reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 320GB 2,5" externích pevných disků: 1. část

28.8.2008, Michal Koláček, recenze
Test 320GB 2,5" externích pevných disků: 1. část
Přinášíme srovnávací test 8 externích 2,5" pevných disků s kapacitou 320 GB. Účastníci budou od výrobců Prestigio, Maxtor, Transcend, Verbatim a Western Digital. V dnešní 1. části si jednotlivé zástupce představíme a zítra se podíváme na testy a vyhodnocení.
Přenosný disk od Verbatimu k nám dorazil v papírové krabičce v kombinaci s průhledným plastovým obalem. Díky tomuto designu není disk schovaný uvnitř balení, a tak víte, co kupujete. Vidět jsou i všemožné popisky, nechybí specifikace včetně rozměrů a hmotnosti, doba záruky. Obecné informace na zadní straně jsou uvedeny ve 12 jazycích včetně češtiny. Nejvíce se hodí k práci s notebookem, ale pochopitelně ho lze používat i u PC.
 

- Balení -

Uvnitř se nachází kromě samotného disku také zhruba půl metru dlouhý USB kabel sloužící k propojení zařízení s počítačem. Nechybí ani příručka rychlého použití. Obsahem jsou pokyny ohledně instalace a odkaz na technickou podporu v případě potíží.


- Obsah balení -

Jedná se o malou zaoblenou krabičku v kombinaci černé a stříbrné barvy s jedním USB portem. Otázkou je, kde jsou nějaké signalizační diody? Ty se ukrývají pod plastovým krytem, jímž je disk chráněn.


- Jediný konektor přenosného disku -

Má rozměry 135 x 85 x 25 mm a hmotnost 150 g, k tomu zaoblený tvar. Není problém ho nosit například v kapse nebo brašně notebooku. Všimnout si můžete i tří nepatrných otvorů (nalevo od loga SHW), které slouží k odvětrávání teplého vzduchu. Ty jsou po obou stranách.


- Boční pohled -

Ve spodní části najdeme štítek a 4 gumové podložky. Ty zabraňují klouzání po hladkém materiálu. Demontáž disku je bezšroubová, ale ne moc lehká. Při neopatrné manipulaci, díky systému záklapek rozmístěných po obvodu krabičky, snadno ulomíte plastový kryt.


- Spodní část -

Na obrázku níže můžeme vidět v akci signalizační diodu. Při propojení se zapnutým počítačem se ihned rozsvítí po obou stranách, při čtení a zápisu problikávají. Intenzita je normální, i když při práci v noci to trochu ruší. Je to ale můj osobní názor.


- Signalizační LED -

Model Verbatim USB Portable Hard Drive 96531
Rozměry 135 x 85 x 25 mm
Hmotnost 150 g
Rozhraní USB 2.0 / 1.1
Rychlost 5 400 RPM
SW Nero BACKITUP 2 Essentials
Operační systém Windows 2000/ XP/Vista, Mac OS 9x/10.1 nebo vyšší
Dostupné modely 120 GB, 160 GB, 250 GB, 320 GB, 500 GB
Záruka 2 roky


Software


Krátce se podíváme na doprovodný software Nero BACKITUP 2 Essentials. Aplikace je umístěna přímo na pevném disku, vysvětluje se tím absence CD. Mimo to se na disku nachází i manuál v nejrůznějších jazykových mutacích včetně češtiny.



Již úvodní obrazovka nám řekne, co vše tento software umí. V podstatě se nijak neliší od ostatních podobných aplikací. Můžete zálohovat, synchronizovat, tvořit si pro tyto účely šablony a že jde o Nero, je podporováno i zálohování na optická média.

reklama