nepřekvapilo kožené pouzdro, přiložená kabeláž, mini CD s programovým vybavením, uživatelská příručka společně s reklamním katalogem výrobků pro rok 2008. Více je vidět na fotografii.


- Obsah balení -

Z celkového pohledu je vidět, že vše důležité nalezneme v popředí celého boxu. Provedení v kombinaci černé kůže a kovových částí se může někomu zamlouvat, jinému nikoli. Nedá se napsat, že jde o luxusní vzhled, lépe se hodí uvést slůvko atraktivní. Občas je vidět na povrchu nějaký ten otisk, ale není to tak viditelné jako u Western Digital My Passport Essential WDME3200TN.


- Celkový pohled -

Detail popředí case znázorňuje zleva konektor typu B, zdířku pro připojení externího napájení, tlačítka ON/OFF a One-Touch Backup. Vše je zasazeno do "stříbrného" profilu. U tohoto modelu externí zdroj nebyl přibalen a k jeho oživení budete potřebovat dva porty USB ve vašem počítači (kablík je součástí příslušenství).


- Konektory -

Po obou stranách jsou nad sebou umístěny šroubky, což napovídá, že jde o šroubové řešení. Musím konstatovat, že tohle se výrobci nepovedlo viz detail. Má rozměry 131 x 81,2 x 17,5 mm a váhu 341 g, je lehce přenosný a skladný. K dostání je společně s obalem - o tom v dalším textu.


- Boční pohled -


- Detail boční strany: každý šroubek je uchycen jinak, kůže překrývá hlavičku -

Dolní část nenabízí nic podstatného. Použitý materiál je stejný, gumové podložky nejsou potřeba. Otvory pro odvětrání také ne, ostatně u 2,5" modelů nejsou až tak běžné. V případě černé barvy však vadí, když disk položíte na nepatrně zaprášené místo. K čištění je pak potřeba navlhčený hadřík.


- Spodní část -

Výše jsem se zmiňoval o přibaleném koženém pouzdru. Na obrázcích pod textem je zachyceno z čelní (prázdné) a boční strany (s diskem). Provedení je kvalitnější než u DataSafe I a působí na mě lépe (osobní dojem). Nabízí dvě komory a zapínání je řešeno pomocí magnetického druku v horní části. Rozměrově je nepatrně širší než ten minulý.


- Pouzdro -

V kovovém profilu je místo pro dvě diody. Ta výše umístěná (červená) slouží pro přenos dat (zápis nebo čtení), ta zbývající (zelená) signalizuje zapnutý stav. Jejich intenzita je docela slabá.


- Signalizační LED -

Model Prestigio DataSafe II, černý
Rozměry 131 x 81,2 x 17,5 mm
Hmotnost 341 g
Rozhraní USB 2.0 / 1.1
Rychlost 5 400 RPM
SW PCCloneEX, ovladače
Operační systém Windows 98SE/Me/2000/XP/2003 Server/Vista, Mac OS 9.x a 10.x nebo vyšší, Linux 2.4+
Dostupné modely 80 GB, 120 GB, 160 GB, 250 GB, 320 GB
Záruka 2 roky


Software


Při spuštění "autorun" souboru z mini CD se vám zobrazí nabídka s výběrem několika možností. Pomocí aplikace SecureDriveEX (Security Software) si můžete rozdělit oblast disku na veřejnou a bezpečnou. Ta je chráněna proti nepovoleným přístupům uživatelem definovaným heslem. Funkce One-Touch Backup (Backup Software) umožňuje ukládat data na počítači i externím zařízení současně. K dispozici je i ovladač pro starší operační systém Windows 98 a uživatelský manuál ve více jazycích.

reklama