reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 320GB 2,5" externích pevných disků: 2. část

29.8.2008, Michal Koláček, recenze
Test 320GB 2,5" externích pevných disků: 2. část
V minulém článku jsme vám představili, a podle použitého balení, funkcí a příslušenství popsali, všechny zástupce 320GB 2,5" externích pevných disků z našeho testu. Nyní je už vše připraveno k prezentaci naměřených výsledků a vyhlášení vítězů. Soupeřit spolu bude 8 modelů od výrobců Prestigio, Maxtor, Transcend, Verbatim a Western Digital.
Pro tento srovnávací test se mi podařilo zajistit HD Tune v jeho nejčerstvější podobě, a to v plné verzi 3.10. Jeho výhoda oproti HDTachu spočívá v možnostech nastavení, zdá se mi být přesnější a nabízí mimo to ještě řadu funkcí. To je patrné z přiložených screenshotů. Pro naše účely jsem v Options zvolil samozřejmě největší přesnost. Nejprve jsou uvedeny jednotlivé obrazovky odpovídající konkrétnímu pevnému disku.


- Maxtor OneTouch 4 Mini -


- Prestigio DataSafe I -


- Prestigio DataSafe II, černý -


- Transcend StoreJet TS320GSJ25M -


- Verbatim USB Portable Hard Drive 96531 -


- Western Digital My Passport Elite WDMLZ3200 -


- Western Digital My Passport Essential WDME3200TN -


- Western Digital My Passport Studio WDMS3200 -

Z dostupných hodnot jsem pro doplnění vybral ukazatel využití CPU, který považuji v HDTachu za velmi orientační, pro srovnání pak přístupovou dobu a průměrnou rychlost čtení. Jako minule, vše je zakončenou várkou přehledných grafů, kde je vše uceleně a přehledně zaznamenáno.



Předchozí aplikace vykazovala u položky CPU utilization nesmyslné údaje. Nasvědčuje tomu i popisek (+/- 2 %). Následující čísla z HD Tune Pro vypadají o mnoho lépe a seriózněji. Procesor byl vytížen nejvíce při testech WDMS3200 a WDMLZ3200. Naopak Transcend StoreJet s přídavným napájením přes druhý USB port procesor moc nepotrápil a dopadl nejlépe.



Pozorní čtenáři si jistě povšimnou, že výsledky zde se takřka shodují s grafem HDTach - Random Access, což je v pořádku. Přístupová doba se pohybuje až na výjimky kolem 17 ms. Stránky výrobců zpravidla uvádějí údaj 12 ms. Realita je však trochu jiná.



I když se budu opakovat, pozitivní je, že v testu průměrné rychlosti čtení jsem dosáhl téměř stejných hodnot jako v grafu HDTach - Seq. Read Test. Můžeme pozorovat prakticky stejná čísla u Westernu, dobře si vedli OneTouch 4 Mini a Verbatim Portable Hard Drive. V další části bude následovat ATTO Disk Benchmark.
reklama