reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 320GB 2,5" externích pevných disků: 1. část

28.8.2008, Michal Koláček, recenze
Test 320GB 2,5" externích pevných disků: 1. část
Přinášíme srovnávací test 8 externích 2,5" pevných disků s kapacitou 320 GB. Účastníci budou od výrobců Prestigio, Maxtor, Transcend, Verbatim a Western Digital. V dnešní 1. části si jednotlivé zástupce představíme a zítra se podíváme na testy a vyhodnocení.
V této kapitole se budeme věnovat produktové řadě My Passport od výrobce Western Digital. Kompletního popisu se dostalo externímu disku WDME3200TN. U zbylých dvou jsou uvedeny základní specifikace a také odlišnosti včetně obrazové dokumentace.


Western Digital WDMLZ3200


Jako prvního zástupce od Western Digital si představíme externí disk s označením My Passport Elite WDMLZ3200. Nejen na pultech obchodů je k dostání ve čtyřech barevných variantách, v našem konkrétním případě jde o tu bronzovou. Dostupné jsou navíc Titanium, Cherry a Westminister Blue. Vše přišlo v tenkém plastovém obalu s průhlednou čelní stranou. Na ní je přehledně uvedeno vše důležité, co by mohlo uživatele zajímat.

Pozastavil bych se u znázorněného pírka s popiskem Soft-touch Finish. Je to první odlišnost od zbývajících dvou účastníků stejnojmenné společnosti, o kterých bude ještě řeč (My Passport Essential WDME3200TN a My Passport Studio WDMS3200). Povrch celého boxu je sice odlišný od svých kolegů, ale nešvar v podobě otisků prstů mu nechybí. Po chvilce zacházení je dost ohmataný, a to rozhodně nepůsobí nijak líbivě. Nejspíše pro přenášení je k dispozici černý látkový obal s poutkem. Ten můžete vidět na obrázku obsahu balení WDMS3200.


- Balení -

Na boční straně je poznámka o možném počtu uložených hudebních souborů a fotografií. Při celkovém pohledu na zařízení vidíme v popředí jediný USB konektor pro připojení k ostatním zařízením a jeho krytku v podobě posuvného plastu se čtyřmi průhlednými otvory. Pod ním je čtveřice diod, kterým se budu věnovat za chvíli.

Zaoblenými tvary je totožný se svými dvěma "bratry". Pokud jsem napsal slůvko připojení, musím také doplnit, že pokud použijete delší než výrobcem dodávaný kabel, nemusí se WDMLZ3200 detekovat. WD uvádí podporu nejen u PC, ale i u herních konzolí, hudebních přehrávačů nebo televizí.

Jeho rozměry 126,15 x 79,5 x 15 mm a hmotnost 180 g dávají tušit, že jde o kompaktní řešení s nízkou hmotností. Potřeba externího napájení zde není nutná, otvory pro odvod teplého vzduchu nenajdeme. Provedení je bezšroubové a jelikož už se někdo přede mnou snažil do boxu dostat (poškození od šroubováku po stranách), usuzuji, že se jedná o konstrukci s několika záklapkami.

Ve spodní části je mírně vypouklý, a to má za následek, že moc na stole nedrží, při pohybu kabelu se lehce otáčí. Díky absenci podložek po něm také dost klouže. Na pohled jde však o luxusní vzhled, přesněji materiál, jenž je příjemný na dotek ruky. Tento fakt dokresluje i logo umístěné na horní ploše. Pro názornost jej můžete vidět na přiloženém fotu.


- Jediný konektor přenosného disku -

My Passport Elite, stejně jako Studio, má tzv. Capacity Gauge. O co jde? Na čelní straně pouzdra jsou ukryta 4 signalizační světélka. Ta mají dvojí smysl. Při přenosu dat se postupně rozsvěcují a zhasínají ve směru zleva doprava a zpět. To je na efekt docela hezké, ale o to nejde. Pravý smysl uváděné funkce je v tom, že díky počtu bíle svítících LED diod (1 = 25 %) poznáme jak moc nebo málo je disk zaplněn. Svítivost je zanedbatelná a uvažovat tedy o nějakém rušení je zcela zbytečné.


- Signalizační LED -

Model Western Digital My Passport Elite WDMLZ3200
Rozměry 126,15 x 79,5 x 15 mm
Hmotnost 180 g
Rozhraní USB 2.0 / 1.1
Rychlost 5 400 RPM
SW WD Sync, MioNet
Operační systém Windows 2000/ XP/Vista, Mac OS X 10.4.10+
Dostupné modely 250 GB, 320 GB
Záruka 5 let


Western Digital WDME3200TN


Tento model se vyznačuje elegantním zpracováním a červeno-bílá kombinace barev to jen potvrzuje. K dostání je mimochodem v 11 barevných provedeních. Balení je z průhledného plastu, čímž disk na první pohled upoutá. Čelní strana obsahuje název produktu a jeho kapacitu. Po stranách je znázorněná kompatibilita se standardem USB 2.0 a tříletá záruční doba. Na zadní části jsou uvedeny informace o softwaru WD Sync a formou tabulky je zmíněn přibližný počet pro uložení fotografií a hudebních souborů. Hodí se například pro zálohování a přenášení velkého objemu dat, může posloužit také jako skladiště pro multimediální soubory.


- Balení -

Uvnitř se nachází společně s USB kabelem manuál pro instalaci zařízení v různých jazykových mutacích. CD není obsahem dodávky, všechen potřebný software je nahraný přímo na pevném disku.


- Obsah balení -

Jako jiné modely, tak i tento se může pochlubit oblými tvary a konektorem, jímž se připojuje k dalším zařízením. Trochu netradiční je signalizační světélko v podobě emblému USB. Case je odolný vůči lehkým otřesům. Povrch je lesklý, a tak je na něm vidět naprosto vše. V tomto bych viděl menší nevýhodu, protože jak jsem se mohl přesvědčit, po pár minutách provozu byl box značně umatlaný. Nezbývá než vzít hadřík a čistit, čistit a čistit.


- Jediný konektor přenosného disku -

Rozměry jsou 126,15 x 79,5 x 15 mm a hmotnost 105 g. Je lehce přenositelný a skladný, a tak ho můžeme nosit stále s sebou. To je patrné i z přiložených obrázků. Navíc nevyžaduje potřebu externího napájecího zdroje, vystačí si s USB 2.0. Co chybí jsou otvory pro odvětrání teplého vzduchu.


- Boční pohled -

Na spodní straně je nalepen štítek a čtyři gumové podložky zabraňující klouzání boxu po materiálu, na kterém se zrovna nachází. Demontáž disku je bezšroubová. Jak to tak bývá, u plastového provedení se musí s velkou opatrností uvolnit několik záklapek. Ty jsou rozmístěny po obvodu celého pouzdra.


- Spodní část -

Jak jsem uvedl výše, netradiční dioda je zachycena na obrázku níže. Při připojení k zapnutému počítači se jasně rozsvítí. Má bílou barvu a při operacích zápisu a čtení jemně problikává. Její svítivost při práci nijak neruší.


- Signalizační LED -

Model Western Digital My Passport Essential WDME3200TN
Rozměry 126,15 x 79,5 x 15 mm
Hmotnost 105 g
Rozhraní USB 2.0 / 1.1
Rychlost 5 400 RPM
SW WD Sync
Operační systém Windows 2000/ XP/Vista, Mac OS X 10.4.11+
Dostupné modely 120 GB, 160 GB, 250 GB, 320 GB
Záruka 3 roky


Western Digital WDMS3200


Jako poslední je na řadě My Passport Studio WDMS3200. Dalo by se říci, že jde ve své kategorii o high-end, jehož hlavní předností je podpora USB 2.0 / 1.1 a FireWire 400. Nenabízí žádné programové vybavení, protože je naformátovaný se systémem souborů HFS+ (Hierarchical File System). Ten vyvinula společnost Apple Computer a v roce 1998 nahradil původní HFS. Označovaný je též jako Mac OS Extended.

Díky duálnímu rozhraní je jeho použití vhodné jak pro platformu Macintosh, tak Windows. Balení se až na červený barevný podklad nijak neodlišuje od edice Elite. Stejná forma, stejný materiál, stejný systém otevírání/zavírání.


- Balení -

Příslušenství se od WDMLZ3200 liší v přibaleném kabelu, který má na jednom konci 6-pinový FireWire konektor a na opačné straně 4-pinový společně s mini USB. Pozorný čtenář si povšimne, že součástí celého kompletu WDME3200TN není pouzdro černé barvy. Naopak zde nemůže chybět. Pohled na kompletní obsah je vyobrazen na obrázku pod textem.


- Obsah balení -

Stejně jako jeho předchůdci v našem testu působí luxusním vzhledem a jako jediný netrpí na šmouhy a otisky. Alespoň ne na stříbrném ochranném pouzdře. Působí docela pevně (masivně) a chrání tak pevný disk proti slabším otřesům a nečistotě.

Jeho rozměry 126,74 x 81 x 18 mm bych doplnil slovy, že je o něco větší, chcete-li tlustší. Oblé tvary, slušivé logo a chytrý měřič kapacity, vše je zachováno jako u řady Elite. Přidán byl pouze IEEE 1934a port. Pro pořádek napíši, že externího zdroje pro stabilní provoz není potřeba, šroubky nenajdeme, stejně jako otvory pro větrání. Hmotnost je 180 g.

Dolní strana kopíruje WDMER3200TE. Čtyři gumové podložky zajišťují dostatečnou stabilitu boxu, nedochází k přetáčení či klouzání.


- Konektory pevného disku s plastovou krytkou-

Jaký je smysl funkce Capacity Gauge si už opakovat nebudeme. Zvláštností je, že zmiňované diody nejsou umístěny v těle boxu (jako u varianty Elite), nýbrž v samotné plastové krytce. Posuvník či záslepka jde přesouvat bez větší síly a upevněna je celkem stabilně. Ale těžko říci, co by se s ní stalo po pádu na tvrdý povrch (platí i pro WDMLZ3200).


- Signalizační LED -

Model Western Digital My Passport Studio WDMS3200
Rozměry 126,74 x 81 x 18 mm
Hmotnost 180 g
Rozhraní USB 2.0 / 1.1, FireWire 400
Rychlost 5 400 RPM
SW -
Operační systém Windows 2000/ XP/Vista, Mac OS X 10.4.11+
Dostupné modely 160 GB, 250 GB, 320 GB
Záruka 5 let

Na konci našeho povídání o sérii My Passport uvádím přehlednou tabulku, která sumarizuje vybrané ukazatele pro lepší orientaci.

Srovnání modelové řady My Passport
Ikona Odkaz na databázi
USB 2.0 / 1.1
FireWire 400
Programové vybavení
Soft Touch Finish
Capacity Gauge
Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi
Šifrování dat
Záloha dat
Vzdálená správa dat
Ikona Odkaz na databázi
Elite WDMLZ3200
*
Ikona Odkaz na databázi
*
*
*
*
*
Essential WDME3200TN
*
Ikona Odkaz na databázi
*
Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi
Studio WDMS3200
*
*
Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi Ikona Odkaz na databázi
*


Software - Elite WDMLZ3200


V otázce programového vybavení je na tom "nejlépe". Nachází se na něm program WD Sync, který je z něj přímo spouštěn. Instalace zahrnuje i Google Software Suite s dílčími programy Picasa, Google Toolbar a Desktop. Pomohou v případě úpravy grafických souborů nebo vyhledávání.



Použití uvozovek v začátku povídání o softwaru má své opodstatnění. Narážím na aplikaci MioNet. Po zkopírování souborů se začaly vyhledávat aktualizace a to opakovaně až do nesmyslných 137 %.



V ten moment jsem zpozorněl a s úsměvem na tváři očekával, co přijde dál. Samotné spuštění je podmíněno registrací po internetu, pro externí disk docela nesmyslné.



Funkčně nedělá nic jiného, než že nastaví síťové jméno zařízení a přihlašovací údaje pro admina. Po těchto krocích jsem ji zavřel a odinstaloval s tím, že osobní privátní síť (MioNet) pro svou práci nepotřebuji. Koho by to zajímalo, tak dalším postupem je nastavení uživatele(ů), adresáře(ů), práv (write/read) atp.. Poslední položka slouží k tvorbě zálohy dat.




Software - Essential WDMER3200TE


V tomto případě vypadá instalační proces následovně. Obsah Google Software Suite je zachován.



WD Sync umožňuje provádět synchronizaci dat mezi pevným diskem a okolím. Aplikace nabízí šifrování ukládaných dat, pro jejich opětovné přečtení je nutné na libovolném počítači spustit ji znovu a zadat dříve zvolené heslo.



V závěru přináším screenshot z prostředí programu nesoucího název Picasa. Nabízí uživatelům jednoduchým a přehledným způsobem spravovat jejich fotografie, vytvářet alba umístitelná přímo na web nebo třeba tisknout obrázky.



Software - Studio WDMS3200


Tento model nedisponuje žádným přibaleným softwarem z důvodů, o kterých byla řeč výše.
reklama